Thursday, November 21, 2024
Home » Σημείο αναφοράς πλέον για το Κυπριακό η ΓΣ ΟΗΕ, λέει ο ΥΠΕΞ

Σημείο αναφοράς πλέον για το Κυπριακό η ΓΣ ΟΗΕ, λέει ο ΥΠΕΞ

0 comments

Σημείο αναφοράς πλέον για το Κυπριακό η ΓΣ ΟΗΕ, λέει ο ΥΠΕΞ «H προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα δεν έχει τερματιστεί και η δική μας πλευρά παραμένει θετική» – Συνέντευξή στην εφημερίδα «Η Καθημερινή»

Το σημείο αναφοράς πλέον για το Κυπριακό είναι η Γενική Συνέλευση των ΗνωμένωνΕθνών (ΗΕ) αναφέρει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Κυριακή στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ΚωνσταντίνοςΚόμπος, σημειώνοντας ότι «η προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα δεν έχει τερματιστεί και η δική μας πλευρά παραμένει θετική».

Advertisement

Στη συνέντευξή του ο Υπουργός Εξωτερικών, μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για τις επικρίσεις που δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ΝίκοςΧριστοδουλίδης για τον χειρισμό που έκανε σχετικά με την πρόσφατη βολιδοσκόπηση από μέρους των ΗΕ για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης και για την πρόσκληση στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, για συμμετοχή στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Παράλληλα, ο κ. Κόμπος έστειλε μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους ότι η θέση Τατάρ και Άγκυρας για δύο κράτη στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα τους καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο συνεπάγεται την αυτόματη απώλεια της ευρωπαϊκής ιθαγένειας και των πολλαπλών οφελών που την συνοδεύουν.

Ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται στην Κυβέρνηση επειδή συναίνεσε στην παρουσία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων που θα γίνει την επόμενη Πέμπτη, ο κ. Κόμπος απάντησε ότι η προσπάθεια να προσκληθεί η Τουρκία ήταν κάτι που εντεινόταν το προηγούμενο διάστημα και τέθηκε επιτακτικά τον Φεβρουάριο σημειώνοντας ότι η ΚΔ δεν συναινούσε καθώς εκείνη τη χρονική στιγμή δεν υπήρχε διαδικασία για τα ευρωτουρκικά και εκκρεμούσε η συζήτηση της Έκθεσης Μπορέλ που έγινε τον Απρίλιο, οπόταν και υπήρξαν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα οποία δρομολόγησαν τον τρόπο υλοποίησης της Έκθεσης Μπορέλ. «Συνεπώς, τώρα η παρουσία του κ. Φιντάν θα είναι στο πλαίσιο που έχει τεθεί από τα συμπεράσματα», ανέφερε.

Σε ερώτηση για το τι έχει αλλάξει και τώρα έγινε αποδεχτή η συμμετοχή του κ. Φιντάν, ο κ. Κόμπος απάντησε ότι ένα βασικό στοιχείο είναι και τα συμπεράσματα Απριλίου, είναι όμως και το θέμα χρονισμού. «Δεδομένης της συγκεκριμένης συγκυρίας και προσπάθειας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και γνωρίζοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε προβεί σε βολιδοσκόπηση για τριμερή συνάντηση εντός Αυγούστου, ποιο λόγο θα είχε η δική μας πλευρά να αρνηθεί τον διάλογο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων; Αυτό εννοώ λέγοντας ότι τον Φεβρουάριο δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή από άποψη χρονισμού», είπε.

Κληθείς να απαντήσει ποιο θα ήταν το επιθυμητό αποτέλεσμα από το προσεχές άτυπο Συμβούλιο, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ατζέντα είναι εστιασμένη σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και σε αυτό περιλαμβάνονται περιφερειακές εξελίξεις, πάντα μέσα από τον φακό των ευρωτουρκικών και με το Κυπριακό ως μέρος τους.

Σε ερώτηση σχετικά με την βολιδοσκόπηση από τα Ηνωμένα Έθνη για τριμερή συνάντηση τον Αύγουστο και την κριτική που ασκήθηκε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη σχετική αποκάλυψη, ο κ. Κόμπος απάντησε ότι «ορθά έγινε η αναφορά από τον Πρόεδρο τη δεδομένη χρονική στιγμή. Έγινε η βολιδοσκόπηση πέραν της μιας φοράς. Η πλευρά που αμέσως και επανειλημμένα ήταν θετική είναι η δική μας πλευρά. Η πλευρά που όπως αποδείχθηκε ήταν αρνητική, ήταν η τουρκική».

Ερωτηθείς για το πως προχωρά τώρα η Κυβέρνηση για το θέμα του Κυπριακού, ο κ. Κόμπος ανέφερε ότι η προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει τερματιστεί επισημαίνοντας ότι «η δική μας πλευρά παραμένει θετική». Πρόσθεσε ότι το σημείο αναφοράς πλέον είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, συνέχισε, από τώρα μέχρι την Γενική Συνέλευση, ενδεχομένως ο ΓΓ να επανέλθει επί του ζητήματος τούτου. «Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και πέρυσι είχαμε παρόμοια προσπάθεια από τον ΓΓ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την οποία δεν έκανε αποδεκτή -πάλι- η άλλη πλευρά», ανέφερε.

Κληθείς να στείλει κάποιο μήνυμα στους Τουρκοκύπριους, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «θεωρούμε ότι αυτό που θα είναι ιδιαίτερα επωφελές για όλους τους Κύπριους είναι να καταλήξουμε σε μια συμφωνημένη λύση στο πλαίσιο που θέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Υπογράμμισε ότι η προσέγγιση για δύο κράτη είναι καταστροφική «με ολέθρια αποτελέσματα για όλους μας, περιλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων», διότι, όπως εξήγησε, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι χάνουν αυτομάτως την ευρωπαϊκή ιθαγένεια και τα πολλαπλά οφέλη που τη συνοδεύουν. Υπέδειξε ακόμη ότι η θέση Τατάρ και Άγκυρας για δύο κράτη στρέφεται κατά των ίδιων των Τουρκοκυπρίων σημειώνοντας ότι «στηρίζουν κάτι που στο επίπεδο του απλού κόσμου θα έχει σοβαρό αντίκτυπο».

Τέλος, ερωτηθείς σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι σχέσεις με τον Κόλιν Στιούαρτ, ο κ. Κόμπος είπε ότι οι σχέσεις με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι παραδοσιακά στενές και υπάρχει καθημερινή επαφή. «Η έκφραση ακόμη και έντονης διαφωνίας είτε αφορά εκθέσεις, είτε καταγραφή, είτε μεθοδολογία δε συνιστά έλλειψη βούλησης συνεννόησης με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ή με τον οποίο επικεφαλής της», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More