Saturday, November 23, 2024
Home » ΠτΔ για ημέρα Ανεξαρτησίας: Όλοι επικεντρώνονται στην Τουρκία για επανέναρξη συνομιλίων

ΠτΔ για ημέρα Ανεξαρτησίας: Όλοι επικεντρώνονται στην Τουρκία για επανέναρξη συνομιλίων

0 comments

Όλοι επικεντρώνονται στην Τουρκία για επανέναρξη συνομιλίων λέει ο Πρόεδρος στο τηλεοπτικό του διάγγελμα – Όλα όσα ανέφερε για τα 64 χρόνια από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Όλοι αναγνωρίζουν την εποικοδομητική μας προσέγγιση και επικεντρώνονται προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλίων, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεοπτικό του μήνυμα για τα 64 χρόνια από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το βράδυ της Τρίτης.

Advertisement

Επίσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κύπρος πρέπει να είναι ισχυρή οικονομικά, πολιτικά, αμυντικά και να είναι ευημερούσα, καθώς η ισχυροποίηση του κράτους αποτελεί βασική προϋπόθεση, όχι μόνο για την επανέναρξη του διαλόγου, αλλά και για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης.

Όπως είπε, η εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί την κορυφαία στιγμή στη μακραίωνη ιστορία του τόπου, αποτέλεσμα διαχρονικών αγώνων του λαού, που κορυφώθηκαν με τον αντιαποικιακό αγώνα που οδήγησε στην ανεξαρτησία.

Σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή ιδρύσεώς της, δεν υπήρξε στιγμή που δεν έτυχε αμφισβήτησης και χρειάστηκαν συνεχείς αγώνες για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας της, αναφέροντας ότι σε όσους θυσίασαν τη ζωή τους για διαφύλαξη της συνταγματικής νομιμότητας, Πολιτεία και λαός αποδίδει με σεμνότητα τον προσήκοντα φόρο τιμής.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι το 1974 η πατρίδα μας υπέστη ένα διπλό έγκλημα. “Το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας έδωσε στην Τουρκία την αφορμή που έψαχνε για να προχωρήσει με τη βάρβαρη τουρκική εισβολή”, με όλες τις τραγικές συνέπειες που συνεχίζουμε να βιώνουμε εδώ και 50 χρόνια: την κατοχή 37% του εδάφους της, την προσφυγιά, τους αγνοουμένους, τους εγκλωβισμένους, την αποστέρηση των περιουσιών και των πατρογονικών εστιών, την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς.

Ωστόσο, είπε ότι ο κυπριακός λαός ανασύνταξε δυνάμεις, εργάστηκε σκληρά, πετυχαίνοντας το 2004 να ενταχθεί στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και στη συνέχεια, το 2008, στην Ευρωζώνη. “Αναμφίβολα, η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε η σημαντικότερη εξέλιξη στην ιστορία του τόπου μας μετά την ανεξαρτησία, εφόσον ενέταξε τη χώρα μας σε ένα πυρήνα χωρών, με τις οποίες θα είχε κοινό μέλλον, και συμφέρουσα, σε πολλαπλούς τομείς, αλληλεπίδραση”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι, έκτοτε, η ιδιότητά του κράτους-μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας επηρεάζει θετικά όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας, ανεβάζοντας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και ανοίγοντας νέους δρόμους για τους μαθητές, φοιτητές, επιχειρηματίες, όλους τους Κύπριους Ευρωπαίους πολίτες.

“Αυτή την ιδιότητα αξιοποιούμε τόσο εγώ προσωπικά όσο και όλα τα μέλη της Κυβέρνησης, με κάθε μέσο και σε όλα τα επίπεδα, για να πετύχουμε ευημερία και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και ίσες ευκαιρίες για όλους, χωρίς αποκλεισμούς, αλλά πρωτίστως για την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας”, είπε.

Είναι αδήριτη ανάγκη να απαλλαγούμε από την κατοχή και τη διαίρεση, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, για “να δώσουμε στα παιδιά μας ανοικτούς ορίζοντες ειρήνης και ασφάλειας για να δημιουργούν και να ευημερούν”.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου, έχοντας συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό, αξιοποιώντας την ιδιότητα του Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις σχέσεις με σημαντικούς δρώντες του διεθνούς συστήματος, “καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε το διεθνές ενδιαφέρον, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες και αποδεικνύοντας στην πράξη την πολιτική μας βούληση”, είπε.

