Saturday, March 29, 2025
Home » Πρέσβης Λ.Δ. της Κίνας: Υπάρχει μόνο μία τάξη, η διεθνής τάξη, η οποία βασίζεται στο διεθνές δίκαιο

Πρέσβης Λ.Δ. της Κίνας: Υπάρχει μόνο μία τάξη, η διεθνής τάξη, η οποία βασίζεται στο διεθνές δίκαιο

0 comments

Ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Liu Yantao, είναι ξεκάθαρος τόσο σε σχέση με την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου όσο και τους κανόνες λειτουργίας του διεθνούς εμπορίου. Ο Κινέζος πρέσβης στέλνει μηνύματα τόσο σε όσους θέλουν να υποβαθμίσουν ή να αντικαταστήσουν τα Ηνωμένα Έθνη όσο και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ για τη στάση του σε σχέση με τη διεθνή τάξη και το διεθνές εμπόριο.

Στη συνέντευξή του στο «Φιλελεύθερο», ο κ. Liu Yantao, αναφέρθηκε και στο Μεσανατολικό, σημειώνοντας ότι «η Γάζα είναι η Γάζα των Παλαιστινίων και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παλαιστινιακής επικράτειας αντί διαπραγματευτικό χαρτί». Για το Ουκρανικό υπενθύμισε την «Πρόταση 6 Σημείων για την πολιτική διευθέτηση για το Ουκρανικό», που κατατέθηκε μαζί με τη Βραζιλία.

Στο Κυπριακό, όπως είναι γνωστό, η θέση της Κίνας είναι διαχρονική και σταθερή. Ο πρέσβης της Κίνας είναι ξεκάθαρος σημειώνοντας ότι η χώρα του «διαδραματίζει πάντα εποικοδομητικό ρόλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, υποστηρίζοντας τις δίκαιες και λογικές διεκδικήσεις της κυπριακής πλευράς, προωθώντας μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

-Πώς αντιμετωπίζει η Κίνα τις εξελίξεις στην περιοχή μας, με τους πολέμους, στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Υπάρχει τρόπος τερματισμού των πολέμων;

-Από την έκρηξη της τρέχουσας σειράς συγκρούσεων στη Γάζα, η Κίνα ανέκαθεν καλεί για άμεση κατάπαυση του πυρός και εργάζεται ενεργά για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, την προστασία των αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Παρόλο που έχει επιτευχθεί εκεχειρία τώρα, η ειρήνη παραμένει εύθραυστη και χρειάζεται περισσότερες προσπάθειες. Η Κίνα υποστηρίζει την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας και θα συνεχίσει να καταβάλλει ενεργές προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και τη βοήθεια μεταπολεμικής ανοικοδόμησης στη Γάζα. Ταυτόχρονα, ελπίζουμε ειλικρινά τα εμπλεκόμενα μέρη να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, προωθώντας την περαιτέρω αποκλιμάκωση στην περιοχή. Η Γάζα είναι η Γάζα των Παλαιστινίων και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παλαιστινιακής επικράτειας αντί διαπραγματευτικό χαρτί και θήραμα των δυνατών χωρών. Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα, για να προωθήσει μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη πολιτική λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα στην βάση των “δύο κρατών” το συντομότερο δυνατό.

Στο ουκρανικό, ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Η Κίνα διατηρεί εξαρχής μια αντικειμενική και δίκαιη θέση και προωθεί ενεργά για τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Πέρυσι, ο Ειδικό Αντιπρόσωπος της Κινεζικής Κυβέρνησης για Ευρασιατικές Υποθέσεις πραγματοποίησε τρεις γύρους μεσολάβησης. Με συνέπεια, η Κίνα και η Βραζιλία πρότειναν μαζί «Πρόταση 6 Σημείων για την Πολιτική Διευθέτηση για το Ουκρανικό» και ίδρυσαν μια ομάδα «Φίλων της Ειρήνης» με τη Βραζιλία και άλλες χώρες του Παγκόσμιου Νότου για να συγκεντρωθεί συναίνεση στην αναζήτηση ενός ειρηνικού δρόμου. Ταυτόχρονα, καλούμε όλα τα μέρη να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στη συσσώρευση συνθηκών για την αποκλιμάκωση και την πολιτική διευθέτηση της κρίσης.

