Wednesday, October 23, 2024
Home » Στρώνει χωριστά τραπέζια: Ιδού η πρόταση για να ξεμπλοκάρει το Κυπριακό

Στρώνει χωριστά τραπέζια: Ιδού η πρόταση για να ξεμπλοκάρει το Κυπριακό

0 comments

Τρία χωριστά τραπέζια θέλει να στρώσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει και την τουρκική απαίτηση για εξαίρεση της Βρετανίας. Η φόρμουλα την οποία επεξεργάζεται ο Γκουτέρες για συνέχιση των προσπαθειών στο Κυπριακό προβλέπει το διαχωρισμό των συνομιλιών σε τρεις κατηγορίες: Διακυβέρνηση, Εγγυήσεις, Ασφάλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας και αυτό που προκύπτει και από την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είναι πως η πρόταση που έχει ενώπιόν του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει στα στηθούν τρία χωριστά τραπέζια ως εξής:

  • Πρώτο τραπέζι για «Διακυβέρνηση»: Σύνθεση 2+1, θα συμμετέχουν οι δύο κοινότητες και τα Ηνωμένα Έθνη.
  • Δεύτερο τραπέζι για «Εγγυήσεις»: Σύνθεση 5+1, θα συμμετέχουν οι δύο κοινότητες, η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, συν τα Ηνωμένα Έθνη.
  • Τρίτο τραπέζι για «Ασφάλεια»: Σύνθεση 4+1, θα συμμετέχουν οι δύο κοινότητες, η Ελλάδα και η Τουρκία, συν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ενημερώνοντας την πολιτική ηγεσία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η θέση των Τούρκων ήταν να μην βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη. Όσον αφορά τη συμμετοχή της Βρετανίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ είχαν αντίθετη προσέγγιση. Η μεν ελληνοκυπριακή πλευρά τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής της Βρετανίας σε αντίθεση με την τουρκοκυπριακή πλευρά που ήταν εναντίον.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε στους δύο ηγέτες ότι έχει πείσμα για να συνεχίσει τη διαδικασία και μέσω αυτής της προσπάθειας να στείλει κι ένα μήνυμα για ολόκληρη την περιοχή. Ο ΓΓ ΟΗ θέλει να ηγηθεί ο ίδιος αυτής της διαδικασίας. Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο ο ΓΓ μίλησε για τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν, καθώς επίσης και για τα έξι σημεία που είχε προφορικά στο δείπνο. Σε άλλο σημείο της συζήτησης, στη διάρκεια του δείπνου, ο ΓΓ φέρεται (σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο) να ανέφερε ότι η προοπτική της μίας Κύπρου είναι πιο ελκυστική από την προοπτική για δύο.

Όσον αφορά την ελληνοκυπριακή πλευρά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εμφανίζεται έτοιμος να συζητήσει το θέμα της διακυβέρνησης στον άξονα των «3 singles», δηλαδή μίας κυριαρχίας, μίας ιθαγένειας και μίας διεθνούς προσωπικότητας, καθώς και τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσον αφορά τα ζητήματα των στρατευμάτων και της ασφάλειας ο ΠτΔ υπογράμμισε πως παραμένουν τα σημαντικά που αφορούν «review + sunset clause», δηλαδή το ζήτημα της επανεξέτασης και του οριστικού τέλους.

Από τη συζήτηση της Νέας Υόρκης εκείνο που φάνηκε ήταν πως πέραν της γενικής του άρνησης επί όλων των ζητημάτων, στο θέμα των στρατευμάτων φέρεται να έστειλε το μήνυμα πως ο ίδιος δεν μπορεί να δεσμευτεί για τον τουρκικό στρατό. Το μόνο θέμα το οποίο ο Ερσίν Τατάρ δέχεται να συζητήσει είναι αυτό των οδοφραγμάτων.

Από τη συζήτηση το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου προκύπτει και κάτι σε σχέση με την Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ και τις υποσχέσεις της προς την τουρκική πλευρά. Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Ερσίν Τατάρ απέρριψε τον επαναδιορισμό της, όπως ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε, ήταν γιατί του είχε υποσχεθεί ότι θα του εξασφάλιζε τα «τρία D», δηλαδή απευθείας εμπόριο, απευθείας πτήσεις και απευθείας διεθνείς επαφές.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, όσον αφορά την Ολγκίν, όπως και δημοσίως έτσι και στη διάρκεια του δείπνου τοποθετήθηκε θετικά για επέκταση του συμβολαίου της ως προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα. Όσον αφορά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ο Νίκος Χριστοδουλίδης πέραν των 14 που εξήγγειλε και εφαρμόζονται μονομερώς από την κυβέρνηση, ανέφερε στο ΓΓ ΟΗΕ ότι είναι έτοιμος να ανακοινώσει πρόσθετα ΜΟΕ.