Σημείωσε ότι, επιστρέφοντας από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, μπορεί μετά βεβαιότητας να αναφέρεί ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν την εποικοδομητική μας προσέγγιση και επικεντρώνονται προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλίων, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Ήταν μια εβδομάδα με αλλεπάλληλες συναντήσεις και προσπάθειες. Αξιοποιούμε και αξιοποιώ την κάθε επαφή. Για την Κύπρο. Μένοντας συνειδητά προσηλωμένος πάντα στα σημαντικά και στα μεγάλα. Είμαι έτοιμος, γνωρίζω πολύ καλά τους στόχους και τις επιδιώξεις μας, γνωρίζω τα όρια του συμβιβασμού και τις κόκκινες μας γραμμές και ευελπιστώ ότι εντός Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί και θα έχει θετικά αποτελέσματα, η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη”, ανέφερε.

Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, τους διαβεβαίωσε ότι ακούει καθαρά την αγωνία και την επιθυμία τους για επανένωση, για συνύπαρξη και συνδημιουργία στο κοινό μας σπίτι, στην Κυπριακή Δημοκρατία, Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Για την πολυπόθητη απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, πρέπει ασταμάτητα να εργαζόμαστε, και αυτό πράττω μέσω της υλοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησής μας, του κοινωνικού μας συμβολαίου με τον κυπριακό λαό, για την ενδυνάμωση όλων των παραγόντων ισχύος της χώρας μας”, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η χώρα μας πρέπει να είναι ισχυρή οικονομικά, πολιτικά, αμυντικά και να είναι ευημερούσα. Η ισχυροποίηση του κράτους μας αποτελεί βασική προϋπόθεση, όχι μόνο για την επανέναρξη του διαλόγου, αλλά και για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, είπε.

Εκσυγχρονισμός του κράτους

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι 64 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας “τολμούμε να μετασχηματίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε το Κράτος μας για να μπορεί να ανταποκριθεί στα σημερινά δεδομένα, αλλά πρωτίστως να λειτουργεί για την ευημερία όλων των πολιτών”. Όπως σημείωσε, όραμα και βασική επιδίωξη είναι να βελτιωθεί η καθημερινότητα του κάθε πολίτη, σε μια Κύπρο που μεταρρυθμίζεται συνεχώς.

“Με μια υπεύθυνη οικονομική πολιτική, με ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, πρότυπο διαφάνειας και λογοδοσίας, κοινωνικά ευαίσθητο και περήφανο για τον ρόλο του στην περιοχή. Μια Κύπρο με αυτοπεποίθηση, που νοιάζεται για όλους, και όχι τους λίγους. Ένα κράτος που έχει τη νέα γενιά, τους νέους και τις νέες μας στην προμετωπίδα των δράσεων του”, είπε ο Πρόεδρος.

Στη συνέχεια απαρίθμησε τις πολιτικές για εκσυγχρονισμό του κράτους που έχει ήδη εφαρμόσει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, είπε ότι προχώρησε στην πιο ολοκληρωμένη, στεγαστική πολιτική που στοχεύει να αυξήσει ουσιαστικά το οικιστικό απόθεμα της χώρας. “Τολμήσαμε και αλλάξαμε διαδικασίες για να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία, ενώ προχωρούμε με την ψηφιοποίηση του κράτους”, πρόσθεσε. Επιπλέον, ανέφερε ότι επιτεύχθηκε η καταβολή της θεσμοθετημένης σύνταξης εντός ενός μηνός.

“Αυξήσαμε σημαντικά την άδεια μητρότητας από 18 σε 22 εβδομάδες. Ενισχύσαμε το επίδομα τέκνου και εφαρμόσαμε παγκύπρια τον Κοινωνικό Λειτουργό της Γειτονίας. Αυξήσαμε τον αριθμό των ολοήμερων σχολείων, μειώνουμε στα τέσσερα χρόνια την υποχρεωτική ηλικία φοίτησης και προσφέραμε οικονομική βοήθεια σε οικογένειες με παιδιά στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Αναθεωρήσαμε τον κατώτατο μισθό και ανακοινώνουμε πρόγραμμα στήριξης της τρίτης ηλικίας. Αντιμετωπίζουμε το ενεργειακό κόστος με συγκεκριμένα Σχέδια όπως το «Φωτοβολταικά για Όλους»”, πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη την “επιτυχή” αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, αλλά και τον τερματισμό και επαναδιαπραγμάτευση προβληματικών δημοσίων συμβάσεων, “για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του κυπριακού λαού”. Αναφέρθηκε, επίσης, στη βοήθεια ξένων αρχών που ζητήθηκε για τη διερεύνηση φαινομένων διαφθοράς. “Προχωρούμε, στο πλαίσιο της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας των θεσμών, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις που αγγίζουν όλους τους θεσμούς του κράτους, έχοντας ξεκινήσει από την Εκτελεστική Εξουσία με τη σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου στην Προεδρία και τη διαδικασία δημιουργίας Ενιαίας Εποπτικής Αρχής”.