-Η ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, θεωρείται για την Κίνα «απειλή»; Το θέτουμε αυτό ενόψει του γεγονότος ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε ήδη σε μέτρα, οικονομικού χαρακτήρα, κατά του Πεκίνου.

-Η Κίνα πάντα υποστηρίζει ότι οι σταθερές, υγιείς και βιώσιμες σινοαμερικανικές σχέσεις συμβαδίζουν με τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών και τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας. Επί του παρόντος, και οι δύο χώρες προσπαθούν να πετύχουν τους δικούς τους στόχους και οράματα ανάπτυξης, και δεσμεύονται να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των λαών τους. Υπάρχουν ευρεία κοινά συμφέροντα και μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, οι οποίες μπορούν να γίνουν εταίροι και φίλοι, να στηρίξουν η μία την άλλη, να ευημερήσουν μαζί, ωφελώντας τόσο τις δύο χώρες όσο και τον κόσμο. Ως δύο μεγάλες χώρες με διαφορετικές εθνικές συνθήκες, είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν κάποιες διαφορές. Το κλειδί είναι να σεβαστούμε τα βασικά συμφέροντα και τις μεγάλες ανησυχίες η μια της άλλης και να βρούμε κατάλληλους τρόπους για να λύσουμε τα προβλήματα. Η ουσία της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι η αμοιβαία επ΄ ωφελεία. Δεν υπάρχουν νικητές στον εμπορικό πόλεμο και πόλεμο δασμών. Η μονομερής επιβολή δασμών από την αμερικανική πλευρά παραβιάζει σοβαρά τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), δεν επιλύει τα δικά της προβλήματα και είναι επιζήμια και για τις δύο πλευρές, καθώς και για τον κόσμο. Η διατήρηση της σταθερής ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ είναι προς τα βασικά συμφέροντα των δύο χωρών και των λαών τους και συμβάλλει επίσης στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας, να ενισχύσει τον διάλογο και την επικοινωνία, να διαχειριστεί σωστά τις διαφορές, να επεκτείνει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία, έτσι ώστε να ωθήσει τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ να σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο από μια νέα αφετηρία.

-Είστε μέλος των Πέντε του Συμβουλίου Ασφαλείας και χώρα, που ασχολείται με το Κυπριακό. Πενήντα χρόνια μετά πόσο εφικτή είναι η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό; Μπορεί ο ΟΗΕ να διασφαλίσει την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα του νησιού;

-Η Κίνα αποτελεί την πρώτη χώρα, η οποία υπέγραψε τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχει συνεισφέρει τον μεγαλύτερο αριθμό ειρηνευτικών δυνάμεων και τον δεύτερο μεγαλύτερο συνεισφέρων κράτος στον προϋπολογισμό του ΟΗΕ και στη χρηματοδότηση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπάρχει μόνο ένα σύστημα στον κόσμο, που είναι το διεθνές σύστημα με τον ΟΗΕ ως πυρήνα, μόνο μία τάξη, που είναι η διεθνής τάξη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, μόνο ένα σύνολο κανόνων, που είναι οι βασικοί κανόνες των διεθνών σχέσεων στο πλαίσιο των σκοπών και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Τα τελευταία χρόνια, μια σειρά κρίσεων και προκλήσεων μας υπενθυμίζουν ξανά και ξανά ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών μπορεί μόνο να ενισχυθεί αντί να αποδυναμωθεί, η θέση των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να διαφυλαχθεί αντί να αντικατασταθεί. Φέτος σηματοδοτεί 80η επέτειο από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών. Παρόλο που έχει περάσει από διάφορες δυσκολίες και προκλήσεις, ο ΟΗΕ παραμένει ο πιο οικουμενικός, αντιπροσωπευτικός και έγκυρος διακυβερνητικός διεθνής οργανισμός, ο βασικός μηχανισμός για την επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης και ανάπτυξης, καθώς και μια σημαντικότατη πλατφόρμα για τη δίκαιη συμμετοχή των μικρών και μεσαίων κρατών στις διεθνείς υποθέσεις.

