Monday, September 16, 2024
Home » Στο κενό η προσπάθεια για αποσύνδεση Κυπριακού – Ευρωτουρκικών

Στο κενό η προσπάθεια για αποσύνδεση Κυπριακού – Ευρωτουρκικών

0 comments

Ο Χακάν Φιντάν επιχείρησε, απαντώντας στις τοποθετήσεις των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, να αποσυνδέσει το διάλογο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ με τις όποιες προσπάθειες στο Κυπριακό. Κίνηση η οποία δεν απέδωσε καθώς τόσο από κυπριακής όσο και από την πλειοψηφία των ΥΠΕΞ της ΕΕ το μήνυμα που στάλθηκε ήταν αρκούντως ξεκάθαρο πως Κυπριακό και ευρωτουρκικά είναι αλληλένδετα.

Η έκφραση ικανοποίησης από πλευράς του Κωνσταντίνου Κόμπουμετά το γεύμα εργασίας ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Χακάν Φιντάν, αποτυπώνει την πραγματικότητα των όσων είχαν λεχθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες στη διάρκεια του γεύματος εργασίας.

Η περί Κυπριακού αναφορές έγιναν σε δεύτερο χρόνο, όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θέλησε να απαντήσει στις τοποθετήσεις που είχαν γίνει από τους Ευρωπαίους ομολόγους του, συμπεριλαμβανομένου και του Κωνσταντίνου Κόμπου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά την πρώτη του τοποθέτηση δεν έκανε κάποια αναφορά στο Κυπριακό. Επέλεξε να προτάξει το ρόλο της Τουρκίας σε σειρά περιφερειακών ζητημάτων, επαναφέροντας στο διάλογο και την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

Της πρώτης τοποθέτησης Φιντάν είχαν προηγηθεί οι παρεμβάσεις Μπορέλ και Βαρχέλι, ενώ αμέσως μετά πήραν το λόγο υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ μεταξύ των οποίων και ο Κ. Κόμπος. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στον «Φ» ότι οι περισσότερες χώρες που τοποθετήθηκαν μετά την αρχική δήλωση Φιντάν, αναφέρθηκαν στο πλαίσιο που θέτουν για τα ευρωτουρκικά και το Κυπριακό οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως καταγράφηκαν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ανάγκη προόδου στο Κυπριακό ως απαραίτητο στοιχείο που επηρεάζει την πρόοδο των ευρωτουρκικών.

Κατά τη δική του παρέμβαση ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπέδειξε πως η ΕΕ λειτουργεί με κανόνες και βάσει συμπερασμάτων, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο τα ευρωτουρκικά συνδέονται με το Κυπριακό, όχι μόνο μέσω της ανάγκης προόδου στις διαπραγματεύσεις, αλλά και σε σημεία των προτάσεων στην Κοινή Επικοινωνία Ύπατου Εκπροσώπου – Κομισιόν (έκθεση Μπορέλ) τα οποία άπτονται των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας.

Παίρνοντας για δεύτερη φορά το λόγο ο Χακάν Φιντάν, αναφέρθηκε στο Κυπριακό ως απάντηση στις αναφορές που έγιναν, εστιάζοντας στην απομόνωση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες που έγιναν μέχρι σήμερα δεν είχαν αποτέλεσμα και όφελος για τους Τ/Κ. Συμπεριέλαβε επίσης στην τοποθέτησή του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την θέση πως στην Κύπρο υπάρχουν δύο κυριαρχικά ίσες οντότητες οι οποίες θα πρέπει να συνεργαστούν και να μην επηρεάσουν τα ευρωτουρκικά.

Η αναφορά αυτή έφερε απάντηση του κ. Κόμπου, ο οποίος παρέθεσε τη θέση της ε/κ πλευράς όσον αφορά το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, καθώς και την ανάγκη διασύνδεσης της προόδου στο Κυπριακό με τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η κυπριακή πλευρά εκτιμά πως η συζήτηση αποτέλεσε ευκαιρία να ακουστεί η άποψη της ΕΕ, και πως πλέον αποτελεί θέμα της Τουρκίας το πώς προχωρεί.

Όσον αφορά πάντως το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στα ευρωτουρκικά δεδομένης της θετικής ατζέντας που προωθεί με όρους η ΕΕ, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως κατά την συνάντηση των ΥΠΕΞ δεν αναμένονταν αποφάσεις καθώς επρόκειτο για άτυπη σύνοδο. Επί της ουσίας, ανέφεραν πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε τεχνοκρατικό επίπεδο συζητήσεις για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, την απελευθέρωση της βίας και τον ρόλο της ΕΤΕπ, ωστόσο οι πολιτικές αποφάσεις θα θα πρέπει να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο.

Προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Κωνσταντίνος Κόμπος τόνισε πως οι ηγέτες των κρατών μελών έχουν ορίσει το πλαίσιο για τα επόμενα βήματα των ευρωτουρκικών σχέσεων και πως αυτά αναγνωρίζουν τον περιφερειακό ρόλο και τις προοπτικές της Τουρκίας, αλλά και τις υποχρεώσεις της, και πως εναπόκειται στην ίδια τη χώρα να επιλέξει. Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του υπογράμμισε πως τα θέματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία και το Κυπριακό συνδέονται με τα ευρωτουρκικά.

«Ο ρόλος της Τουρκίας ως περιφερειακού παίκτη αναγνωρίζεται, και αυτός έρχεται με ευθύνες. Η σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προοπτικές και αυτές έρχονται με απαιτήσεις», σημείωσε ο κ. Κόμπος, επισημαίνοντας πως «υπάρχει ένα καλά καθορισμένο, σαφώς δομημένο πλαίσιο, στο οποίο ενσωματώνονται μια σειρά από προϋποθέσεις, που αποφασίστηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τους πολιτικούς μας ηγέτες».

«Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυπριακή Δημοκρατία, το κυπριακό πρόβλημα, η ίδια η ΕΕ είναι εγγενώς συνδεδεμένα. Βλέπουμε τις προοπτικές, δείχνουμε το πλαίσιο. Στην Τουρκία εναπόκειται να επιλέξει», πρόσθεσε.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More