Thursday, September 19, 2024
Home » Στο στόχαστρο του Αττίλα, δήμαρχος  και Κατωδερυνειώτες

Στο στόχαστρο του Αττίλα, δήμαρχος  και Κατωδερυνειώτες

0 comments

«Το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε συγκεκριμένες ενέργειες γι΄ αυτές τις παράνομες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος και μέσω της διπλωματικής οδού, πρωτίστως με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με τα Ηνωμένα Έθνη, θα αντιμετωπίσουμε κι αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει την ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να τοποθετήσει στον «κατάλογο απαγορευμένων προσώπων», τον δήμαρχο Παραλιμνίου-Δερύνειας Γιώργο Νικολέττο και τον αντιδήμαρχο Δερύνειας Νίκο Λίλη, όπως και μέλη της Επιτροπής «Αδούλωτοι Κάτω Δερύνειας» και άλλους εκτοπισμένους της κοινότητας, που λίγες μέρες προηγουμένως, πέρασαν το οδόφραγμα Δερύνειας και περπάτησαν μέχρι τον Άγιο Μέμνονα, στον δρόμο που διασχίζει την Κάτω Δερύνεια και καταλήγει στη σκλαβωμένη πόλη της Αμμοχώστου.

Στη διάρκεια αυτής της ειρηνικής εκδήλωσης μνήμης, απέθεσαν λουλούδια στο διαχωριστικό φράχτη μπροστά από τα ερειπωμένα σπίτια τους, που βρίσκονται σε στρατιωτική ζώνη του Αττίλα. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής, «η δικαιολογία που προτάσσει ο Αττίλας, είναι ότι αυτοί που έλαβαν μέρος στην επίσκεψη, είναι ύποπτοι για… κατασκοπεία λόγω των φωτογραφιών που τραβήχτηκανστην κατεχόμενη Κάτω Δερύνεια και έχει βάλει στο στόχαστρο πρόσφυγες μέλη της Επιτροπής «Αδούλωτοι Κάτω Δερύνειας», απαγορεύοντάς τους να περάσουν στα κατεχόμενα.

Θεωρούμε ότι οι δικαιολογίες που προτάσσει ο Αττίλας, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και ότι ο πραγματικός λόγος που αντιδρά κατ’ αυτόν τον τρόπο, έχει να κάνει με την προβολή της καταστροφής που επέφεραν οι ίδιοι». Η Επιτροπή έστειλε την περασμένη Πέμπτη επιστολή στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Colin Stewart και ζητά την παρέμβαση του, για άρση των άδικων μέτρων.

Με δική του ανακοίνωση ο Δήμος Παραλιμνίου-Δερύνειας καλεί την Πολιτεία να ενεργήσει «για άρση αποκλεισμού του δημάρχου Παραλιμνίου – Δερύνειας και του αντιδημάρχου Δερύνειας από τις λίστες αποκλεισμού για μετάβαση στις περιοχές του κατεχόμενου Δήμου μας, ο οποίος θα συνεχίσει δυναμικά όλες τις ενέργειες, εντός και εκτός συνόρων, για ανάδειξη του προβλήματος της εισβολής και κατοχής, καθώς και της εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας».

Σύλληψη και κράτηση λόγω…συνωνυμίας

Τα μέτρα του κατοχικού καθεστώτος, αποκαλύφθηκαν όταν γύρω στις 7.30 απόγευμα της περασμένης Τετάρτης , «αστυνομικοί» του καθεστώτος συνέλαβαν στο οδόφραγμα Δερύνειας τον 58χρονο Νίκο Λίλη από τη Δερύνεια, μόλις έλεγξαν την ταυτότητά του. Όπως ο κ. Λίλης ανέφερε στον «Φ», είναι εξάδελφος του αντιδημάρχου Δερύνειας, που φέρει το ίδιο όνομα και επίθετο με αυτόν και συνελήφθη λόγω αυτής της συνωνυμίας.

Ο κ. Λίλης που εργάζεται στον Δήμο Δερύνειας για 24 χρόνια, ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι οι «αστυνομικοί» στο οδόφραγμα, του έδειξαν φωτογραφίες που είχαν στα κινητά τους τηλέφωνα, από την παρουσία του δημάρχου και του αντιδημάρχου στην Κάτω Δερύνεια.

Πρόσθεσε ότι τον ρώτησαν αν περιλαμβανόταν στην ομάδα των επισκεπτών, αφού είχαν καταγράψει το όνομά του κατά τη διέλευσή τους από το οδόφραγμα προς την Κάτω Δερύνεια. Τους απάντησε ότι δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς και ότι επρόκειτο για συνωνυμία με τον αντιδήμαρχο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε αστυνομικό σταθμό στην Αμμόχωστο, όπου διαπίστωσαν την αλήθεια των λεγομένων του και ακολούθως τον μετέφεραν πίσω στο οδόφραγμα και τον άφησαν ελεύθερο, λέγοντας του ότι ο ξάδελφος του «θα έχει πρόβλημα, αν έρθει στο οδόφραγμα». Ο Νίκος Λίλης, μας είπε ότι η περιπέτειά του, από τη σύλληψη μέχρι την απελευθέρωση του, κράτησε περίπου μια ώρα.

Τα λουλούδια στον διαχωριστικό φράχτη…

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη λύπη μας για τις ενέργειες των παράνομων τουρκικών αρχών, που μας τοποθέτησαν στον κατάλογο απαγορευμένων προσώπων», αναφέρεται στην επιστολή της Επιτροπής «Αδούλωτοι Κάτω Δερύνειας» προς τον Colin Stewart, που γράφτηκε στα αγγλικά και υπογράφει το μέλος της Μιχάλης Πόλεος. Προστίθενται τα εξής, στην επιστολή:

«Στις 31 Αυγούστου διοργανώσαμε μια ειρηνική εκδήλωση για να περιηγηθούμε και να παρουσιάσουμε την ιστορία της Κάτω Δερύνειας στον νέο δήμαρχο Παραλιμνίου-Δερύνειας Γιώργο Νικολέττο. Πρόσφυγες από την Κάτω Δερύνεια, συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο, πέρασαν το οδόφραγμα και προχώρησαν στο δρόμο για το χωριό μας, με μοναδικό σκοπό να αποθέσουν λουλούδια στον διαχωριστικό φράχτη, στη μνήμη των αγαπημένων μελών των οικογενειών μας, που πέθαναν μακριά από τα σπίτια τους.

Κατά την επίσκεψή μας, ενημερώσαμε τον δήμαρχο για τη σημασία αυτής της επίσκεψης για εμάς και βγάλαμε μερικές φωτογραφίες και βίντεο, μπροστά στα σπίτια μας. Πραγματοποιήσαμε αυτή τη βαθιά προσωπική για εμάς, εκδήλωση, με σεβασμό και φύγαμε από την περιοχή ειρηνικά. Ωστόσο, σήμερα με απογοήτευση μάθαμε ότι όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την εκδήλωση, έχουν πλέον μπει στη μαύρη λίστα απαγορευμένων προσώπων, από τις παράνομες τουρκικές αρχές. Η μαύρη λίστα περιλαμβάνει επαγγελματίες που έχουν τακτική επαφή με τις κατεχόμενες περιοχές, λόγω των επαγγελματικών τους ασχολιών.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τέτοια μέτρα από τις παράνομες τουρκικές αρχές, υπονομεύουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου. Υπό το πρίσμα αυτό, ζητάμε με σεβασμό τη βοήθειά σας για την επίλυση αυτού του ζητήματος και τη διασφάλιση της άρσης αυτών των άδικων μέτρων».

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More