Tuesday, September 24, 2024
Home » Συναντάται αυτή την ώρα με Γκουτέρες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Συναντάται αυτή την ώρα με Γκουτέρες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

0 comments

Στη Νέα Υόρκη στραμμένα τα βλέμματα – Αυτή την ώρα η συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ – Ώρα ξεκαθαρίσματος για Κυπριακό

Την πλήρη ετοιμότητα του για επανέναρξη των συνομιλιών θα τονίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κατά τη συνάντηση τους που ξεκινά αυτή την ώρ, στον 27ο όροφο του κτιρίου του διεθνούς Οργανισμού.

Advertisement

Η συνάντηση, που είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει 10 λεπτά, ξεκίνησε στις 22 και 40.

  • Τα 10 λεπτά που θα κρίνουν το μέλλον του Κυπριακού

Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο δημοσίευμα, στη βάση πληροφοριών του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, το γραφείο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της βολιδοσκόπησης που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες για το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, ζήτησε και έλαβε από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη πιθανές ημερομηνίες για σύγκληση συνάντησης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρότεινε τρείς ημερομηνίες για σύγκληση τριμερούς. Η πρώτη ημερομηνία που δόθηκε είναι στα μέσα του Οκτωβρίου και οι υπόλοιπες δύο την τελευταία εβδομάδα του ίδιου μήνα.

Τι θα πει και τι περιμένει ο Πρόεδρος

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσέρχεται στη συνάντηση με θετική διάθεση και πρόθεση να ζητήσει από τον Αντόνιο Γκουτέρες να προχωρήσει σε τριμερή για το Κυπριακό. Άλλωστε κατά τις βολιδοσκοπήσεις που προηγήθηκαν ο Πρόεδρος απάντησε θετικά για μια σειρά από ημερομηνίες που μπήκαν στο τραπέζι για τον Οκτώβριο.

Θα επαναλάβει την προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη από το σημείο όπου διακόπηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά. Με βάση το πλαίσιο που καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις συγκλίσεις των προηγούμενων δεκαετιών. Θα τονίσει ότι ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την αναζήτηση λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, που θα συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Όπως επίσης και το γεγονός ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να θεωρείται λύση ή επιλογή.

Για αυτό και θα απορρίψει κατηγορηματικά την τουρκική αξίωση για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και λύση δύο κρατών.

Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο δημοσίευμα τηςCyprus Times, ο Πρόεδρος θα αναφερθεί σε ενέργειες που έγιναν από την ελληνοκυπριακή πλευρά προκειμένου να σπάσει το αδιέξοδο. Τα μονομερή μέτρα προς τους Τουρκοκύπριους, τις προτάσεις για ΜΟΕ και τα βήματα που έγιναν για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε πλήρη αντίθεση με την τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία θεωρεί πως λειτουργεί εποικοδομητικά με αδιέξοδες προτάσεις όπως την απαίτηση για απευθείας πτήσεις, εμπόριο και επαφές.

Το επιτελείο του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις του ίδιου του Αντόνιο Γκουτέρες. Λόγω περιορισμού στο χρόνου, το ζητούμενο είναι να γίνει μια συγκεκριμένη συζήτηση για τις προθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες σε σχέση με το επόμενο βήμα.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More