Τη σημαντικότητα δημόσιων επενδύσεων για Κύπρο υπογράμμισε η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου – Όσα ανέφερε κατά τις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Τη σημαντικότητα των δημόσιων επενδύσεων για την Κύπρο λόγω των δυσανάλογων μεταναστευτικών και δημογραφικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η χώρα και των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τόνισε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και ΠροϋπολογισμούΧριστιάνα Ερωτοκρίτου, στη Βουδαπέστη, κατά τις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Advertisement
Σε παρέμβασή της σημείωσε ότι το μεταρρυθμισμένο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη στήριξη των κρατών στην υιοθέτηση συνετών δημοσιονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών υπό το φως μιας ταχέως εξελισσόμενης παγκόσμιας οικονομίας.
Ανακοίνωση από τη Βουλή αναφέρει ότι η κ. Ερωτοκρίτου επεσήμανε, επίσης, ότι το νέο πλαίσιο εισάγει μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες, υποβοηθώντας τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προκλήσεών τους, ενώ ταυτόχρονα προωθεί στοχευμένες επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως οι υποδομές και η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση.
Οι επενδύσεις αυτές, όπως υπογράμμισε η κ. Ερωτοκρίτου, ενισχύουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και ανθεκτικότητα, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να υλοποιούν βιώσιμες αναπτυξιακές πολιτικές, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις εγγενείς προκλήσεις τους. Σημείωσε δε ότι το μεταρρυθμισμένο πλαίσιο προωθεί τη βιωσιμότητα του χρέους, τις συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και τη μακροοικονομική σταθερότητα.
Περαιτέρω, η κ. Ερωτοκρίτου τόνισε ότι ένα βασικό πλεονέκτημα του μεταρρυθμισμένου πλαισίου είναι η εστίασή του στην εποπτεία που βασίζεται στην ανάλυση κινδύνου, καθώς και η δυνατότητα προσαρμογής των δημοσιονομικών στόχων στις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε κράτους μέλους. Η προσέγγιση αυτή, όπως σημείωσε η κ. Ερωτοκρίτου, διασφαλίζει βιώσιμες δημοσιονομικές πορείες και μείωση του χρέους χωρίς να υπονομεύονται οι αναγκαίες δημόσιες επενδύσεις. Με την ενσωμάτωση δημοσιονομικών, μεταρρυθμιστικών και επενδυτικών στόχων στα μεσοπρόθεσμα σχέδια, το νέο πλαίσιο προωθεί την οικονομική σύγκλιση και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, επεσήμανε η κ. Ερωτοκρίτου.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους, διατηρώντας υγιή δημοσιονομικά πλεονάσματα, ωστόσο παρουσιάζει μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η κ. Ερωτοκρίτου επεσήμανε, εξάλλου, ότι οι ειδικές ανά χώρα συστάσεις που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Κύπρο αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη πλήρους και έγκαιρης υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για μείωση της υπέρμετρης εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο και επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Ερωτοκρίτου τόνισε τη σημαντικότητα των δημόσιων επενδύσεων για την Κύπρο λόγω των δυσανάλογων μεταναστευτικών και δημογραφικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η χώρα και των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Η εξισορρόπηση της ανάγκης για σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και της διατήρησης της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση, ιδίως υπό το φως της πράσινης μετάβασης, σημείωσε η κ. Ερωτοκρίτου. Τόνισε δε ότι η επιβολή αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, υπονομεύοντας τους κοινωνικούς και κλιματικούς στόχους της Ένωσης. Ως εκ τούτου, οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν τις επενδύσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό των επιπτώσεών της, υπογράμμισε η κ. Ερωτοκρίτου.
Καταληκτικά, η κ. Ερωτοκρίτου τόνισε ότι η βασική πρόκληση είναι η εξισορρόπηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, διασφαλίζοντας ότι η δημοσιονομική υπευθυνότητα, η βιώσιμη ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή συμβαδίζουν και ότι το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης συμβάλλει στην αντιμετώπιση των τρεχουσών και αναδυόμενων προκλήσεων της ΕΕ και στη διαμόρφωση ενός πιο ελπιδοφόρου μέλλοντος για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πηγή: Cyprus Times