Οι σχέσεεις Αθηνών και Λευκωσίας είναι δύσκολες δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξη του στο ελλαδικό κανάλι Open.
Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης και στα όσα διαδραματίστηκαν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ερωτήθηκε για τις σχέσεις του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
«Διαχρονικά οι σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας είναι δύσκολες σχέσεις» είπε, εξηγώντας ότι «πολλές φορές ιστορικά, ειδικά αν το δούμε από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και προηγουμένως, δεν υπήρχε αυτή η ειλικρίνεια που πρέπει να διακατέχει δύο αδελφικά κράτη». Πρόσθεσε ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του υπάρχει «απόλυτη ειλικρίνεια» με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι «ναι, υπάρχουν και θέματα που έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά μέσα από το διάλογο πάντα βρίσκουμε την κοινή συνισταμένη».
«Πολλές φορές κρυβόμασταν πίσω από ανακοινωθέντα τύπου που μιλούσαν για πλήρη ταύτιση απόψεων, κοινή προσέγγιση των κοινών στόχων και ούτω καθεξής, που ακούγονταν πολύ καλά στα αυτιά της κοινωνίας στην Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες δεν ήμασταν ειλικρινείς», ανέφερε.
Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούσαν ρεαλιστικά να επιστρέψουν με οφέλη από την Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι «επιχειρούμε, υπάρχει θέληση από πλευράς Αθήνας, να αξιοποιήσουμε αυτό το βελτιωμένο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για να μεταφέρουμε μηνύματα προς στον Τούρκο Πρόεδρο». Πέραν των ελληνοτουρκικών σχέσεων, συνέχισε, είναι και οι τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ουκρανία, επισημαίνοντας την βούληση από πλευράς ΕΕ για ουσιαστικότερη εμπλοκή στο Κυπριακό.
Σχολιάζοντας την διπλωματία των όπλων ή των στόλων που αποτελεί συχνή πρακτική της τουρκικής πλευράς ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι Κύπρος και Ελλάδα δεν θα πρέπει να παρασύρονται σε ένα πεδίο που ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου από πλευράς Τουρκίας. Μίλησε ακόμη και για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Τουρκία – μέλος του ΝΑΤΟ – παραβιάζει όλες αυτές τις κυρώσεις, βοηθώντας την Ρωσία να παρακάμψει τις συνέπειες αυτών των αποφάσεων.
Σε ερώτηση για την αλλαγή της πολιτικής της Γερμανίας στο μεταναστευτικό και για το τι προβλέπει ο ίδιος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς της Συρίας λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να στείλουμε πίσω στη Συρία μετανάστες γιατί δεν θεωρείται ως ασφαλής χώρα. Όποτε θέταμε αυτό το θέμα στην ΕΕ υπήρχε, κατά κύριο λόγο, αντίδραση από πλευράς Γερμανίας και βλέπουμε αυτή τη στιγμή αυτή την αλλαγή προσέγγισης από πλευράς Γερμανίας και θεωρώ αυτό θα μας οδηγήσει σε μια συζήτηση στην ΕΕ». Είπε ακόμη ότι σε πολλές των περιπτώσεων η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό.
Πηγή: Φilenews