Friday, September 20, 2024
Home » Στην κάλπη από τα 17 έτη – Τι αλλάζει με τα κυβερνητικά νομοσχέδια

Στην κάλπη από τα 17 έτη – Τι αλλάζει με τα κυβερνητικά νομοσχέδια

0 comments

Τα πάνω κάτω φέρνουν τα δύο κυβερνητικά νομοσχέδια για αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στα 17 έτη. Με τα δύο κυβερνητικά νομοσχέδια ουσιαστικά αυξάνεται σημαντικά το εκλογικό σώμα δημιουργώντας νέα δεδομένα σε ο,τι αφορά τις εκλογές.

Το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε χθες στην ανάρτηση των προνοιών των νομοσχεδίων για δημόσια διαβούλευση τους.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, σκοπός των προτεινόμενων νομοσχεδίων είναι η ρύθμιση της αυτόματης εγγραφής στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο, ο οποίος παρέχει το δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις εθνικές εκλογές υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και η μείωση του ηλικιακού ορίου για το δικαίωμα του εκλέγειν στα 17 έτη. Ειδικότερα, τα νομοσχέδια αποσκοπούν:

>> στη μείωση του ηλικιακού ορίου για το δικαίωμα του εκλέγειν στα 17 έτη, ώστε το εν λόγω δικαίωμα να δοθεί σε περισσότερους πολίτες της Δημοκρατίας, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες.

>> στην αυτόματη εγγραφή στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο για πολίτες της Δημοκρατίας, οι οποίοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους, διαμένουν σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχει το Σύστημα Αρχείου Πληθυσμού στις περιοχές που η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, και κατέχουν δελτίο ταυτότητας της Δημοκρατίας, το οποίο εκδόθηκε από το Σύστημα Αρχείου Πληθυσμού και βρίσκεται σε ισχύ.

Όπως αναφέρεται διευκρινιστικά, οι εκλογείς θα εγγράφονται στον εκλογικό κατάλογο με βάση την καταχωρημένη διεύθυνσή τους στο Σύστημα Αρχείου Πληθυσμού. Ο οικείος Έπαρχος θα ενημερώνει άμεσα γραπτώς κάθε εκλογέα που εγγράφεται στον εκλογικό κατάλογο, αναφέροντας τη διεύθυνση κατοικίας βάσει της οποίας έχει εγγραφεί. Κάθε εκλογέας εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο θα υποχρεούται όπως, σε περίπτωση που η διεύθυνση βάσει της οποίας έχει γίνει η εγγραφή του στον εκλογικό κατάλογο είναι διαφορετική από τη διεύθυνση της κατοικίας του ή σε περίπτωση αλλαγής της διεύθυνσης της κατοικίας του, υποβάλει, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία της αλλαγής, αίτηση στον οικείο Έπαρχο, για διόρθωση του εκλογικού καταλόγου.

Η διαδικασία για διόρθωση του εκλογικού καταλόγου λόγω αλλαγής της διεύθυνσης της κατοικίας εκλογέα, δεν θα εφαρμόζεται για περίοδο ενός χρόνου πριν τη διενέργεια των γενικών εκλογών ανάδειξης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με εξαίρεση τις περιπτώσεις νέων εγγραφών.

Το κριτήριο της εξάμηνης παραμονής στη Δημοκρατία που ισχύει αυτή τη στιγμή, παύει να υφίσταται, καθώς ο έλεγχος κατά πόσο πληρείται ή όχι, προϋποθέτει την υποβολή αποδεικτικών στοιχείων από την πλευρά του πολίτη, γεγονός που αντιστρατεύεται την αυτόματη εγγραφή. Αντί αυτού, υιοθετούνται ως κριτήρια η καταχωρημένη στο Σύστημα Αρχείου Πληθυσμού διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές και δελτίο ταυτότητας της Δημοκρατίας σε ισχύ.

Σημειώνεται ότι η αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο αφορά μόνο τους Κύπριους πολίτες για τον μόνιμο εκλογικό κατάλογο.

Τα νομοσχέδια επίσης αποσκοπούν, στην παροχή της δυνατότητας στους Έπαρχους όπως, αντί να αναρτούν τους συμπληρωματικούς εκλογικούς καταλόγους στα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια, επιλέγουν την ανάρτησή τους για επιθεώρηση στην επίσημη ιστοσελίδα τους στο διαδίκτυο.

Σκοπός επίσης των νομοσχεδίων είναι η κατάργηση του εκλογικού βιβλιαρίου και η άσκηση του δικαιώματος ψηφοφορίας με την χρήση ταυτότητας. Με τα τροποποιητικά νομοσχέδια καταργείται η έκδοση εκλογικού βιβλιαρίου για νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο ή επανέκδοσή του σε περίπτωση φθοράς ή απώλειας, αλλά παραμένει ως αποδεκτό έγγραφο ταυτοποίησης για όσους εκλογείς είναι ήδη κάτοχοι εκλογικού βιβλιαρίου.

Στα τροποποιητικά νομοσχέδια προστίθεται ως εναλλακτικό έγγραφο ταυτοποίησης η άδεια οδήγησης, η οποία φέρει φωτογραφία και σε αυτή αναγράφεται ο αριθμός δελτίου ταυτότητας του πολίτη, γεγονός το οποίο επιτρέπει την εύκολη ταυτοποίηση στο εκλογικό κέντρο. Έχοντας υπόψη το γεγονός ότι οι παλαιού τύπου άδειες οδήγησης λήγουν στην ηλικία των 70 ετών, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η ταυτοποίηση του εκλογέα με παλιές φωτογραφίες, στα νομοσχέδια προνοείται ως μέσο ταυτοποίησης οι άδειες οδήγησης νέου τύπου.

Ψηφοφόροιμέχρι 100 ετών

Στα κυβερνητικά νομοσχέδια προβλέπεται σχετική πρόνοια για τον καθορισμό κριτηρίων και διαδικασίας εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων, για περιορισμένο αριθμό εκλογέων, για τους οποίους δεν έχει δηλωθεί ο θάνατός τους, με αποτέλεσμα να μην έχει εκδοθεί πιστοποιητικό θανάτου και να παραμένουν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Συγκεκριμένα, με την τροποποίηση της νομοθεσίας προνοείται όπως, στις αρχές κάθε έτους, πραγματοποιείται διαγραφή των εκλογέων άνω των 100 ετών, που δεν λαμβάνουν θεσμοθετημένη ή κοινωνική σύνταξη.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More