Thursday, September 19, 2024
Home » Το κατηγορητήριο σε βάρος Μάριου Δημητριάδη, συγγενείς και φερόμενους συνεργάτες

Το κατηγορητήριο σε βάρος Μάριου Δημητριάδη, συγγενείς και φερόμενους συνεργάτες

0 comments

Οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση πολιτογραφήσεων που προσφάτως έλαβε τη δικαστική οδό, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου θα καταλήξουν με τους δικηγόρους τους στην υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσουν.

Η υπόθεση είχε καταχωρισθεί στις 30 Αυγούστου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ενώ η διαδικασία για παραπομπή της στο Κακουργιοδικείο ορίστηκε για τα τέλη του προσεχούς μήνα.

Ταυτόχρονα, τα οκτώ φυσικά πρόσωπα που κατηγορούνται έχουν ενώπιόν τους τις συνολικά 59 κατηγορίες που συμπεριλήφθηκαν στο κατηγορητήριο.

Με άλλα λόγια, έχουν πλέον ξεκάθαρη εικόνα για τα όσα τους καταλογίζονται, ενώ υπάρχει και ο απαιτούμενος χρόνος για να καθορίσουν την τακτική που θα ακολουθήσουν. Αυτό που αναμένεται να ξεκαθαριστεί είναι κατά πόσον είναι διατεθειμένοι οι κατηγορούμενοι να εισέλθουν σε μια χρονοβόρα διαδικασία εγείροντας προδικαστικά ζητήματα ή αν θα επιδιώξουν άμεση εκδίκαση ευνοώντας την όσο το δυνατόν συντομότερο έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.

Το μόνο δεδομένο είναι ότι από το ανακριτικό έργο του ΤΑΕ Αρχηγείου και τις αστυνομικές έρευνες που άρχισαν από το 2021, οι κατηγορούμενοι -από τη στιγμή που έλαβαν και κατηγορητήριο- έχουν εικόνα για το τι ακριβώς τους καταλογίζεται και τι θα αντιμετωπίσουν.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρώην υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης από ανακριτική κατάθεση που του είχε ληφθεί τον περασμένο Ιούλιο γνώριζε ότι ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης, Σάββας Κάκος, είχε δώσει μαρτυρία εναντίον του. Μάλιστα, το πρώην στέλεχος της κυβέρνησης πριν κατηγορηθεί είχε αποταθεί γραπτώς στον Γενικό Εισαγγελέα, ζητώντας να μην παραγνωριστούν γεγονότα, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι ο κ. Κάκος δεν είχε καταθέσει στη βάση συμβάντων.

Οι κατηγορίες

Οι κατηγορίες, όπως είχαμε σημειώσει και σε προηγούμενό μας δημοσίευμα, σχετίζονται με διαφθορά, δεκασμό, συνωμοσία προς καταδολίευση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η Αστυνομία έχει λόγους να πιστεύει ότι προέκυψαν αδικήματα σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις 19 επενδυτών από την Ασία. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που συνέλλεξαν οι ανακριτές, για την προσέλκυση ενδιαφερομένων διαδραμάτιζε καταλυτικό ρόλο άνδρας που είναι παντρεμένος με υπάλληλο σε Πρεσβεία που είναι σε θέση να είχε επαφή με Κινέζους επενδυτές. Τα χρήματα, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα, καταβάλλονταν από τους ενδιαφερόμενους για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου και εν συνεχεία μέσω εταιρειών, μέρος των ποσών των επενδύσεων κατέληγαν σε τρίτο πρόσωπο.

Δωροληψία και δεκασμός

Από περιεχόμενο του κατηγορητηρίου προκύπτει ότι πρώην υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, κατηγορείται για παρέμβασή του σε διαδικασία έγκρισης αιτημάτων πολιτογραφήσεων, που χειριζόταν το δικηγορικό γραφείο συμφερόντων του πατέρα του και των δυο αδερφών του. Από τη στιγμή που προέκυπταν οικονομικά οφέλη για παρόχους υπηρεσιών, υπάρχουν σχετικές κατηγορίες που τον αφορούν.

Είναι ενδεικτικό ότι η δεύτερη κατηγορία έχει να κάνει με «δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους». Στις λεπτομέρειες του αδικήματος σημειώνεται πως ενώ ήταν αντιπρόσωπος, δηλαδή υπουργός Μεταφορών, επηρέασε τη διαδικασία εξέτασης της πολιτογράφησής του Κινέζου επενδυτή Lio Changcai. Όπως επεξηγείται από τη διαδικασία αυτή είχε προκύψει οικονομικό όφελος.

Ενδεικτική είναι και η τρίτη κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Μάριος Δημητριάδης και αφορά το αδίκημα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού. Στις λεπτομέρειες του αδικήματος αναφέρεται ότι «συμμετείχε ενεργά στη λήψη αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά τρόπο που υποδηλώνει δεκασμό» και γίνεται -επίσης- αναφορά σε οικονομικό όφελος που προέκυψε από την εν λόγω διαδικασία.

