Thursday, December 19, 2024
Home » Σύντομα επανενεργοποίηση του διαδρόμου «Αμάλθεια» μέσω Ασντόντ

Σύντομα επανενεργοποίηση του διαδρόμου «Αμάλθεια» μέσω Ασντόντ

0 comments

Η κρίση στην περιοχή έδωσε τη δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία να αναδείξει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος αποκάλυψε ότι σύντομα αναμένεται επανενεργοποίηση του ανθρωπιστικού διαδρόμου «Αμάλθεια» μέσω του λιμανιού Ασντόντ.

Μιλώντας, το βράδυ της Παρασκευής, σε εκδήλωση του ΤΕΠΑΚ και του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολιτικών Επιστημόνων και Δημόσιας Διοίκησης, με θέμα «Κυπριακή Δημοκρατία. Γέφυρα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ο Κωνσταντίνος Κόμπος ανέφερε ότι, μετά τα όσα ακολούθησαν της τρομοκρατικής επίθεσης στο Ισραήλ, τον Οκτώβριο του 2023, η Κυβέρνηση δεν επέλεξε«την εύκολη λύση του παρελθόντος, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία είναι απλά ένας παρατηρητής».

«Επιλέξαμε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες που να μπορούν να αναδείξουν δυνητικά το ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία μπορούσε να διαδραματίσει», είπε και σημείωσε ότι η επικέντρωση έγινε σε δυο πυλώνες, με τον πρώτο να αφορά την υποδοχή πολιτών που εκκένωσαν την περιοχή και ο δεύτερος, τη δημιουργία του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου «Αμάλθεια».

Λέγοντας πως, παρά την «τεράστια καταιγίδα δυσκολιών, αμφισβήτησης, ενίοτε χλευασμού, πρώτα και πάνω από όλα στο εσωτερικό», ο ανθρωπιστικός διάδρομος έγινε πραγματικότητα, μέσα από μια «μεθοδική και συντονισμένη δουλειά μεταξύ πάρα πολλών υπηρεσιών του κράτους, που δεν είναι πάντα κάτι εύκολο, και καταφέραμε να δημιουργηθεί ένας διεθνής συνασπισμός ο οποίος προστέθηκε για να βοηθήσει στην εξέλιξη αυτής της ιδέας».

Σήμερα, συνέχισε, «έχουμε μπει σε μια νέα φάση αμφισβήτησης, όπου έχω ακούσει όλους τους λόγους ότι αυτό δεν ήταν αρκετό» και υπογράμμισε ότι η απάντηση σ’ αυτό είναι απλή, καθώς «οποιαδήποτε ποσότητα κατάφερνε να περάσει στη Γάζα δεν θα ήταν αρκετή γιατί οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες».

«Εμείς καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια ροή η οποία αντιμετώπισε όλα εκείνα τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι άλλες μεθοδολογικές λύσεις που υπάρχουν, μέσω Αιγύπτου ή Ιορδανίας», ανέφερε ο ΥΠΕΞ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι«στις επόμενες μέρες ελπίζουμε να έχουμε επανενεργοποίηση του διαδρόμου, αυτή τη φορά μέσω του λιμανιού Ασντόντ του Ισραήλ».

Την ίδια ώρα υπέδειξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προσπαθήσει να λειτουργήσει ως «αγωγός μεταφοράς μηνυμάτων», μεταξύ ΕΕ και κρατών της περιοχής, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, ως Κύπρος, «έχουμε μια καλή κατανόηση του τρόπου σκέψης και προσέγγισης της περιοχής μας που δεν είναι ενίοτε εύκολα αντιληπτός στις Βρυξέλλες».

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος έφερε ως παράδειγμα την Σύνοδο των MED9 στην Πάφο, όπου «συνειδητά επιλέξαμε να προσκαλέσουμε τον Βασιλιά της Ιορδανίας, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους ηγέτες των MED9 και στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να ακούσουν την προσέγγιση, τις ανάγκες και τον τρόπο που βλέπει τις εξελίξεις ένας από τους βασικότερους πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή, όπως η Ιορδανία».

