Thursday, January 9, 2025
Home » Σε ένα χρόνο είδε 203 νομοσχέδια και 64 προτάσεις νόμου η Ολομέλεια της Βουλής

Σε ένα χρόνο είδε 203 νομοσχέδια και 64 προτάσεις νόμου η Ολομέλεια της Βουλής

0 comments

Όσα ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, κατά την Έκθεση Πεπραγμένων της Τρίτης Συνόδου της 12ης Κοινοβουλευτικής Περιόδου

Συνολικά 203 νομοσχέδια και 64 προτάσεις νόμου εξέτασε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, κατά την Έκθεση Πεπραγμένων της Τρίτης Συνόδου της 12ης Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Advertisement

Συγκεκριμένα, η κ. Δημητρίου ανάφερε ότι κατά την περίοδο αυτή πραγματοποιήθηκαν 34 συνεδριάσεις της Ολομέλειας του σώματος, εκ των οποίων οι 30 ήταν τακτικές, οι δύο έκτακτες και οι άλλες δύο ειδικές. Όσο για τις κοινοβουλευτικές επιτροπές, στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου και της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου πραγματοποίησαν συνολικά 619 συνεδρίες.

ΗΠρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι, πέρα από τα 203 νομοσχέδια και τις 64 προτάσεις νόμου που ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια, εγκρίθηκαν επίσης 46 κανονισμοί και 118 σχέδια υπηρεσίας. Επιπρόσθετα, ψηφίστηκαν με τη διαδικασία του επείγοντος έξι νομοσχέδια, ενώ καταψηφίστηκαν δύο προτάσεις νόμου και απορρίφθηκε ένας κανονισμός. Ακόμα, κατά την εν λόγω Σύνοδο εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια εννέα σχέδια ψηφίσματος.

Μεταξύ των σημαντικότερων νομοθετημάτων, η κ. Δημητρίου ανέφερε εκείνα για τον εκσυγχρονισμό των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και την εξωδικαστική επίλυση χρηματοοικονομικών διαφορών, την προστασία της κύριας κατοικίας ευάλωτων ενυπόθηκων οφειλετών από εκποιήσεις και την αίτηση για ένταξη στο σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης», την επέκταση περιόδου άδειας μητρότητας από 18 σε 22 εβδομάδες για τον πρώτο τοκετό και από 16 σε 20, σε περίπτωση υιοθεσίας ή παρένθετης μητέρας, την αναθεώρηση του πλαισίου για το πόθεν έσχες αξιωματούχων, αλλά και την ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας και τη θέσπιση του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω για Ευρωπαϊκά Θέματα.

Έμφαση στην ενεργό πολιτότητα και ανάδειξη έργου της Βουλής

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι πρώτιστο μέλημα της Βουλής κατά την περίοδο αυτή ήταν «η αγαστή συνεργασία και επικοινωνία με την εκτελεστική εξουσία και άλλες ανεξάρτητες αρχές και φορείς του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως και η αλληλεπίδρασή μας με την κοινωνία των πολιτών».

Ανέδειξε, επίσης ως προτεραιότητα της Βουλής την ενίσχυση της ενεργούς πολιτότητας και της συμμετοχικής δημοκρατίας, αλλά και των σχέσεων του νομοθετικού σώματος με την κοινωνία των πολιτών, όπως και την καλλιέργεια της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους πολιτειακούς θεσμούς.

Aπαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την υποβαθμισμένη εικόνα της Βουλής στην κοινή γνώμη, η κ. Δημητρίου είπε ότι πράγματι δεν υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα ως προς την ανταπόκριση των πολιτών στο έργο της Βουλής και γι’ αυτό σχεδιάζονται δράσεις για εξωτερίκευση του έργου αυτού.

Κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων, αναφέρθηκε σε δράσεις όπως η φιλοξενία διοργανώσεων με φορείς της κοινωνίας των πολιτών «6η Σύνοδος της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, 24η Σύνοδος της Βουλής των Γερόντων), αλλά και στη διοργάνωση επισκέψεων εκπαιδευτηρίων στη Βουλή. Συγκεκριμένα, είπε ότι υπήρξε σημαντική αύξηση στον αριθμό επισκεπτών, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, με 3.764 εκπαιδευτικούς, μαθητές/μαθήτριες και φοιτητές/φοιτήτριες από ενενήντα 96 εκπαιδευτήρια.