Εμπορία επηρεασμού

Ενδεικτική είναι και η πέμπτη κατηγορία για εμπόρια επηρεασμού. Την αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι Josef Friedrich Santin (7ος κατηγορούμενος), Βασιλική Γεωργίου Σαντίν (8η κατηγορούμενη) κσι το νομικό πρόσωπο Delsk (Cyprus) Business Services Ltd (10η κατηγορούμενη).

Στις λεπτομέρειες του ποινικού αδικήματος σημειώνεται πως μεταξύ των ημερομηνιών 13/10/2015 και 30/10/2015, αιτήθηκαν από Ασιάτη επενδυτή παράτυπο πλεονέκτημα, δηλαδή την αποκόμιση οικονομικού οφέλους για τον εαυτό τους ή/και για άλλο, ήτοι την JW Paegasus Ltd ώστε η 8η κατηγορούμενη υπό την ιδιότητά της ως υπάλληλος της Κυπριακής Πρεσβείας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, να ασκήσει ανάρμοστο επηρεασμό κατά τη διαδικασία εξέτασης της αίτησης για θεώρηση εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Έχασε €49.000 η Δημοκρατία

Την 14η κατηγορία αντιμετωπίζουν οι Ανδρέας Δημητριάδης, Δημήτρης Δημητριάδης, Γιώργος Δημητριάδης και Ελένη Συμιλλίδη (στελέχη του δικηγορικού γραφείου Andreas Demetriades & CO LLC) και αφορά συνωμοσία για καταδολίευση. Βάσει των λεπτομερειών του αδικήματος, συνωμότησαν για να καταδολιεύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι εξασφάλισαν προς όφελος αλλοδαπής «την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή σε ποσοστό 5%, αντί του ποσοστού 19%, κατά τον υπολογισμό του οφειλόμενου ΦΠΑ για την αγορά διαμερίσματος (…) δηλώνοντας ψευδώ ς ότι αυτό θα χρησιμοποιείτο ως κύριος και μόνιμος χώρος διαμονής της προαναφερθείσας, ενώ αυτό δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα». Αυτό, όπως επεξηγείται, είχε ως αποτέλεσμα να απωλέσει η Δημοκρατία ποσό 49.000 ευρώ.

Η 34η κατηγορία αφορά τον 2ο κατηγορούμενο (Ανδρέας Δημητριάδης) και όπως αναφέρεται φέρεται να «διήγειρε την Πρωτοκολλητή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου να διαπράξει πλημμέλημα», δηλαδή να παραλείψει «να απαιτήσει την υπογραφή του εντύπου Μ127» από συγκεκριμένο αλλοδαπό.

Καταδολίευση για €3.565.000

Οι Δημήτρης Δημητριάδης, Jing Wang και η δικηγορική εταιρεία, αντιμετωπίζουν κατηγορία συνωμοσίας για καταδολίευση και συγκεκριμένα ότι συνωμότησαν για να καταδολιεύσουν τραπεζικό οργανισμό, «δηλαδή να καταρτίσουν και να παραδώσουν εικονικά τιμολόγια ώστε να δικαιολογηθεί η μεταφορά του ποσού των 3.565.000 από τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας Primeblue Ltd σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας JW Pegasus Ltd στην προαναφερθείσα τράπεζα».

Οι κατηγορούμενοι

Τα οκτώ φυσικά και δυο νομικά πρόσωπα με την σειρά που αναφέρονται στο κατηγορητήριο είναι τα ακόλουθα:

  1. Μάριος Δημητριάδης
  2. Ανδρέας Δημητριάδης
  3. Δημήτρης Δημητριάδης
  4. Γιώργος Δημητριάδης
  5. Ελένη Σιμιλλίδη
  6. Jing Wang
  7. Josef Friedrich Santin
  8. Βασιλική Γεωργίου-Santin
  9. Andreas Demetriades & Co LLC
  10. Delsk (Cyprus) Business Services Ltd.

Οι αντιδράσεις

Και ο πρώην υπουργός Μάριος Δημητριάδης, αλλά και το δικηγορικό γραφείο στο οποίο έχουν συμφέροντα μέλη της οικογένειάς του, εξέδωσαν ξεχωριστές γραπτές τοποθετήσεις, κάνοντας λόγο για υπόθεση που δεν θα σταθεί στο Δικαστήριο. Απέδωσαν την ποινική τους δίωξη σε αλλότρια συμφέροντα.

Επιστολήσε Εισαγγελέα

Ο Μάριος Δημητριάδης πριν κινηθεί διαδικασία ποινικής δίωξης σε βάρος του, είχε αποταθεί γραπτώς στον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη. Ισχυριζόταν ότι ο Σάββας Κάκος είχε δώσει μαρτυρία εναντίον του, η οποία δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

Όπως τόνιζε στην επιστολή ο πρώην υπουργός Μεταφορών, με αυτό το διάβημά του, δεν ήθελε να επηρεάσει αλλά να διασφαλίσει πως δικές του θέσεις και γεγονότα θα ληφθούν υπόψιν και θα γίνει αντικειμενική εξέταση των σε βάρος του μαρτυριών.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More