«Δεν αρκούμαστε στη ρητορική στήριξη των χωρών με τις οποίες γειτνιάζουμε. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την ιδιότητα του κράτους – μέλους της ΕΕ, στηρίζοντας αυτές τις χώρες», είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να έχουμε την αυτοπεποίθηση να θεωρούμε ότι μπορούμε να διαδραματίσουμε αυτό το μικρό κομμάτι που μας αναλογεί».

Αυτό, υπέδειξε, «θα μας επιτρέψει ακριβώς να πάψουμε να είμαστε μονοθεματικοί» και εξήγησε ότι «είναι πιο εύκολη μια συζήτηση όταν ξεκινάς από το τι μπορείς να προσφέρεις προς τον συνομιλητή σου, προς την ευρύτερη κατάσταση την οποίαν έχει να αντιμετωπίσει σε αυτή τη δύσκολη περιοχή».

Τόνισε πως, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που μπορεί η χώρα μας να διαδραματίσει, παρά το γεγονός της τουρκικής κατοχής, μπορούμε επιπλέον να αναδείξουμε πόσο πολύ θα πολλαπλασιαζόταν ο ρόλος αυτός με λυμένο το Κυπριακό.

«Αυτή είναι η προσπάθεια την οποίαν κάνουμε, αυτές είναι οι οδηγίες που έχουν οι διπλωμάτες μας. Ποτέ δεν θα ξεχάσει κάποιος την επιχειρηματολογία για τη σημασία που έχει το Κυπριακό πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προσπαθήσεις να τονίσεις τις άλλες δυνατότητες που έχεις ως κράτος», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ ο κ. Κόμπος είπε πως μέσα από τη χρονική συγκυρία, η Κύπρος κατάφερε ν’ αναδείξει την «αμοιβαία χρησιμότητα που θα προέκυπτε από την ενίσχυση της σχέσης μας».

Μεταξύ άλλων είπε χαρακτηριστικά ότι, «ο φάκελος που αφορούσε την Κύπρο που υπήρχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ξεκινούσε και τέλειωνε με το Κυπριακό. Αυτός ο φάκελος πλέον έχει αποκτήσει πρόσθετο περιεχόμενο, το οποίο αφορά και ενδιαφέρει και τις ΗΠΑ».

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι δεν αναμένει να επηρεαστεί αυτή η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς «είναι ένα κράτος με πολύ σοβαρό μηχανισμό και βαθιά στρατηγικά συμφέροντα, όταν παίρνει μια απόφαση, ανεξαρτήτως του όποιου εκλογικού αποτελέσματος».

«Το ενδιαφέρον της νέας αμερικανικής Κυβέρνησης θεωρούμε ότι δεν θα απομακρυνθεί από την περιοχή στην οποίαν βρισκόμαστε, υπάρχει στενότατη διασύνδεση των ΗΠΑ με χώρες της περιοχής, με τις οποίες είμαστε σε πάρα πολύ καλή σχέση», είπε και πρόσθεσε πως «είναι μια ευκαιρία να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου και της ανάδειξης των πλεονεκτημάτων που έχει η ΚΔ αλλά και το τι μπορεί να προσφέρει προς την άλλη πλευρά και φυσικά τι μπορεί να αντλήσει από αυτήν».

Επιπρόσθετα, μίλησε για σημαντικές προοπτικές στις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και προσπάθεια εμβάθυνσης και θεσμοθέτησης των σχέσεων με την Γαλλία «και ελπίζουμε σύντομα να κάνουμε κάποιες ανακοινώσεις».

«Συνεπώς, η ΚΔ λειτουργεί μέσα σε μια πολύ δύσκολη περιοχή, με έναν τρόπο ο οποίος προσπαθεί να αναδείξει σταθερότητα, προβλεπτικότητα και το όφελος που μπορεί να προσφέρει, στηριζόμενη πάνω στην ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ, που είναι το σημαντικότερο επίτευγμα της εξωτερικής μας πολιτικής, ενώ λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει και ενεργειακός πλούτος, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες που ακόμη δεν έχουμε εκμεταλλευτεί πλήρως», συμπλήρωσε.

