Thursday, September 19, 2024
Home » Προσωρινή λύση το «κτίΖΩ» – Οριστική λύση είναι η επιστροφή, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Προσωρινή λύση το «κτίΖΩ» – Οριστική λύση είναι η επιστροφή, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

0 comments

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει και να είναι δίπλα στο σύνολο του προσφυγικού κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι η Πολιτεία οφείλει να κάνει περισσότερα γι’ αυτόν, έδωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στα εγκαίνια του οικήματος του προσφυγικού σωματείου «Όλυμπος» Αργακίου, στα Πολεμίδια, αναφέρθηκε στη συνεχή επικαιροποίηση της προσφυγικής πολιτικής και σε δράσεις που δίνουν λύσεις σε στεγαστικές, σπουδαστικές και άλλες καθημερινές, ζωτικές ανάγκες των εκτοπισθέντων, ενώ ειδικά για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος είπε ότι ως Κυβέρνηση «αγγίξαμε για πρώτη φορά ένα πολύ δύσκολο και ευαίσθητο θέμα, το χρονίζον πρόβλημα των ακατάλληλων και επικίνδυνων προσφυγικών πολυκατοικιών».

Με σεβασμό, ευαισθησία και ενσυναίσθηση, υλοποιούμε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, το Σχέδιο ‘κτίΖΩ’,που θα δώσει προσωρινή λύση – οριστική λύση θα είναι η επιστροφή – στα υπαρκτά προβλήματα στις πολυκατοικίες στους κυβερνητικούς οικισμούς στέγασης και που αποτελεί την πιο δραστική παρέμβαση της πολιτείας από τη δεκαετία του ’70».

Λέγοντας πως ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τις προκλήσεις που προέκυψαν στην πορεία, σημείωσε ότι αυτές επιλύονται με αποτελεσματικότητα και «με ικανοποίηση βλέπουμε το Σχέδιο να προχωρά και αναμένουμε πως εντός Οκτωβρίου θα αρχίσει η ανέγερση των πρώτων πολυκατοικιών».

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, συνέχισε, «προχωρήσαμε με ουσιαστικές ενέργειες, ώστε να νοικοκυρέψουμε τον τρόπο διαχείρισης και διάθεσης των τουρκοκυπριακών περιουσιών». Κύρια επιδίωξή μας, πρόσθεσε, είναι να επιτύχουμε την ισονομία, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία ανάμεσα στον προσφυγικό κόσμο και να τερματίσουμε τα όποια φαινόμενα κατάχρησης και εκμετάλλευσης, ειδικότερα από μη δικαιούχους.

Για τον σκοπό αυτό, υπέδειξε, «τροποποιήσαμε την υφιστάμενη νομοθεσία και για πρώτη φορά εφαρμόζεται σύστημα επιλεξιμότητας και μοριοδότησης των αιτητών μέσα από σαφείς, αντικειμενικούς και μετρήσιμους δείκτες, ενώ για πρώτη φορά, επίσης, διασυνδέουμε την παραχώρηση τουρκοκυπριακής περιουσίας με την κοινωνικό-οικονομική κατάσταση των αιτητών και τη σύνθεση της οικογένειας, ενώ προσμετρείται τυχόν άλλη ιδιόκτητη περιουσία που κατέχει ο αιτητής στις ελεύθερες ή τις κατεχόμενες περιοχές».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη ότι, αυτήν την περίοδο, η Κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο αναθεώρησης των κριτηρίων των στεγαστικών σχεδίων που εφαρμόζει η Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων, με σκοπό να επωφελούνται περισσότεροι δικαιούχοι.
Υπενθύμισε ακόμη πως, από την 1η Ιανουαρίου, τέθηκε σε ισχύ η απόφαση της Κυβέρνησης για την οριζόντια αύξηση των επιδομάτων ενοικίου που παραχωρούνται σε εκτοπισθέντες, παθόντες και άλλα πρόσωπα.

Επιπλέον έκανε αναφορά στην επικαιροποίηση των κανονισμών του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, με τους οποίους διευρύνονται τα κριτήρια για εξασφάλιση χρηματοδότησης για ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις οικιών, διεύρυνση της επιδότησης επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια, καθώς και για αύξηση του ποσού δανειοδότησης για σπουδές.

Αναφερόμενος στο Προσφυγικό Σωματείο «Όλυμπος» Αργακίου, που ιδρύθηκε το 1992, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τα μέλη του για το έργο που επιτελούν και για τη δημιουργία ενός χώρου «όπου οι μνήμες από το χωριό θα ζωντανεύουν και οι άνθρωποι που ξεριζώθηκαν βίαια θα έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς».

Διαβεβαίωσε ακόμη για την οικονομική στήριξη του κράτους και ανακοίνωσε την εισφορά 10 χιλιάδων ευρώ.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More