Tuesday, November 19, 2024
Home » Πώς σχολιάζουν τα κόμματα την άτυπη τριμερή

Πώς σχολιάζουν τα κόμματα την άτυπη τριμερή

0 comments

Με ανακοινώσεις τους τα κόμματα σχολιάζουν το αποτέλεσμα από την άτυπη τριμερή που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στη Νέα Υόρκη.

Την ερχόμενη Τρίτη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσειτην πολιτική ηγεσία για τα αποτελέσματα της άτυπης συνάντησης στη Νέα Υόρκη.

ΔΗΣΥ για τριμερή

«Το αποτέλεσμα της ψεσινής τριμερούς συνάντησης αποτελεί ένα θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, επισημαίνοντας ότι η απόφαση για διεύρυνση των άτυπων συναντήσεων με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η κ. Αννίτα Δημητρίου σημειώνει επίσης ότι το κόμμα θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Το αποτέλεσμα της ψεσινής τριμερούς συνάντησης αποτελεί ένα θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Κρίνουμε ως εξαιρετικά σημαντική την προσήλωση και την επιμονή του ΓΓ του ΟΗΕ παρά το ευρύτερο, δύσκολο διεθνές σκηνικό.

Η απόφαση για διεύρυνση των άτυπων συναντήσεων με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική, αφού η βάση των διαπραγματεύσεων και το πλαίσιο της επιδιωκόμενης λύσης άπτεται της ουσίας του Κυπριακού.

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, όπως εξάλλου έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, με ουσιαστικές εισηγήσεις, οι οποίες εκτιμούμε ότι έχουν ενισχύσει σημαντικά την αξιοπιστία της δικής μας πλευράς και συνέβαλαν στην πρωτοβουλία και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει σήμερα ο ΓΓ του ΟΗΕ.

ΓΓ ΑΚΕΛ για τριμερή

Είναι θετικό το γεγονός ότι δίνεται συνέχεια μετά το άτυπο δείπνο των δυο ηγετών, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος αναμένει ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για πλήρη αξιολόγηση και εκτίμηση της άτυπης συνάντησης στηνΝέα Υόρκη.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, στο πλαίσιο περιοδείας σε Δήμους, ο Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε την άποψη πως «ο ΓΓ του ΟΗΕ προσπάθησε να διασφαλίσει αυτό που ήθελε, δηλαδή να δοθεί συνέχεια στην άτυπη συνάντηση, που έγινε με τη μορφή δείπνου».

Αυτό συνέχισε, φαίνεται ότι έχει επιτύχει, προς δυο κατευθύνσεις, με την πρώτη να αφορά στο επίπεδο της συζήτησης ανάμεσα στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης «και που προφανώς, σε πρώτη φάση, θα επικεντρωθούν στην διάνοιξη περισσότερων οδοφραγμάτων». Η δεύτερη κατεύθυνση, είπε ο κ. Στεφάνου, είναι «η προσπάθεια να συζητήσουμε επί της ουσίας του Κυπριακού με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων».

«Αυτή είναι η ανάγνωση που κάνουμε εμείς εκ πρώτης από τις πρώτες δηλώσεις που έχουν γίνει», ανέφερε και σημείωσε πως «το ότι θα δοθεί συνέχεια στην προσπάθεια, αυτό είναι θετικό».

Την ίδια ώρα υπογράμμισε πως θα πρέπει «να δούμε και πως η ε/κ πλευρά θα αξιοποιήσει αυτήν την ευκαιρία που πάει να δημιουργηθεί, με την έννοια ότι θα υπάρξει συνέχιση στη συζήτηση με στόχο τη διάρρηξη του αδιεξόδου και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων».

Επανέλαβε ακόμη τη θέση του ΑΚΕΛ πως, η ε/κ πλευρά θα πρέπει σε κάθε ευκαιρία να δηλώνει τη συνέπεια της στη συμφωνημένη βάση λύσης, «ότι θέλουμε διακαώς να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017 και ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο πλαίσιο δεν αποτελεί απλά μια καταγραφή έξι κεφαλαίων, αλλά πρόκειται για ένα προχωρημένο σχέδιο συγκλίσεων σε πολύ βασικά ζητήματα του Κυπριακού».

