Wednesday, October 16, 2024
Home » Στο ίδιο τραπέζι 7 χρόνια μετά το Κραν Μοντάνα – Συνταγή επανεκκίνησης διαλόγου στο μενού Γκουτέρες

Στο ίδιο τραπέζι 7 χρόνια μετά το Κραν Μοντάνα – Συνταγή επανεκκίνησης διαλόγου στο μενού Γκουτέρες

0 comments

Νέο παράθυρο στο Κυπριακό, επτά χρόνια μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα και προσπάθεια να συνεχιστεί ο διάλογος από εκεί που έμεινε. Πραγματοποιήθηκε το άτυπο δείπνο στην Νέα Υόρκη, με το μενού της συζήτησης να περιλαμβάνει την πρόταση Γκουτέρες, γιια επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου.

Σε ανάρτηση του από την Νέα Υόρκη ο κυβερνητικός εκπρόσωποςΚωνσταντίνος Λετυμπιώτης και όσο ήταν σε εξέλιξη το δείπνο, επαναλάμβανε τον στόχο της συνάντησης, που ήταν ηδιερεύνηση της προοπτικής επανέναρξηςτων διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι προσκεκλημένοι του Αντόνιο Γκουτέρες αφίχθηκαν στις 7 ακριβώς, ώρα Νέας Υόρκης, δύο τα ξημερώματα ώρα Κύπρου. Στο δείπνο στον 38ο όροφο του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών, παρακάθισαν οι Γκουτέρες – Χριστοδουλίδης – Τατάρ.

Από αποσταλμένο του ΚΥΠΕ Γιώργο Κακούρη

Σε άλλο όροφο ανέμενε για το αποτέλεσμα, η Ε/Κ αντιπροσωπεία, η οποία πλαισίωνε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο ταξίδι της Νέας Υόρκης, αποτελούμενη από τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, τον Ελληνοκύπριο Διαπραγματευτή Μενέλαο Μενελάου και τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Δώρο Βενέζη.

Στόχος της Ε/Κ πλευράς, μια εποικοδομητική, γόνιμη συζήτηση, στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα αποτελέσει το εφαλτήριο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προέβη σε δηλώσεις σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, για το αποτέλεσμα του δείπνου με ΓΓ του ΟΗΕ και Ερσίν Τατάρ. Κύπριοι και Ελλαδίτες δημοσιογράφοι βρίσκονταν στην είσοδο του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών. Ανταποκριτές που βρίσκονται στην Νέα Υόρκη, συνάντησαν τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το πέρας του δείπνου.

Αμέσως μετά η Κυπριακή Αντιπροσωπεία αναχώρησε στις Βρυξέλλες, για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Άκαμπτος εμφανίστηκε νωρίτερα σε δηλώσεις του ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ προδιαγράφοντας όσα θα παρέθετε στο δείπνο και καταθέτοντας την προθυμία να παρακαθίσει σε επίσημες συνομιλίες, χωρίς να εξαιρεί την κυριαρχική ισότητα από τη δική του εξίσωση.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More