Στην ίδια κατεύθυνση, είπε ότι υλοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων», κατά το πρότυπο ξένων κοινοβουλίων, αλλά και άλλων θεσμικών οργάνων της ΕE, το οποίο φέτος απευθυνόταν για πρώτη φορά τόσο σε φοιτητές, όσο και σε τελειόφοιτους μαθητές μέσης εκπαίδευσης.

Ένας χρόνος με σημαντικές επετείους για την Κύπρο

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Αννίτα Δημητρίου και στις δράσεις που υλοποιήθηκαν με αφορμή την 50η επέτειο από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη διοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων, εκθέσεων, συνεδρίων και εκδόσεων. Αντίστοιχες δράσεις, εξάλλου, υλοποιήθηκαν και με αφορμή το ορόσημο των είκοσι χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με τίτλο «Κύπρος 1974, η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων», την οποία έχουν επισκεφθεί πέραν των 3.000 μαθητών, μαθητριών και πολιτών από 60 και πλέον σχολεία και οργανωμένα σύνολα και η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 21/3/2025. Αναφέρθηκε, επίσης, στην τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη, καθώς και σε άλλες πολιτιστικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Σημείωσε, ακόμα, την έκδοση με τίτλο «Κύπρος 1974: Η Μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων» και το επιτραπέζιο Ημερολόγιο για 50χρονα της εισβολής το 1974.

Εξάλλου, κλείνοντας την παρουσίαση, η Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι, «πέραν της ποιοτικής και ουσιαστικής παραγωγής κοινοβουλευτικού έργου, πρωταρχική επιδίωξή μας παραμένει η προσήλωση στον στόχο για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την επανένωση και απελευθέρωση της πατρίδας μας, καθώς και την ανάδειξη της Κύπρου σε πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή· και σε αυτά παραμένουμε προσηλωμένοι και προσηλωμένες».

Μάλιστα, η κ. Δημητρίου μίλησε εισαγωγικά και για τη σημασία που έδωσε η Βουλή στην ανάγκη προάσπισης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ μέσω διεθνών περιφερειακών προκλήσεων, όπως επίσης και στην ανάδειξη της Κύπρου σε πυλώνα ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη ασταθή περιοχή, ως εκ της γεωπολιτικής της θέσης και της ιδιότητάς της ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Καταγραφή υποχρεώσεων Κυπριακής Δημοκρατίας για υιοθέτηση ευρωπαϊκών οδηγιών

Κατά το διάστημα αυτό, στο πλαίσιο της επεξεργασίας ευρωπαϊκών νομοθετημάτων προς υιοθέτηση από την οικεία νομοθεσία, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι λειτούργησε μηχανισμός για την μηνιαία καταγραφή όλων των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την υιοθέτηση ευρωπαϊκών οδηγιών. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα ανέφερε ότι θα εξεταστεί και κατά πόσο μπορεί να δημοσιευτεί ο κατάλογος αυτός και στην ιστοσελίδα της Βουλής, προς ενημέρωση και του κοινού.

Η κ. Δημητρίου είπε, ακόμα, ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης της δραστηριοποίησης της Βουλής σε θέματα ΕΕ, συνεχίστηκε η συνεργασία της Βουλής με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετείχε ήδη δύο φορές στον θεσμό των διακοινοβουλευτικών διαλόγων με τα εθνικά κοινοβούλια, που εισήγαγε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε σχέση με σημαντικές νομοθετικές προτάσεις που συζητούνται στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι ενδέχεται με τη διαμεσολάβηση Ευρωβουλευτών να καταστεί δυνατό με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να ταξιδέψει σε χώρες της ΕΕ η έκθεση που είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Επίσης, σημείωσε ότι άρχισε σε υπηρεσιακό επίπεδο και η προετοιμασία της Βουλής για την υλοποίηση της διακοινοβουλευτικής διάστασης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026. Απαντώντας, στη συνέχεια, σε ερώτηση για τις ενέργειες που έγιναν στην κατεύθυνση αυτή, είπε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ετοιμότητα, καθώς η περίοδος της Προεδρίας συμπίπτει με την περίοδο διεξαγωγής των Βουλευτικών Εκλογών. Εξήγησε ότι ανατέθηκαν σχετικά καθήκοντα σε λειτουργούς της Βουλής και ότι θα γίνουν διευθετήσεις και για διεξαγωγή συνεδριάσεων στο Συνεδριακό Κέντρο.