«Τα εκκρεμούντα ζητήματα είναι λίγα σε αριθμό και εκεί ζητούσε, για αρκετά χρόνια, ο ΓΓ του ΟΗΕ, την επικέντρωση των δυο πλευρών για να συζητηθούν, να συμφωνηθούν και να φτάσουμε σε μια στρατηγική συμφωνία», συμπλήρωσε.

Η ε/κ πλευρά θα πρέπει να επαναλαμβάνει αυτήν τη θέση, ανέφερε ο Στέφανος Στεφάνου, «γιατί κατά τη δική μας πεποίθηση, είναι ο μοναδικός τρόπος για να δώσουμε προοπτική στην προσπάθεια επίτευξης λύσης στο Κυπριακό».

Δήλωσε, τέλος, ότι αναμένει ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι διημείφθη στο δείπνο, έτσι ώστε να μπορεί το κόμμα να προβεί, με ασφάλεια, σε εκτιμήσεις και αξιολογήσεις.

ΔΗΚΟ για άτυπο δείπνο

Το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει ως ένα θετικό βήμα μπρος τα εμπρός, το αποτέλεσμα του άτυπου δείπνου του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και του Ερσίν Τατάρ.

Μετά από 7 χρόνια στασιμότητας, έγινε κατορθωτή πλέον η αρχή μιας διαδικασίας στο Κυπριακό, με την προοπτική να παραμένει ζωντανή και την ελπίδα ν’ αναγεννάται.

Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την επαναβεβαίωση της προσήλωσης του ΓΓ του ΟΗΕ στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ιδιαίτερα για την αναγνώριση των εποικοδομητικών πρωτοβουλιών του ΠτΔ που απέδειξε με πράξεις την πολιτική βούληση και τη δέσμευση του.

Την ίδια ώρα αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που προκαλεί η τουρκική αδιαλλαξία και οι απαράδεκτες αξιώσεις Άγκυρας και κατοχικού ηγέτη. Παρα ταύτα όμως κατέστη δυνατή η αναζωογόνηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για το κυπριακό, κατέστη δυνατός ο διορισμός Ολγκίν όπως κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση του χθεσινού άτυπου δείπνου.

Και αυτό χάριν στη σωστή στρατηγική που ακολουθεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τους τελευταίους 18 μήνες και την οποία το ΔΗΚΟ στηρίζει από την πρώτη στιγμή.

Θα παρακολουθούμε με συγκρατημένη αισιοδοξία τις μετέπειτα εξελίξεις, συνεχίζοντας να στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο σε επίπεδο ΟΗΕ όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΛΑΜ για άτυπη τριμερή

«Πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα το πολυαναμενόμενο δείπνο, με το αποτέλεσμα του απλά να επιβεβαιώνει όσους προειδοποιούσαμε για τους κίνδυνους, αναφέρει σε δήλωση του ο Επικεφαλής Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του ΕΛΑΜ, Μάριος Πελεκάνου για την τριμερή συνάντηση.

Ο εγκάθετος της Τουρκίας αρνήθηκε κάποιες από τις εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα και επανέλαβε τόσο την απαράδεχτη θέση του για λύση στη βάση των δυο κρατών όσο και την απαράδεχτη αξίωση του για αναγνώριση ίσων κυριαρχικών δικαιωμάτων στο παράνομο μόρφωμα πρώτου γίνει το οποίο επόμενο επίσημο βήμα στο Κυπριακό, χωρίς μάλιστα να προκύπτει η απαραίτητη δυναμική αντίδραση του ΟΗΕ.

Κάποιοι παρουσιάσουν ως θετικό βήμα τη συζήτηση που θα ανοίξει για άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων όπως επίσης και τις άτυπες διευρυμένες συναντήσεις που θα ακολουθήσουν με την εμπλοκή των εγγυητήριων δυνάμενων στη διαδικασία. Προειδοποιούμε εκ νέου πως αυτές οι εξελίξεις ελλοχεύουν τεράστιους κινδύνους για την πλευρά μας η οποία οδηγείται σε μια διαδικασία που εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία. Επιπλέον κανείς δεν αντιλαμβάνεται ποιο θα είναι το όφελος και ποιες οι νέες απώλειες για την πλευρά μας όταν στο τέλος η Τουρκιά θα οδηγήσει και αυτή την ανεπίσημη προσπάθεια σε ναυάγιο.

