Η Αριστερά επιβάλλεται να επενδύσει στις καλύτερες ιστορικές παραδόσεις της και να διαμορφώνει πολιτική ατζέντα και να αναπτύσσει πολιτική δράση δίνοντας προοδευτικές λύσεις για το σήμερα και το αύριο, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος μίλησε επίσης για ανάγκη ενότητας εντός της Αριστεράς και αναζήτησης συμμάχων από ευρύτερους χώρους για την υλοποίηση προοδευτικών στόχων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου μιλούσε κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσαν το ΑΚΕΛ και το Ινστιτούτο Ερευνών ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ με θέμα «Η Αριστερά στο παγκόσμιο σκηνικό του 21ου αιώνα», κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στη διαχρονική σημασία της Οκτωβριανής Επανάστασης και σκιαγράφησε την στρατηγική του κόμματος για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του σύγχρονου κόσμου.
Ο κ. Στεφάνου ανέλυσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αριστερά στον 21ο αιώνα. Η αποϊδεολογικοποίηση, η απαξίωση του πολιτικού συστήματος, η άνοδος της ακροδεξιάς και οι εκδικητικές εκλογικές συμπεριφορές αποτελούν, κατά τον ίδιο, συμπτώματα της αυξανόμενης κοινωνικής και οικονομικής ανασφάλειας που προκαλούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ο νεοφιλελευθερισμός, όπως ανέφερε, «ακυρώνει αξίες, περιορίζει τη δημοκρατία, καταστρέφει το περιβάλλον και αυξάνει τις ανισότητες, οδηγώντας σε φόβο και συντηρητικοποίηση».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μίλησε για την ηγεμονία του κεφαλαίου και την χειραγώγηση των συνειδήσεων μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών, παραλληλίζοντας την επίδραση της τηλεόρασης με τα τανκς στα πραξικοπήματα, όπως είχε επισημάνει ο Ουμπέρτο Έκο.
Η ακύρωση της ιστορικής μνήμης και της πολιτικής σκέψης, κατά τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, «δυσχεραίνουν την πολιτική παρέμβαση της Αριστεράς, η οποία στηρίζεται στην ταξική και πολιτική σκέψη, την ιστορική μνήμη και την εμβάθυνση της δημοκρατίας».
«Δεν προέκυψε τυχαία η κατολίσθηση σ’ αυτή την κατάσταση. Είναι αποτέλεσμα της αυξανόμενης κοινωνικής και οικονομικής πίεσης και ανασφάλειας που νιώθουν ολοένα και περισσότερα χαμηλομεσαία στρώματα της κοινωνίας. Είναι αποτέλεσμα των συνεχόμενων κρίσεων του καπιταλισμού τις συνέπειες των οποίων οι κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές τις φορτώνουν στους ώμους των λαϊκών μαζών. Τις σπρώχνουν στη φτώχεια και στο κοινωνικό περιθώριο και από ‘κει στην απελπισία και την απαισιοδοξία», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, ο κ. Στεφάνου πρότεινε μια τετραπλή στρατηγική για την Αριστερά. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρθηκε στην επένδυση στις ιστορικές παραδόσεις, υπογραμμίζοντας τη σημασία του συνδυασμού του σοσιαλιστικού οράματος με τα δημοκρατικά και προοδευτικά ζητήματα της εποχής, προσφέροντας συγκεκριμένες λύσεις για το παρόν και το μέλλον.
«Να επενδύσει [η Αριστερά] στις καλύτερες ιστορικές παραδόσεις της στις οποίες συνδυάζει το σοσιαλιστικό της όραμα με τα δημοκρατικά και προοδευτικά ζητήματα της εποχής για τα οποία πρέπει να πρωταγωνιστεί στην προώθησή τους. Με αυτή την προσέγγιση μπορεί να δημιουργεί προϋποθέσεις για κέρδισμα της συνείδησης των λαϊκών μαζών», εισηγήθηκε ο κ. Στεφάνου, ο οποίος επίσης, αναφέρθηκε στην ενότητα της Αριστεράς, με ιδιαίτερη μνεία στην αναζήτηση ενότητας παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, για την αντιμετώπιση του δυσμενούς συσχετισμού δυνάμεων.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στο στόχο τηςσυνεργασίας με ευρύτερους χώρους. Σύμφωνα με τον ίδιον, η Αριστερά θα πρέπει «να συνεχίσει να αναζητεί συμμάχους και συνεργάτες από ευρύτερους χώρους για την υλοποίηση προοδευτικών στόχων».
«Οι εποχές που ζούμε εξαιτίας της αντιδραστικότητάς τους αντικειμενικά δημιουργούν μια πλατιά προοδευτική βάση που μπορεί να στηρίζει ενότητα στη δράση της Αριστεράς και ευρύτερων στρωμάτων και πολιτικών χώρων», είπε.
Αναφέρθηκε στην αυτοπεποίθηση και ελπίδα, τονίζοντας ότι η Αριστερά πρέπει «να εμπιστευτεί τον εαυτό της ότι αυτή είναι η δύναμη αντίστασης σε κάθε αρνητική, μισάνθρωπη και καταστροφική πολιτική». Και την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «πρέπει να πιστέψει ότι αυτή είναι η δύναμη και ο άξονας προόδου για το σήμερα και η ελπίδα για το αύριο. Όλα αυτά, χωρίς ποτέ να ξεχνά ή να αναιρεί το απώτερό της όραμα».
«Αυτή η διαλεκτική και σύνθετη προσέγγιση της πολιτικής είναι δύσκολη πλην όμως απαραίτητη. Αλλιώς η Αριστερά μπορεί να διαλέξει τον δρόμο των συνθημάτων, της περιχαράκωσης, του ιδεολογικού και πολιτικού απομονωτισμού που είναι μεν πιο εύκολος, αλλά δεν διαμορφώνει καμία προοπτική και, τελικά, απομακρύνει από τις λαϊκές μάζες», είπε ο κ. Στεφάνου.
Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να πορεύεται στον δρόμο της ανοικτής πορείας προς τον λαό, με λιγότερα συνθήματα και περισσότερη δράση, για την επανενωμένη Κύπρο, την ειρήνη, τη συνεργασία και μια διαφορετική Ευρώπη.
«Σ’ αυτό τον δρόμο θα συνεχίσει [το ΑΚΕΛ] να πορεύεται με λιγότερα συνθήματα και περισσότερη δράση. Από τον λαό για τον λαό. Για την επανενωμένη Κύπρο της ειρήνης και της συνεργασίας. Για μια διαφορετική Ευρώπη από αυτή που ζούμε σήμερα», ανέφερε καταληκτικά ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.
ΚΥΠΕ
Πηγή: Φilenews