Sunday, September 22, 2024
Home » Πρόταση 5 σημείων θα μεταφέρει το ΡΤΚ στην Νέα Υόρκη, δήλωσε ο Τορός

Πρόταση 5 σημείων θα μεταφέρει το ΡΤΚ στην Νέα Υόρκη, δήλωσε ο Τορός

0 comments

Θα συμμετάσχουν στην συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και θα έχουν διάφορες συναντήσεις με αξιωματούχους του ΟΗΕ

Πρόταση 5 σημείων θα παρουσιάσει το ΡΤΚ στις επαφές που θα έχουν στην Νέα Υόρκη ο πρόεδρός του, Τουφάν Έρχιουρμαν και ο γραμματέας διεθνών σχέσεων, Φικρι Τορός. Οι δύο Τ/κ πολιτικοί αναχωρούν για τις ΗΠΑ την Δευτέρα όπου θα συμμετάσχουν στην συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και θα έχουν διάφορες συναντήσεις με αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Advertisement

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Γενί Ντουζέν ο κ. Τορός είπε ότι η πρόταση του ΡΤΚ συστήνει να παραμείνουν πιστοί στα οφέλη που αποκόμισαν από το Κραν Μοντανά, να μην τεθεί η πολιτική ισότητα υπό διαπραγμάτευση, να προετοιμαστεί το τραπέζι των συνομιλιών με τρόπο που θα καταλήξει οπωσδήποτε σε πολιτική συμφωνία, να προγραμματιστεί η διαδικασία με την αίσθηση του επείγοντος και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στο στάτους κβο.

Τα 5 σημεία της πρότασης του ΡΤΚ είναι:

1- Κατά τη προετοιμασία μιας νέας διαδικασίας, θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι προσεγγίσεις που επιτεύχθησαν από το Κραν Μοντάνα και δεν θα πρέπει να υπάρξει οπισθοδρόμηση στα συμφωνηθέντα ζητήματα.

2- Το μοντέλο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που βασίζεται στην πολιτική ισότητα θα πρέπει να υιοθετηθεί όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Η πολιτική ισότητα είναι ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ. Επομένως, δεν θα πρέπει να υπόκειται σε διαπραγματεύσεις.

3- Η νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα. Εάν ξεκινήσει, θα πρέπει να δομηθεί με τρόπο που θα επιτευχθεί πολιτική συμφωνία. Οι πλευρές δεν πρέπει να ξεφύγουν από το τραπέζι των συνομιλιών.

4- Η νέα διαδικασία πρέπει να σχεδιαστεί στο πλαίσιο ενός χρονοδιαγράμματος με την αίσθηση του επείγοντος.

5- Η επιστροφή στο στάτους κβο θα πρέπει να αποτραπεί. Από αυτή την άποψη, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οι απαραίτητες δικλείδες.

Κληθείς να δώσει διευκρινίσεις για το θέμα της πολιτικής ισότητας, ο Φικρί Τορός είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος έχει δηλώσει τη δέσμευσή του στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, δεν πρέπει να το ανοίξει ξανά για διαπραγμάτευση στο τραπέζι αυτό το κεφάλαιο. «Η πολιτική ισότητα πρέπει να αναγνωριστεί όπως ορίζεται στο ψήφισμα 716 του 1991 του ΣΑ των ΗΕ», ανέφερε.

Ερωτηθείς τι σημαίνει για το ΡΤΚ το «στάτους κβο» στο πέμπτο ο κ. Τορός απάντησε ότι «(σημερινό) στάτους κβο για εμάς σημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι παραμένουν σε απομόνωση, εκτός του κεκτημένου της ΕΕ και εκτός Ευρωζώνης. Θέλουμε η νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης να είναι μια ‘μη αναστρέψιμη διαδικασία’. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στο στάτους κβο».

Κληθείς να σχολιάσει ότι ένας αρχηγός της τ/κ αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που είναι σπάνιο στην ιστορία του Κυπριακού, ο κ. Τόρος είπε: «Ως ΡΤΚ, παρουσιάζουμε ένα νέο ηγέτη στην κοινωνία. Υπάρχει ένα κενό ηγεσίας. Ετοιμάζουμε έναν νέο ηγέτη».

Σε μια περίοδο, συνέχισε, που ο ΓΓ του ΟΗΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη λύση του Κυπριακού, έχει μεγάλη σημασία να βρίσκεται εκεί «ο αρχηγός που προετοιμάζουμε και να εξηγεί τις εναλλακτικές μεθόδους που έχει το ΡΤΚ».

Ο κ. Έρχιουρμαν θα μιλήσει στη συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με τίτλο «Επένδυση στο Διάλογο και τη Διπλωματία» ενώ θα συναντηθεί επίσης με τον Αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ, Miroslav Jenca. Επιπλέον, αναφέρεται στο δημοσίευμα, προγραμματίζονται διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους χωρών που ενδιαφέρονται για την Κύπρο στον ΟΗΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More