Saturday, November 23, 2024
Home » Στεφάνου: Το ΑΚΕΛ έτοιμο να στηρίξει κάθε βήμα που δημιουργεί προοπτική για λύση

Στεφάνου: Το ΑΚΕΛ έτοιμο να στηρίξει κάθε βήμα που δημιουργεί προοπτική για λύση

0 comments

Το ΑΚΕΛ παρόλο που είναι στην αντιπολίτευση είναι έτοιμο να στηρίξει κάθε θετικό βήμα που θα δημιουργεί προοπτική για τη λύση του Κυπριακού ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου

Το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να στηρίξει κάθεθετικό βήμα που θα δημιουργεί προοπτική για λύση του Κυπριακού ανέφερε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, σε εκδήλωση του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο καλλιτεχνών “Μεσόγειος” στην Λάρνακα.

Advertisement

Στον χαιρετισμό του ο κ. Στεφάνου είπε ότι η τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη είναι μια κίνηση που γίνεται μετά από εφτά ολόκληραχρόνια στασιμότητας και «γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ν’ αξιοποιηθεί το ενδιαφέρον και η κινητικότητα» ενώ «παρόλο που οι προσδοκίες είναι χαμηλές, ο Πρόεδρος θα πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να κάνει βήματα μπροστά».

Με συνέπεια και προσήλωση στα συμφωνηθέντα, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, να αναδείξει έμπρακτα την πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να διανύσει το τελευταίο μίλι καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Αναφέρθηκε στην πρόταση του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό, λέγοντας ότι μπορεί να βγάλει την ελληνοκυπριακή μπροστά και κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να την αξιοποιήσει.

«Το ΑΚΕΛ παρόλο που είναι στην αντιπολίτευση είναι έτοιμο να στηρίξει κάθε θετικό βήμα που θα δημιουργεί προοπτική για τη λύση του Κυπριακού. Όπως δεν δίστασε στο παρελθόν, δεν θα διστάσει ούτε και τώρα να βάλει πλάτη στηρίζοντας κάθε ορθή προσπάθεια. Γιατί για εμάς πάνω και πρώτα απ’ όλα είναι η Κύπρος μας και ο λαός μας» είπε.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από το καλοκαίρι του 1974, για να προσθέσει ότι «50 χρόνια είναι όντως πολλά» και ακόμα το Κυπριακό παραμένει άλυτο.

«Διερωτόμαστε, τι θα γινόταν αν δράτταμε κάποια από τις ευκαιρίες που υπήρξαν για επίτευξη λύσης και προχωρούσαμε μέχρι το τέλος. Γιατί ευκαιρίες υπήρξαν, πάντοτε όμως περιμέναμε κάτι καλύτερο» είπε, χωρίς, όπως ανέφερε, να μειώνει ποσώς την παρελκυστική και αρνητική πολιτική της Τουρκίας «η οποία αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να τροφοδοτεί τον στόχο της για διχοτόμηση της Κύπρου». «Όπως κάνει και τώρα αξιοποιώντας το μεγαλύτερο αδιέξοδο που υπάρχει ποτέ στο Κυπριακό, μετά την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά το 2017» είπε.

Ακόμη ανέφερε πως «ευκαιρίες χάθηκαν και για την Αμμόχωστο» για να προσθέσει ότι «δυστυχώς, έμεινε κι αυτό το θέμα να χάσκει αιωρούμενο στο πέρασμα των χρόνων, μαζί με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που προκάλεσε η εισβολή και η κατοχή και που αναμένουν την επίλυσή τους, στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης».

Για το ΑΚΕΛ, συνέχισε, ήταν πάντοτε ξεκάθαρο ότι «η παρέλευση του χρόνου όχι μόνο επιβαρύνει τις προοπτικές και τις συνθήκες για επίτευξη λύσης αλλά με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σ’ αυτό που αγωνιζόμαστε να αποτρέψουμε: τη διχοτόμηση».

Επανέλαβε ότι «το διακύβευμα ήταν και συνεχίζει να είναι: ή ΔΔΟ ή διχοτόμηση».

Δεν υπάρχουν, όπως είπε, πολλές επιλογές για τη σωτηρία της Κύπρου. «Δυστυχώς, το έγκλημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ μάς άφησαν μόνο μια επιλογή: είτε θα φτάσουμε σε λύση η οποία θα βασίζεται σε όσα συμφωνήσαμε διαχρονικά με την τουρκοκυπριακή κοινότητα και υιοθέτησε η διεθνής κοινότητα, είτε θα μας μείνει η διχοτόμηση. Όσοι ακόμα μέχρι και σήμερα ισχυρίζονται ότι υπάρχει άλλος δρόμος, άλλη λύση απλώς παραπλανούν τον κυπριακό λαό» ανέφερε ο κ. Στεφάνου,

Αναφέρθηκε ακολούθως στην πρόταση που εδώ και καιρό κατέθεσε το ΑΚΕΛ «για το πώς μπορούμε να βγούμε μπροστά με πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν, αν βέβαια υπάρξει η αναγκαία ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, να διαρρήξουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις»

