Thursday, September 19, 2024
Home » Πρόταση νόμου για αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Πρόταση νόμου για αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

0 comments

Πρόταση νόμου για αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Πρόταση νόμου για αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους κατέθεσε σήμερα στην Ολομέλεια η Πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου. Παρόμοια πρόταση νόμου κατέθεσε και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου.

Η πρόταση νόμου της Αννίτας Δημητρίου προνοεί την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, ούτως ώστε η εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο να γίνεται αυτόματα με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του πέρι Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, ώστε κάθε πολίτης της Δημοκρατίας ο οποίος συμπληρώνει την ηλικία των18 ετώνκαι έχει τα εκλογικά προσόντα να καθίσταται αυτοδικαίως υποψήφιος εκλογέας και να εγγράφεται στον οικείο εκλογικό κατάλογο χωρίς την υποβολή σχετική εκ μέρους του αίτησης αλλά με μέριμνα του οικείου Επάρχου.

Η προτεινόμενη ρύθμιση αναμένεται ότι θα επιφέρει απλοποίηση των διαδικασιών και θα αποφορτίσει τον πολίτη, ο οποίος με την υφιστάμενη νομοθεσία καθίσταται ποινικά υπόλογος για την παράλειψη υποβολής αίτησης εγγραφής του στον οικείο εκλογικό κατάλογο».

Η πρόταση του βουλευτή τηςΕΔΕΚ Ανδρέα Αποστόλου αναφέρει ότι σκοπό της είναι η τροποποίηση του Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, ώστε να καταστεί δυνατή η αυτεπάγγελτη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο των προσώπων που αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν.

«Ειδικότερα με τις πρόνοιες της πρότασης νόμου προβλέπεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα καλεί με γραπτή επιστολή ή ηλεκτρονικά μέσα, πρόσωπα τα οποία συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους και αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν, όπως υποβάλουν αίτηση, στον οικείο Έπαρχο, για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, στην οποία να αναφέρονται τα ισχύοντα στοιχεία επικοινωνίας τους, περιλαμβανομένης της διεύθυνσης κατοικίας τους, εντός των αμέσως επόμενων τριών μηνών και, σε περίπτωση που δεν υποβάλουν την εν λόγω αίτηση, ο οικείος Έπαρχος θα προβαίνει αυτεπάγγελτα στην εγγραφή τους, με βάση την καταχωρισμένη διεύθυνση τους στο Αρχείο Πληθυσμού.

Η προτεινόμενη ρύθμιση στοχεύει στη διευκόλυνση των πολιτών της Δημοκρατίας προκειμένου να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο”.

Philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More