Σχεδιασμός για Εθνικό Κέντρο Αθλητισμού, ενδεχομένως το Τσίρειο, αποκάλυψε ο Πρόεδρος – – 6 εκατομμύρια για κερκίδες-στέγαστρο θα μπουν στον σχεδιασμό – Τι ανέφερε σε εκδήλωση του ΓΣΟ
Στήριξη στο έργο του ΓΣΟ Λεμεσού εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. ΝίκοςΧριστοδουλίδης στην εκδήλωση παρουσίασης του ιστορικού λευκώματος με τίτλο: «130+2 Χρόνια Γ.Σ.Ο., Σπονδή στους Πρωτοπόρους» του Γυμναστικού Συλλόγου «Τα Ολύμπια» – Γ.Σ.Ο. Λεμεσού που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Πολιτιστικό Κέντρο του Γ.Σ.Ο. στο Τσίρειο.
Advertisement
Αφού εξήρε το έργο που επιτελείται και την προσφορά του Συλλόγου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε ειδική αναφορά στο Τσίρειο κάνοντας αναφορά σε σχεδιασμό για έργα στις εξέδρες και το στέγαστρο. «Γνωρίζω για το πρόβλημα που αφορά το θέμα των κερκίδων εδώ και του στεγάστρου, μιλάμε γιακόστος έξι εκ. ευρώ και θα μπουν στον σχεδιασμό» είπε.
Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε ότι «ενδεχομένως να είναι το Τσίρειο που θα είναι αυτό, ότι στους σχεδιασμούς μας είναι η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου Εθνικού Κέντρου Αθλητισμού, που να καλύπτει τις ανάγκες των αθλητών μας. Θα αποτελείται από Κλειστό Αθλητικό Κέντρο καθώς και το Παραολυμπιακό Κέντρο, που έχουμε ήδη εξαγγείλει. Πρέπει να επενδύσουμε και σε αυτά τα παιδιά. Περισσότερες λεπτομέρειες για το εμβληματικό αυτό έργο θα δοθούν σύντομα από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού» τόνισε.
Αναφέρθηκε την ίδια ώρα και στο επικείμενο Eurobasket τονίζοντας ότι ήδη επενδύει το κράτος ένα πολύ σημαντικό ποσό για να είναι έτοιμες όλες οι υποδομές.
Αυτούσια η ομιλία του:
«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση, για την παρουσίαση του ιστορικού λευκώματος του Γυμναστικού Συλλόγου «Τα Ολύμπια». Δίνω πάντα το παρών μου σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, πρόσφατα κάναμε στη Λευκωσία για το ΓΣΕ. Αυτό είναι και μια ελάχιστη ένδειξη του πώς ως Πολιτεία προσεγγίζουμε τη δράση σας.
Η έκδοση είναι εξόχως σημαντική, καθώς μέσα από τις σελίδες της αναδύεται η πλούσια ιστορία και τα επιτεύγματα που έχει να επιδείξει ο Γ.Σ.Ο. στα 132 χρόνια ζωής του. Τέτοια βιβλία πρέπει να κατέχουν ξεχωριστή θέση στις βιβλιοθήκες κάθε σπιτιού, σε Κύπρο και Ελλάδα, γιατί, ανάμεσα σε πολλούς λόγους, διατηρούν το αποτύπωμα που έχει αφήσει και εξακολουθεί να αφήνει ο Γ.Σ.Ο. στον Ελληνισμό, ο αρχαιότερος αθλητικός σύλλογος της Κύπρου και δεύτερος αρχαιότερος σύλλογος στον ελληνικό χώρο μετά τον Πανελλήνιο στην Ελλάδα.