Σημαντική δράση σε διμερές, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η Βουλή, μέσω διεθνών επαφών, επιδίωξε την περαιτέρω δικτύωσή της με άλλα κοινοβούλια και κοινοβουλευτικούς οργανισμούς, καθώς και με διεθνή fora. «Στόχος, η ανάπτυξη αποδοτικών συνεργασιών και η ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας της κοινοβουλευτικής διπλωματίας», είπε. Σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό η Κύπρος καταδίκασε με κάθε ευκαιρία την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37%, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό της χώρας, όπως στάθηκε και στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αναφέρθηκε, ακόμα, σε σειρά διαβημάτων στους Προέδρους των κοινοβουλίων των κρατών – μελών της ΕΕ και άλλων χωρών, στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στους προέδρους διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, με τα οποία καταγγέλθηκαν οι συνεχιζόμενες προκλήσεις, η κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη νεκρή ζώνη, στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Σημαντικό εργαλείο προώθησης των διμερών σχέσεων και άσκησης κοινοβουλευτικής διπλωματίας, είπε η Πρόεδρος της Βουλής, αποτέλεσε πέραν των κοινοβουλευτικών επιτροπών, η συμμετοχή της Βουλής σε διάφορα επίπεδα, δηλαδή σε τριμερή και πολυμερή σχήματα, ενώ σημαντικότερο ρόλο επιτέλεσαν οι ομάδες φιλίας που έχουν καθιδρυθεί μέχρι στιγμής με τα κοινοβούλια 52 χωρών.

Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε, ακόμα, το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Κύπριοι Βουλευτές με τη συμμετοχή τους σε Συνόδους κοινοβουλευτικών σωμάτων, όπου έχουν την ευκαιρία να αναδεικνύουν σειρά καίριων ζητημάτων.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην εκπροσώπηση της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τη συμμετοχή των Βουλευτών Νίκου Τορναρίτη, Γιώργου Λουκαΐδη, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου και Κωστή Ευσταθίου. Υπογράμμισε, δε, ότι τον περασμένο Ιούνιο, η ολομέλεια της Συνέλευσης ενέκρινε ψήφισμα υπό τον τίτλο «Έκκληση για επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του», με εισηγητή της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας, Ιταλό βουλευτή, Piero Fassino.

Σημείωσε, επίσης, την εκπροσώπηση της Κύπρου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με την επανεκλογή της Ειρήνης Χαραλαμπίδου στη θέση Αντιπροέδρου της Συνέλευσης (2022-2025) και του Κυριάκου Χατζηγιάννη επίσης στη θέση Αντιπροέδρου (2023-2026).

Τέλος, η κ. Δημητρίου, αναφέρθηκε στη σημασία των επισκέψεων που πραγματοποιήθηκαν από διεθνείς αξιωματούχους, όπως τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier, τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Matarella, τον Πρόεδρος της Εσθονίας, του Μαυροβουνίου, του Ιράκ, τους Προέδρους των Κοινοβουλίων της Σλοβενίας, της Σλοβακίας και της Αυστρίας, την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, την Γενική Γραμματέα της Κοινοπολιτείας Patricia Scotland, την Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić, τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστίνης, την Υπουργό Εξωτερικών της Ανδόρρας, τον Υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων και τον Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας.

Ξεχωριστή αναφορά στις επισκέψεις Ελλήνων πολιτικών και αξιωματούχων της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων με τον ελλαδικό χώρο.

Επιστράτευση νέων τεχνολογιών για εκσυγχρονισμό της Βουλής

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε, επίσης, στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για τον εκσυγχρονισμό της Βουλής. Είπε ότι έγινε εγκατάσταση νέου συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας, με τελευταίου τύπου εξοπλισμό και σύστημα διαχείρισης εγγράφων για την παρακολούθηση του σχετικού με κάθε θέμα της ημερήσιας διάταξης υλικού.

Εξήγησε ότι με το σύστημα αυτό, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ψηφοφοριών γίνεται σε πραγματικό χρόνο σε μεγάλες οθόνες εντός της αίθουσας και συνοδεύεται από στατιστική ανάλυση, με εμφάνιση του τελικού αποτελέσματος της κάθε ψηφοφορίας.