Συνεχίζουμε, είπε, με τη Νομική Υπηρεσία, με την Ελεγκτική Υπηρεσία, αλλά και την Κεντρική Τράπεζα. “Διαφάνεια και λογοδοσία παντού, με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το δημόσιο συμφέρον είναι το πρώτιστο και μοναδικό κίνητρό μας, σε μια Κύπρο που αλλάζει”, συνέχισε.

Στο πλαίσιο της διαφάνειας και της λογοδοσίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι από τον περασμένο Ιούνιο ο κάθε πολίτης μπορεί να παρακολουθεί άμεσα και κεντρικά την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, ενώ κάθε αρχή του έτους θεσμοθετήθηκε η παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης, “για να γνωρίζει και να μπορεί να μας κρίνει ο κάθε πολίτης”. Πρόσθεσε ότι, αξιοποιώντας την τεχνολογία, θεσμοθετήθηκε ο διάλογος με την κοινωνία και ειδικά τη νέα γενιά, ενώ προχωρά και η απόφαση αυτόματης εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους και το δικαίωμα ψήφου στα 17 χρόνια.

“Τολμήσαμε και λάβαμε διεθνείς πρωτοβουλίες σε περιφερειακό επίπεδο, θεσμοθετήσαμε στρατηγικές συνεργασίες, ενισχύοντας το αποτύπωμα της πατρίδας μας διεθνώς και αποδεικνύοντας στην πράξη τον ρόλο μας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Το επιβεβαίωσα στη Νέα Υόρκη, το βιώνουν οι επιχειρηματίες μας στο εξωτερικό, το αντιλήφθηκε η Διασπορά μας. Έχουμε διεθνώς αξιόπιστη φωνή και χωρίς αμφιταλαντεύσεις, ξεκάθαρο εξωτερικό προσανατολισμό”, υπογράμμισε.

Όπως σημείωσε, η Κύπρος είναι δεύτερη σε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ποσοστό το 2024, στο 3,7%, ενώ έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού, με ποσοστό κάτω του 2%. Αναφέρθηκε, ακόμα, στις αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις της οικονομίας από όλους τους διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης, οι οποίοι αναβάθμισαν την κυπριακή οικονομία στην υψηλότερη επενδυτική βαθμίδα. Επιπλέον, είπε ότι το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο την τελευταία δεκαπενταετία, το δημοσιονομικό πλεόνασμα θα ανέλθει το 2025 στο 3,3% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, αναμένεται να περιοριστεί στο 64,2% το 2025, δηλαδή περίπου 5% χαμηλότερο σε σύγκριση με το 2024.

“Όλα αυτά δεν είναι απλά αριθμοί. Πρόκειται για δεδομένα που, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, μας επιτρέπουν να διεκδικούμε ποιοτικές ξένες επενδύσεις και, το σημαντικότερο, να μπορούμε ως Πολιτεία να επενδύουμε στην Κοινωνική Πρόνοια, την Παιδεία, την Υγεία και την Ασφάλεια. Να στηρίζουμε στοχευμένα τους συνταξιούχους μας, τους πολύτεκνους και τους μονογονιούς, τους ανθρώπους με αναπηρία και τα παιδιά σε ανάγκη. Μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε θεσμικές μεταρρυθμίσεις, να υλοποιήσουμε σημαντικές δράσεις προς όφελος της οικογένειας, της μάνας, των ηλικιωμένων, της νέας γενιάς του τόπου μας, των μικρομεσαίων, των ανθρώπων της Κύπρου μας. Να ενισχύουμε τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής κοινωνίας, τη μεσαία τάξη”, είπε, σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο, το 2025, θα αυξηθούν οι δαπάνες για την Παιδεία, την Υγεία και οι Κοινωνικές Παροχές κατά 5,2%.

Όσον αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση, είπε ότι στόχος είναι η καθιέρωση ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και βιώσιμου φορολογικού συστήματος, το οποίο όχι μόνο θα προάγει την ανάπτυξη, αλλά θα ενισχύει και την κοινωνική συνοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στην ουσιαστική στήριξη της μεσαίας τάξης, της κάθε οικογένειας και των αναγκών της. “Για τη δική μας διακυβέρνηση, η οικογένεια και ο θεσμός της πρέπει να προφυλαχθεί και να στηριχθεί, η υπογεννητικότητα να αντιμετωπιστεί μέσα από ουσιαστικές παρεμβάσεις και δράσεις”, τόνισε.

Καταληκτικά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η σημαντικότερη μας κατάκτηση και η διαφύλαξη και ενίσχυση της υπόστασής της, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. “Ενωμένοι συνεχίζουμε για να αλλάξουμε την πατρίδα μας, για να γίνει η Κύπρος τόπος ειρήνης, ασφάλειας, ευημερίας, προόδου. Για όλους, χωρίς αποκλεισμούς”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More