Saturday, October 19, 2024
Home » Στήνει κάλπες η ΝΕΔΗΣΥ

Στήνει κάλπες η ΝΕΔΗΣΥ

0 comments

Μετά από πολλά χρόνια, στήνονται ξανά κάλπες για ανάδειξη της νέας ηγεσίας της νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού. Μια εκλογική αναμέτρηση η οποία θα γίνει για τελευταία φορά με το εκλεκτορικό σύστημα εκλογής, αφού, παρά το γεγονός ότι άλλαξε η σχετική καταστατική πρόνοια, δεν μπορεί να τύχει άμεσης εφαρμογής.

Την προεδρία της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού διεκδικούν δύο… Δήμοι. Ο Δήμος Κουντούρης και ο Δήμος Γεωργιάδης. Η πρώτη μάχη θα δοθεί σήμερα με την ανάδειξη εκλεκτόρων ανά επαρχία, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα οριστικοποιηθεί στις 3 Νοεμβρίου με την τελική εκλογική μάχη στο Παγκύπριο Συνέδριο Νεολαίας.

Η επαναδραστηριοποιηση της νεολαίας ήταν ένας από τους δέκα άξονες που είχε θέσει ως προτεραιότητες της η Αννίτα Δημητρίου κατά την διάρκεια της ομιλίας της στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος μετά τις ευρωεκλογές,. «Στο κρίσιμο μας στοίχημα να ενισχύσουμε, να επενδύσουμε και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη Νεολαία μας», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Η εκλογική διαδικασία είναι μία μορφή κινητοποίησης της νεολαίας του κόμματος, η οποία για πολλά χρόνια θεωρείτο η κινητήριος δύναμη της παράταξης. Τα τελευταία χρόνια, όπως συμβαίνει και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, η κομματική δράση της νεολαίας μειώνεται και το ενδιαφέρον για συμμετοχή στα κοινά μειώνεται γεγονός το οποίο προβληματίζει έντονα τις κομματικές ηγεσίες γενικότερα.

Στη σημερινή εκλογική διαδικασία, δικαίωμα συμμετοχής έχουν γύρα στις 4χιλιάδες μέλη της νεολαίας του ΔΗΣΥ, τα οποία θα ψηφίσουν για την ανάδειξη εκλεκτόρων στην επαρχία τους. Συγκεκριμένα σήμερα θα εκλεγούν παγκύπρια 162 εκλέκτορες οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου στο παγκύπριο εκλογικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Νοεμβρίου για την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΕΔΗΣΥ.

Πέραν των 162 εκλεκτόρων στο παγκύπριο συνέριο ψηφίου και τα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου της ΝΕΔΗΣΥ και των Επαρχιακών Συμβουλίων καθώς επίσης και αντιπροσωπεία των τοπικών επιτροπών. Ψηφίζουν επίσης 280 αντιπρόσωποι της Πρωτοπορίας και 140 αντιπρόσωποι από την ΜΑΚΙ.

Ο αριθμός εκλεκτόρων ανά επαρχία έχει ως εξής:

>> Λευκωσία 56

>> Λεμεσός 35

>> Αμμόχωστος 41

>> Λάρνακα 14

>> Πάφος 13 και

>> Κερύνεια 3

Οι κάλπες σήμερα θα ανοίξουν σήμερα σε όλες τις επαρχίες στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 18:00 το απόγευμα. Το στοίχημα βέβαια είναι το ποσοστό συμμετοχής αφού παρά το ενδιαφέρον που φαίνεται να υπάρχει για την εκλογική αναμέτρηση, η συμμετοχή στις εκλογές δεν αναμένεται να είναι μεγάλη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την αλλαγή που έχει γίνει στο καταστικό της νεολαίας από τις επόμενες εκλογές, ο νέος πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ θα εκλέγεται απευθείας απ’ όλα τα μέλη της. Το καταστατικό άλλαξε σχετικά πρόσφατα και μετά από νομική γνωμάτευση που ζητήθηκε, η αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.

Η άμεση εκλογή από όλα αυτά μέλη, θεωρείται ως πιο δημοκρατική διαδικασία, ενώ το σύστημα των εκλεκτόρων αφήνει περιθώριο αποκάλυψης της ψήφου αλλά και τους αποτελέσματος εκ των προτέρων. Για αυτό και στο παρελθόν, υπήρξαν περιπτώσεις όπου μετά τις εκλογές ανά επαρχία η διαδικασία σταματούσε καθώς προδίκαζε και το τελικό αποτέλεσμα.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More