Στα νέα ΜΟΕ περιλαμβάνονται η ίδρυση επιτροπής για τη νεολαία, δημιουργία της «επιτροπής αλήθειας» για του αγνοούμενους και σύσταση ενός συμβουλευτικού οργάνου της κοινωνίας των πολιτών για συζητούν παράλληλα ό,τι συζητείται στις διαπραγματεύσεις.

Η αλλαγή φύλου και η ΕΕ: Στα αξιοσημείωτα της άτυπης τριμερούς στη Νέα Υόρκη ήταν και η συζήτηση πέριξ της απαίτησης του Τατάρ για δύο κράτη. Στην τοποθέτηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι «η ΕΕ δεν θα αποδεχθεί να μπουν δύο κράτη», ο Ερσίν Τατάρ απάντησε ρίχνοντας την εξής ατάκα… «Γιατί; Σήμερα οι άντρες γίνονται γυναίκες και αντίστροφα»!

Μεγάλο μέρος των τοποθετήσεων Τατάρ είχαν να κάνουν με το θέμα του σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να θέλουν την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Είπαν οι αρχηγοί: Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου εξέφρασε στήριξη σε κάθε πρωτοβουλία και δη στις ενέργειες του ΠτΔ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο. Ανέφερε ότι ο απόηχος της συνάντησης των ηγετών μετά και από ενέργειες της δικής μας πλευράς σημειώνεται και καταγράφεται ως θετικός και τώρα εργαζόμαστε στην προετοιμασία με στόχο να προχωρήσει η διαδικασία. Ο στόχος, είπε, είναι ένας και κοινός, δηλαδή η λύση του προβλήματος.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, τόνισε πως το πιο σημαντικό είναι να παραμείνουμε ξεκάθαροι στη θέση μας υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά «διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και την ίδια ώρα εκφράζοντας την ετοιμότητά μας να διαπραγματευτούμε επί των εκκρεμούντων ζητημάτων έτσι όπως διατυπώνονται στο πλαίσιο Γκουτέρες».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να επικεντρωθεί σε μια καλή προετοιμασία ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ εξέφρασε την ελπίδα μέχρι τέλος του χρόνου να υπάρξουν κινήσεις σε σχέση με τη διευρυμένη πενταμερή συνάντηση. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ζήτησε να εξεταστεί η επαναφορά του Κυπριακού στην αρχική του βάση και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε ότι χρειάζεται αλλαγή του πλαισίου λύσης. Τέλος ο εκπρόσωπος των Οικολόγων συνέστησε προσοχή στις επόμενες κινήσεις.

Με νέα επιστολή ο ΠτΔ ζητά κινητικότητα από ΓΓ ΟΗΕ

Νέα επιστολή, η δεύτερη σε διάστημα δύο εβδομάδων, απέστειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Στη δεύτερη αυτή επιστολή, όπως και στην πρώτη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης φροντίζει να καταγράψει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποστείλει επιστολή στον ΓΓ των ΗΕ μετά την πραγματοποίηση του δείπνου, με την οποία αφενός ευχαριστεί τον ίδιο τον ΓΓ για την ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς του και για τη συνέχεια αυτής της προσπάθειας και αφετέρου εκφράζει την ετοιμότητα μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, όπως, επίσης, και για την ανάγκη η διευρυμένη διάσκεψη να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν, αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία, και ότι βρισκόμαστε στη διάθεση του ΓΓ στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προς ενίσχυση των προσπαθειών του».

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, διαβεβαιώνει το Γενικό Γραμματέα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «θα συνεχίσει να συμβάλλει εποικοδομητικά για την περαιτέρω πρόοδο» των προσπαθειών που έχουν αναληφθεί στο Κυπριακό. Περαιτέρω σημειώνει τη σημασία που έχει η πραγματοποίηση μιας ευρύτερης συνάντησης

Καθιστά επίσης σαφές ότι ζητούμενο παραμένει η επίσημη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και ο ίδιος ο ΠτΔ επαναβεβαιώνει την προσήλωσή του για την επίτευξη ενός επιτυχούς αποτελέσματος στην όλη προσπάθεια που έχει αναληφθεί από πλευράς ΓΓ ΟΗΕ.

Επίσης υπογραμμίζει την ανάγκη διατήρησης του κεκτημένου των προηγούμενων διαδικασιών συμπεριλαμβανομένων των συγκλίσεων και το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα όπως τέθηκε στο Κραν Μοντανά.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαμηνύει προς τον Αντόνιο Γκουτέρες και την ετοιμότητα της Λευκωσίας για να εργαστεί και ευρύτερα, στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών, προκειμένου υπάρξει αμοιβαίο όφελος προς όλους. Ενώ τέλος αναφέρεται στα μέτρα στήριξης προς τους Τουρκοκύπριους.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More