Για πολλοστή φορά ως ΕΛΑΜ σημειώνουμε τις ανησυχείς και τον προβληματισμό μας καθώς παρακολουθούμε την πλευρά μας να παρασύρεται στους σχεδιασμούς της Τουρκίας, η οποία ένα, μοναδικό και διαχρονικό στόχο έχει. Την πλήρη Τουρκοποίηση της πατρίδας μας. Οι εξελίξεις όχι μόνο δεν θα οδηγήσουν στη διασφάλιση των συμφερόντων του Κυπριακού Ελληνισμού αλλά αντιθέτως μας οδηγούν στον όλεθρο.

Οι έχων παρωπίδες στα ιμάτια τους θα είναι πάντα αυτό, οι έχων παρωπίδες στα ιμάτια τους».

ΔΗΠΑ για άτυπη τριμερή

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία σχολίασε το αποτέλεσμα της άτυπης συνάντησης στην Νέα Υόρκη, εξέφρασε την στήριξή του στους χειρισμούς του ΠτΔ και ευχήθηκε να οδηγηθούμε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Θετικά αποτιμά το αποτέλεσμα της τριμερούς στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Συνεργασία, εκφράζοντας την ευχή και την ελπίδα ότι «θα μεταφραστεί σε κάτι συγκεκριμένο σ’ ότι αφορά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ο Μάριος Καρογιάν, υπογράμμισε στην μεσημβρινή εκπομπή του Σίγμα και στον Χρήστο Μιχάλαρο, πως «η επιμονή, η υπομονή του Προέδρου Χριστοδουλίδη και οι προσπάθειες που κατέβαλε όλη αυτή την περίοδο παρασκηνιακά αλλά και οι συνέργειες της Ελλάδας και άλλων σημαντικών παικτών, ήταν βήματα προς τα εμπρός».

«Εμείς στηρίξαμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη ακόμη και την περίοδο που ξεκίνησε τις διαδικασίες που κάποιοι τον χλεύαζαν, που κάποιοι θεωρούσαν ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε προς τον Γ.Γ των Η.Ε και προς την Ε.Ε ήταν επικοινωνιακά τεχνάσματα ή κινήσεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Και όμως με αυτές τις προσπάθειες οδηγηθήκαμε σε αυτή την θετική εξέλιξη», ανέφερε ο κύριος Καρογιάν.

«Κρίνω ότι αυτή η διεύρυνση του άτυπου διαλόγου με την παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων είναι πολύ σημαντικό βήμα, όπως και οι απευθείας συναντήσεις στην Κύπρο της βοηθού Γενικού Γραμματέως των Η.Ε για τα ζητήματα των ΜΟΕ. Αποτελούν μια θετική εξέλιξη με στόχο την προετοιμασία του κλίματος αλλά και του πλαισίου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, που αυτό είναι και το ζητούμενο να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την ευχή να καταλήξουμε σε λύση του Κυπριακού προβλήματος», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ.

ΕΔΕΚ για άτυπη τριμερή

Το ψεσινό δείπνο και η συνέχεια του, διαστρεβλώνουν την ουσία και τη σωστή διάσταση του Κυπριακού

Το τριμερές δείπνο της Νέας Υόρκης για το Κυπριακό, δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία ότι θα συζητηθεί, είτε σύντομα, είτε κάποτε, η ουσία του Κυπριακού και κυρίως η διεθνής πτυχή, δηλαδή η πτυχή της Ασφάλειας, ενόσω η τουρκική πλευρά εμμένει στην αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας.

Από τα αποτελέσματα του δείπνου, προκύπτουν τα εξής:

Για μια ακόμη φορά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τηρεί ίσες αποστάσεις, ενθαρρύνοντας και τις δύο πλευρές να γεφυρώσουν το χάσμα, ενώ το χάσμα προκαλείται ξεκάθαρα από τις θέσεις της τουρκικής πλευράς. Συνεχίζεται έτσι η αποενοχοποίηση και της κατοχικής ηγεσίας και της Τουρκίας.