Να μου επιτρέψετε να ξεκινήσω συγχαίροντας θερμά την ηγεσία και τα στελέχη του Γ.Σ.Ο. για τη σημαντική δουλειά που επιτελούν, όπως εξάλλου πιστοποιείται και από τα εξαιρετικά αποτελέσματα των αθλητών και αθλητριών σας. Εσείς κρατάτε τη σκυτάλη που πήραν στα τέλη του 19ου αιώνα Κύπριοι φοιτητές που σπούδαζαν στην Αθήνα, με επικεφαλής τους οραματιστές, Χριστόδουλο Σώζο και Νικόλαο Κλ. Λανίτη. Βλέποντας το λαμπρό παράδειγμα του Πανελλήνιου Αθλητικού Συλλόγου αποφάσισαν να δημιουργήσουν κάτι ανάλογο στην Κύπρο. Έτσι, τον Αύγουστο του 1892 δημιουργήθηκε ο Γυμναστικός Σύλλογος «Τα Ολύμπια», με 18 ιδρυτικά μέλη και επίτιμο Πρόεδρο τον αείμνηστο σχολάρχη Ανδρέα Θεμιστοκλέους.
Ορόσημο για την Ιστορία του ΓΣΟ ήταν η προκήρυξη των πρώτων Παγκύπριων Αγώνων Στίβου το 1895, που αποτέλεσαν για τους νικητές το διαβατήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896.
Ο Γ.Σ.Ο. υπήρξε πρωτοπόρος και σε κάτι ακόμη πολύ σημαντικό που δεν πρέπει να λησμονούμε: ήταν ο πρώτος αθλητικός σύλλογος που επέτρεψε τη συμμετοχή γυναικών στους αγώνες, το 1929. Μνημειώδης, επίσης, για τον Γ.Σ.Ο. ήταν η ανεπανάληπτη νίκη του τεράστιου Στέλιου Κυριακίδη στον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 1946. Ακολούθησαν πολλές άλλες διακρίσεις αθλητών και αθλητριών του σε διεθνείς διοργανώσεις. Διακρίσεις που συνεχίζονται ανελλιπώς μέχρι σήμερα και που μας κάνουν περήφανους, τόσο σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και κύπελλα αλλά πιο σπουδαίο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα αποφύγω την αναφορά ονομάτων για να μην αδικήσω κάποιον.
Την ίδια στιγμή, πέραν των αθλητικών διακρίσεων, δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε την ουσιαστική συμμετοχή του ΓΣΟ στους αγώνες του Ελληνισμού και της πατρίδας μας. Τιμούμε τα στελέχη και μέλη του συλλόγου που έδωσαν το παρών τους για προάσπιση των πανανθρώπινων αξιών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Πολλοί από αυτούς έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι στους Βαλκανικούς πολέμους, στα Οκτωβριανά το 1931, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, αλλά και στους αγώνες για προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1963-‘64 και κατά την τουρκική εισβολή το 1974. Αυτή η σημαντική δράση του Συλλόγου αναδεικνύει και τη διαχρονική σημασία του αθλητισμού, ειδικά σε εποχές κατά τις οποίες η κοινωνία μας, ιδιαίτερα τα νέα παιδιά, έχουν ανάγκη από πρότυπα.
Και ακριβώς και γι’ αυτό τον λόγο, ως Κυβέρνηση στηρίζουμε ουσιαστικά τον αθλητισμό με πράξεις και όχι με λόγια. Το φανερώνουν οι αποφάσεις που έχουμε λάβει και ανακοινώσει ήδη και υλοποιούνται, ενώ δρομολογούνται και άλλες δράσεις, πάντα με γνώμονα το καλό του αθλητισμού του τόπου μας. Οτιδήποτε ανακοινώνουμε για τον Αθλητισμό, το προσεγγίζουμε ως επένδυση για το μέλλον της χώρας μας, ως επένδυση στους νέους και τις νέες της πατρίδας μας.
Για τη δική μας διακυβέρνηση, ο Αθλητισμός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Εκεί πρέπει να γίνει σημαντική δουλειά, φυσικά στηρίζουμε και το ποδόσφαιρο εμπράκτως και με αποφάσεις που λάβαμε πρόσφατα, αλλά αθλητισμός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Στόχος μας είναι να δώσουμε πραγματικές ευκαιρίες στα παιδιά μας για ενασχόληση με τον αθλητισμό, γιατί οι αθλητές και οι αθλήτριές μας είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας στο εξωτερικό. Και το είδα πολύ πρόσφατα όταν ήμασταν στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι, όμως, και τα πιο επιφανή, τα πλέον αληθινά πρότυπα, παραδείγματα, για τη νεολαία μας. Θέλουμε τους νέους μας να κοινωνούν το «ευ αγωνίσεσθαι», να μαθαίνουν ότι μεγάλη σημασία έχει η προσπάθεια και ότι η νίκη και η διάκριση είναι η επιβράβευση αλλά όχι ο αυτοσκοπός.