Η πρόταση μας, συνέχισε, στηρίζεται στη φιλοσοφία για αξιοποίηση όλου του διαπραγματευτικού κεκτημένου και ειδικά των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν σε σημαντικά ζητήματα του Κυπριακού. «Η διαφύλαξη και η αξιοποίηση του διαπραγματευτικού κεκτημένου είναι η πιο αποτελεσματική ασπίδα στις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να εκτρέψει τη λύση του Κυπριακού από τη συμφωνημένη βάση στη λύση δύο κρατών» είπε και αναφέρθηκε στα 4 σημεία που περιλαμβάνονται στην πρόταση. Μεταξύ άλλων, είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει με κάθε ευκαιρία και σαφήνεια να αποστέλλει το μήνυμα ότι παραμένει συνεπής και προσηλωμένη στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και όπως συγκεκριμενοποιήθηκε με τις σχετικές συγκλίσεις, περιλαμβανομένης της σύγκλισης για εκ περιτροπής προεδρία, διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο και λήψη των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου με τουλάχιστον μία τουρκοκυπριακή ψήφο.

Επίσης ζήτησε επιμονή στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά χωρίς όρους και προϋποθέσεις, διαφυλάσσοντας όλες τις συγκλίσεις, εμ τις διαπραγματεύσεις να γίνουν στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες.

Ακόμη αναφέρθηκε στη διαμόρφωση μιας ισχυρής θετικής ατζέντας προς την Τουρκία και ως τέταρτο σημείο την εφαρμογή μονομερών μέτρων από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Δρ. Σίμος Ιωάννου ανέφερε από την πλευρά τυ πως «τα 50 χρόνια προσφυγιάς είναι ένα συμβολικό ορόσημο. Η πραγματικότητα της οποίας το νόημα καλούμαστε να συμπυκνώσουμε και να εκφράσουμε με τις λέξεις ‘πενήντα χρόνια προσφυγιάς’ ή ‘πενήντα χρόνια κατοχής’ είναι μια πραγματικότητα συνεχούς καταστροφής και κινδύνων. Μία πραγματικότητα που μέσα της εμπερικλείει τον πόνο των θυμάτων της ωμής βίας, του κάθε εκτοπισμένου, τις προσδοκίες της χαμένης μας νιότης, την ανασφάλεια, την αγωνία για το μέλλον».

Σημείωσε πως «ο χρόνος δουλεύει για την ολοκλήρωση των ονείρων του Ντενκτάς, ακόμη και αν αυτά είναι ο εφιάλτης του τόπου μας. Για αυτό και οι τελευταίες ξεδιάντροπες αλλά ειλικρινείς δηλώσεις του κ. Τατάρ επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του Δήμου Αμμοχώστου ότι η Τουρκία και η εθνικιστική μερίδα της τ/κ πολιτικής ηγεσίας επικεντρώνουν την επιθετικότητα τους στην Αμμόχωστο, ούτως ώστε να υλοποιήσουν τα σχέδια τους για λύση δύο κρατών πάνω στα θεμέλια της κλοπής και του εθνικού ξεκαθαρίσματος».

Ανέφερε πως «οι αρπακτικές διαθέσεις του κ. Τατάρ για την Αμμόχωστο αποκαλύπτουν πως ακόμη και τώρα η περίκλειστη περιοχή στέκει ως εμπόδιο στα διχοτομικά του σχέδια, ως υπόσχεση επιστροφής πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε ένα ειρηνικό και ελεύθερο μέλλον- όχι μόνο για την περίκλειστη, όχι μόνο για την Αμμόχωστο, αλλά για όλη την γη μας. Από την Ανδρολύκου μέχρι το Ριζοκάρπασο. Αυτό μας το όνειρο -η ανατροπή της διχοτόμησης, των δύο κρατών- είναι ο εφιάλτης του Τατάρ που προκαλεί ανοιχτά και ξεδιάντροπα αλλά και όσων ακόμη σχεδιάζουν πίσω από κλειστές πόρτες».

Ο Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζαννέττου στον χαιρετισμό του ανέφερε πως «η αποψινή εκδήλωση αποτελεί την κορύφωση μιας σειράς δράσεων που η Επαρχιακή Επιτροπή ΑΚΕΛ Αμμοχώστου διοργάνωσε με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974».

Σημείωσε πως «η συμπλήρωση των 50 χρόνων από τον μαύρο Ιούλη του 1974 δεν είναι μόνο ευκαιρία μνήμης και τιμής, αλλά αποτελεί ευκαιρία επαναπροσδιορισμού για το πού βρίσκεται το Κυπριακό μισό αιώνα μετά και πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για λύση και επανένωση του νησιού μας».

Ο κ. Ζαννέττου ανέφερε πως «όραμά μας ήταν και παραμένει, να επιστρέψουμε και να ξανακτίσουμε την πόλη μας. Μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπολίτες μας. Η επανενωμένη Αμμόχωστος, να αποτελέσει το παράδειγμα αλλά και το σύμβολο της επανενωμένης Κύπρου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More