Σημείωσε, επίσης, ότι από τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024, αναβαθμίστηκε η ταχύτητα της σύνδεσης του εσωτερικού δικτύου της Βουλής από 1 σε 2 Gbps (Gigabyte per second) και του WIFI από 300Mbps σε 1Gbps.

Ακόμα, όσον αφορά την εσωτερική οργάνωση της Βουλή, είπε ότι προωθήθηκε σε υπηρεσιακό επίπεδο η ανάπτυξη επιχειρησιακού σχεδίου ανά υπηρεσία/κλάδο της Βουλής, με στόχο την «αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία των εργασιών της Βουλής σε ό,τι αφορά το έργο των κοινοβουλευτικών συνεργατών, τα ψηφίσματα – κοινές δηλώσεις – διακηρύξεις, τη μεγιστοποίηση της ικανοποίησης του προσωπικού από την εργασία του, τη διάγνωση επιμορφωτικών αναγκών του προσωπικού, καθώς και την ανάπτυξη, διαχείριση και διάχυση της γνώσης στη Βουλή».

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Ολομέλειας διατίθενται πλέον στα μέλη της Βουλής μόνο σε ηλεκτρονική μορφή και ότι βρίσκεται υπό μελέτη σχεδιασμός για εισαγωγή σύγχρονων ηλεκτρονικών εργαλείων αποτύπωσης των πρακτικών, στο πλαίσιο των εξελίξεων που σημειώνονται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των όσων έχουν υιοθετηθεί στο θέμα αυτό επιτυχώς από ξένα κοινοβούλια.

Στις 16, 17 και 18 Δεκεμβρίου η εξέταση και ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού

Στις 16, 17 και 18 Δεκεμβρίου θα γίνει από την Ολομέλεια της Βουλής η εξέταση και ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, είπε η κ. Δημητρίου, αναφερόμενη στις άμεσες προτεραιότητες που τίθενται ενώπιόν τους.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων αυτών, ανέφερε και την προτεινόμενη συνταγματική αναθεώρηση για κατοχύρωση του δικαιώματος σε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον και την παροχή των αναγκαίων διαδικαστικών εγγυήσεων, καθώς και οι συνεδριάσεις της Ad hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση και τον Εκσυγχρονισμό του Κανονισμού της Βουλής.

Επίσης, αναφέρθηκε σε νομοσχέδια και προτάσεις νόμου που θα εξετάσουν οι επιτροπές της Βουλής εντός του 2025, όπως τη θέσπιση νομοθεσίας για τη βία και την παρενόχληση στους χώρους εργασίας, την υιοθέτηση Ευρωπαϊκού Κανονισμού αναφορικά με το πλαίσιο ελέγχου των άμεσων ξένων επενδύσεων, τις προτάσεις νόμου για τις πολλαπλές συντάξεις κρατικών αξιωματούχων, θέματα που σχετίζονται με τη διαφάνεια των εισφορών προς υποψήφιους Προέδρους της Δημοκρατίας και προς πολιτικά κόμματα, τον περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Νόμο, δέσμη νομοσχεδίων για το Οικογενειακό Δίκαιο κ.α.

Ακόμα, είπε ότι αναμένεται από την εκτελεστική εξουσία να καταθέσει το 2025 διάφορα νομοσχέδια για τα οποία έχει δεσμευθεί, όπως τις συνταγματικές τροποποιήσεις που σχετίζονται με τους θεσμούς του Γενικού Εισαγγελέα και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, τη βελτίωση του πλαισίου στήριξης των ατόμων με αναπηρία, την προσαρμογή στις αναθεωρήσεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας για το σύστημα εμπορίας ρύπων, θέματα που σχετίζονται με τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α.

Κλείνοντας την παρουσίαση της έκθεσης, η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη σημασία της προστασίας των θεσμών στην Κύπρο και της ίδιας της Δημοκρατίας. «Προστατεύοντας τους θεσμούς, προστατεύουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους πολίτες», είπε, καταλήγοντας πως «με ενότητα, σύμπνοια και ομοψυχία μπορούμε να επιτύχουμε όσα δικαιούμαστε και όσα αξίζουν τα παιδιά μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00