Στη βάση των όσων προανέφερα έχουμε πάρει μια σειρά από αποφάσεις για προαγωγή του Αθλητισμού, μέσα από ουσιαστικά κίνητρα, και χαίρομαι γιατί αγκαλιάζονται από δεκάδες αθλητές και αθλήτριες. Για παράδειγμα: Όσοι εξασφαλίζουν συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, συμμετέχουν αμέσως στο Πρόγραμμα της Επαγγελματικής Αποκατάστασης του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού χωρίς τα όποια κριτήρια που υπήρχαν προηγουμένως όταν κάποιος έπρεπε να εξασφαλίσει τουλάχιστον την 8η θέση για να μπει στο Πρόγραμμα. Πλέον, όποιος αθλητής μας εξασφαλίζει συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτόματα συμμετέχει στο Πρόγραμμα Επαγγελματικής Αποκατάστασης του ΚΟΑ, το ίδιο και για τους αθλητές μας που συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Επενδύουμε ιδιαίτερα στους αθλητές και τις αθλήτριές μας. Ένα πρόβλημα που υπάρχει στην Κύπρο είναι οι υποδομές μας. Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Αυτή είναι η βασική μας κατεύθυνση και εργαζόμαστε από κοινού με τον ΚΟΑ.
Γνωρίζω για το πρόβλημα που αφορά το θέμα των κερκίδων εδώ και του στεγάστρου, μιλάμε για κόστος έξι εκ. ευρώ και θα μπουν στον σχεδιασμό.
Θέλω να ανακοινώσω απόψε, και ενδεχομένως να είναι το Τσίρειο που θα είναι αυτό, ότι στους σχεδιασμούς μας είναι η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου Εθνικού Κέντρου Αθλητισμού, που να καλύπτει τις ανάγκες των αθλητών μας. Θα αποτελείται από Κλειστό Αθλητικό Κέντρο καθώς και το Παραολυμπιακό Κέντρο, που έχουμε ήδη εξαγγείλει. Πρέπει να επενδύσουμε και σε αυτά τα παιδιά. Περισσότερες λεπτομέρειες για το εμβληματικό αυτό έργο θα δοθούν σύντομα από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.
Στο πλαίσιο του προγραμματισμού του ΚΟΑ εντάσσεται και η αναβάθμιση των υποδομών του δικού σας συλλόγου, οι οποίες χρειάζονται ουσιαστική βελτίωση για να είναι αντάξιες της ιστορίας του Γ.Σ.Ο.. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Πολιτεία, μέσω του ΚΟΑ, θα είναι εμπράκτως δίπλα σας.
Όπως γνωρίζετε επίσης τον επόμενο χρόνο η Λεμεσός θα φιλοξενήσει το Eurobasket, ήδη επενδύουμε ένα πολύ σημαντικό ποσό για να είναι έτοιμες όλες οι υποδομές και θεωρούμε ότι αυτή η επένδυση είναι για τη νέα γενικά.
Χθες βράδυ ήμουν στον αγώνα καλαθόσφαιρας μεταξύ της εθνικής Κύπριου και της εθνικής Γαλλίας και ήμουν εντυπωσιαμένος με την παρουσία τόσων νέων παιδιών στους αγώνες και έχουμε υποχρέωση μέσα από την επένδυση μας στον Αθλητισμό να φέρουμε τους νεους και τις νέες μας κοντά.
Η ιστορική σκυτάλη που μας έδωσαν οι πρωτοπόροι που ίδρυσαν τον αρχαιότερο αθλητικό σύλλογο της Κύπρου, το Γ.Σ.Ο., ανήκει στα παιδιά μας, και όλοι εμείς οφείλουμε να τους την παραδώσουμε με την ίδια έμπνευση, με την ίδια αγάπη και με την ίδια περηφάνεια.
Και σε αυτή την προσπάθεια, θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι είμαστε δίπλα σας, θα εργαστούμε από κοινού και να είστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας».
Πηγή: Cyprus Times