Προτάσσεται η δήθεν ανάγκη για οικοδόμηση εμπιστοσύνης και το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων και παραμερίζεται η πραγματική διάσταση του Κυπριακού. Η θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι πριν από την οποιαδήποτε συζήτηση για «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», επιβάλλεται η Τουρκία να σταματήσει τις – παράνομες και αντίθετες με σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ – ενέργειες εποικισμού της Αμμοχώστου.

Παρέχεται η ευχέρεια στην τουρκική πλευρά να εδραιώνει στο τραπέζι της όποιας διαδικασίας, τη θέση της για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας, χωρίς να υπόκειται σε καμία συνέπεια.

Παρέχεται η δυνατότητα στην Τουρκία να εκμεταλλευτεί την εν εξελίξη δήθεν διαδικασία στο Κυπριακό, για να αναβαθμίσει οικονομικά και πολιτικά τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η θέση της ΕΔΕΚ είναι πως πριν την οποιαδήποτε αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων, η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να συμμορφωθεί με τις Κυπρογενείς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της και να άρει το βέτο της συμμετοχής του Κύπριου Υπουργού Άμυνας στις κοινές δράσεις ΕΕ – ΝΑΤΟ.

Εδραιώνεται ως κεκτημένο και χωρίς καμία συζήτηση το πλαίσιο Γκουτέρεζ με τις διχοτομικές του πρόνοιες.

Οι επιφυλάξεις της ΕΔΕΚ για την όλη διαδικασία, εντείνονται μετά το ψεσινό δείπνο, καθώς ανησυχούμε ότι θα επαναληφθεί το Crans Montana, δηλαδή να μη συζητούνται τα θέματα αποχώρησης του κατοχικού στρατού και η κατάργηση των εγγυήσεων.

Κίνημα Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών για άτυπη τριμερή

Πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στη Νέα Υόρκη το πολυαναμενόμενο άτυπο δείπνο του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Μέχρι στιγμής, έχουμε τις πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες μετά και από τις πρώτες δηλώσεις των συμμετεχόντων. Αναμένουμε λεπτομερή ενημέρωση για όσα ειπώθηκαν και όσα αποφασίστηκαν ως επόμενα βήματα, παρόλο που γίνεται αντιληπτό πως δεν υπήρξε κάτι συγκεκριμένο που να έχει συμφωνηθεί επί της ουσίας.

Αναμφισβήτητα, η πραγματοποίηση του δείπνου αποτελεί ένα θετικό βήμα. Μένει να φανεί από τη συνέχεια αν το δείπνο, έστω και άτυπο, είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η συζήτηση για άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων λογικά δεν θα χρειαζόταν ένα υπερπόντιο ταξίδι για να ξεκινήσει, καθώς θα μπορούσε να διευθετηθεί από τους διαπραγματευτές. Άλλωστε, το άνοιγμα οδοφραγμάτων δεν συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση των ζητημάτων ουσίας του Κυπριακού. Το ίδιο ισχύει και για τις επιτροπές. Προκαλεί έκπληξη η άρνηση του κατοχικού ηγέτη για τη δημιουργία επιτροπής για τη νεολαία.

Όπως είχε προβλέψει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο Τατάρ έθεσε το ζήτημα του σφετερισμού των ιδιοκτησιών των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, πιέζοντας για τον τερματισμό της νομικής δίωξης των σφετερισμών. Ήταν σαφής και ορθή η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κοινό ανακοινωθέν των Κυπριακών κομμάτων από την πρόσφατη συνάντηση τους στο Λήδρα Πάλας υπό την αιγίδα της Σλοβακίας, μετά από εισήγηση του Κινήματος. Είναι πολύ σημαντικό να αποδεικνύεται ότι ο σφετερισμός των Ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα βρίσκει αντίδραση και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Παραμένει, ανάμεσα σε άλλα, ένα σημαντικό ερώτημα: Ποια ήταν η στάση του Γ.Γ. του ΟΗΕ όταν ο Τατάρ επανέλαβε τα γνωστά περί δύο κρατών, κυριαρχικής ισότητας και «3Α»; Γιατί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αποφεύγει να επαναφέρει σε τάξη τον κατοχικό ηγέτη;

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More