Ο ΥΠΕΞ υπέδειξε παράλληλα ότι θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας ότι απέναντι μας υπάρχει μια Τουρκία που «είναι ένας περιφερειακός παίκτης, με σημαντική επιρροή, με παρουσία με διάφορους τρόπους, σε πάρα πολλά πεδία που ενδιαφέρουν τη διεθνή κοινότητα και που έχει εργαλειοποιήσει την πολεμική της βιομηχανία της, το πολιτιστικό της προϊόν, μια Τουρκία που έχει ισχυρές βάσεις στην Κεντρική Ασία, στην Αφρική, στην Μέση Ανατολή και είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Αυτά, συνέχισε, δεν πρέπει να τα υποτιμούμε και να θεωρούμε ότι αρκεί το ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας , ενώ τόνισε πως «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς και την επιχειρηματολογία μας και τον τρόπο με τον οποίον προσπαθούμε να επιβιώσουμε».

Μιλώντας για τοΚυπριακό, ο Κωνσταντίνος Κόμπος είπε πως, η έντονη προσπάθεια του ΠτΔ για κινητικότητα απέδωσε καρπούς, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι θα οδηγηθούν τα πράγματα προς αίσιο τέλος ή ότι θα φτάσουμε πίσω στο τραπέζι του διαλόγου».

Όμως πιστεύουμε, σημείωσε, πως εμείς «δεν έχουμε την επιλογή της αδράνειας αλλά την επιλογή της προσπάθειας. Να πείσουμε τον ΓΓ να γίνει άλλη μια προσπάθεια προς την σωστή κατεύθυνση, μια κατεύθυνση που έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, μόνο τις αποφάσεις, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

«Αυτή είναι η βάση διαπραγμάτευσης, αυτή είναι η βάση λύσης. Οτιδήποτε έξω από αυτό, οποιαδήποτε δημιουργική ιδέα, οποιαδήποτε προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου ή άλλης γεωμετρικής φύσεως άσκηση, εμάς δεν θα μας βρει σύμφωνους», υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ.

Υπέδειξε ακόμη, ότι παρά τις προτροπές από κάποιους για παραχωρήσεις ώστε να υπάρξει κινητικότητα, «δεν έγινε κάτι από αυτά, δεν αποκλίναμε από τις θέσεις αρχής που καθορίζουν τον πυρήνα του Κυπριακού και υπήρξαν ταυτόχρονα κάποιες εξελίξεις».

Πρόσθεσε ακόμη πως «είναι μια σύνθετη προσπάθεια για την οποίαν επενδύσαμε χρόνο, διπλωματικό κεφάλαιο, το οποίο ανανεώνεται από τις άλλες ενέργειες που κάνουμε στα υπόλοιπα πεδία και ευελπιστούμε ότι θα φτάσουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης».

Λέγοντας ότι «δεν παύουμε να συνεχίζουμε την προσπάθεια ανάδειξης της ΚΔ πέραν του κυπριακού προβλήματος. Μετρημένα, μεθοδικά, χωρίς να χάνουμε το στόχο, χωρίς να ξεχνούμε ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή κρίσεων», ο κ. Κόμπος, υπογράμμισε ότι «το κλειδί, για εμάς, είναι να παραμείνουμε το σημείο σταθερότητας, προβλέψιμοι, χρήσιμοι, αξιόπιστοι, με μικρά και σταθερά βήματα και χωρίς να θεωρούμε ότι είμαστε το κέντρο της γης».

«Θα συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια χωρίς να παρασυρόμαστε είτε από τις σειρήνες του λαϊκισμού είτε από τις διάφορες φωνές διαμαρτυρίας οι οποίες αποσκοπούν στις αυριανές επικεφαλίδες στα δελτία ειδήσεων», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Πηγή: Φilenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00