Ως δύο χώρες που δεν έχουν ακόμη επιτύχει την πλήρη εθνική επανένωση, η Κίνα και η Κύπρος υποστηρίζουν σταθερά η μία την άλλη στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς τους. Στο Κυπριακό, η Κίνα διαδραματίζει πάντα εποικοδομητικό ρόλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, υποστηρίζοντας τις δίκαιες και λογικές διεκδικήσεις της κυπριακής πλευράς, προωθώντας μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Με κατανόηση και αμοιβαιότητα, η φιλία θα διαρκέσει για πάντα. Ελπίζουμε επίσης ότι η κυπριακή πλευρά, ιδιαίτερα ορισμένα μέσα ενημέρωσης, θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν υψηλή ευαισθησία στο ζήτημα της Ταϊβάν, να στηρίζουν σταθερά τη δίκαιη θέση της Κίνας για την διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, να δημοσιεύσουν άρθρα βάσει της αρχής “Μίας Κίνας”, ώστε να συνεχίσουν να προσθέτουν θετική ενέργεια στις σχέσεις Κίνας-Κύπρου.

Η Κίνα ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κύπρου

-Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται σήμερα οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Κίνας και Κύπρου;

-Η Κίνα και η Κύπρος είναι στρατηγικοί εταίροι με αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη και επωφελή οικονομική συνεργασία. Η αλληλεπίδραση σε υψηλό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών είναι συχνή. Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης δίνουν μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Κύπρου και τις προωθούν με τις δικές προσπάθειες, καθοδηγώντας την κατεύθυνση για την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι δεσμεύεται για περαιτέρω ενίσχυση και εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Κύπρου. Πολλοί σημερινοί και πρώην ηγέτες της Κύπρου ανέφεραν ότι η Κίνα και η Κύπρος είναι καλοί φίλοι με κοινές αρχές και αξίες, κάτι που η κινεζική πλευρά συμφωνεί απόλυτα. Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Χριστοδουλίδη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, κατά τη διάρκεια της περσινής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς και η επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αννίτας Δημητρίου στην Κίνα με μια πολυκομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, έδωσαν νέα ώθηση στην ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου- Κίνας. Ταυτόχρονα, η ακλόνητη υποστήριξη για την εθνική επανένωση της άλλης πλευράς αποτελεί θεμελιώδη βάση για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μας.

Η οικονομική και εμπορική συνεργασία Κίνας-Κύπρου αναπτύσσεται ραγδαία. Το 2019, οι δύο χώρες υπέγραψαν διακυβερνητικό Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», επιταχύνοντας την πρακτική συνεργασία τους. Το 2024, ο διμερής εμπορικός όγκος έφτασε τα 1,15 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την Κίνα τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κύπρου. Προϊόντα υψηλής ποιότητας όπως χυμοί, τυριά και κρασιά από την Κύπρο έχουν εισέλθει σε χιλιάδες κινεζικά νοικοκυριά. Κινεζικές επιχειρήσεις έχουν συμβάλει στην τοποθέτηση της Κύπρου μεταξύ των κορυφαίων χωρών της ΕΕ σε ταχύτητες κινητού διαδικτύου και συμμετέχουν ενεργά στην κατασκευή σταθμών παραγωγής ενέργειας και πλοίων στη χώρα. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, οι αεροπορικές αρχές των δύο χωρών υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για τη Διευθέτηση Διμερών Αεροπορικών Δικαιωμάτων και προσυπέγραψαν τη Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών Κίνας-Κύπρου, ενισχύοντας περαιτέρω τους δεσμούς συνεργασίας. Η κυβέρνηση της Κύπρου προωθεί την οικονομική ανάπτυξη της χώρας με έμφαση στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό, κάτι που ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με την Κινεζική αναπτυξιακή κατεύθυνση της “Νέας Παραγωγικής Δύναμης”. Οι προοπτικές για έμπρακτη συνεργασία μεταξύ μας είναι τεράστιες και ιδιαίτερα ευοίωνες.

-Φαίνεται πως η συνεργασία των δυο χωρών, επεκτείνεται και στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού;

-Τόσο η Κίνα όσο και η Κύπρος έχουν μακρές ιστορίες και λαμπρούς πολιτισμούς. Οι ομοιότητες, η αμοιβαία κατανόηση και η συγγενική σχέση μεταξύ των αρχαίων μας πολιτισμών αποτελούν τη βάση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μας. Όλα τα στρώματα της Κύπρου ανταποκρίθηκαν θετικά στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία Πολιτισμού που πρότεινε ο Πρόεδρος Σι και οι ανθρωπιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών πέτυχαν αξιόλογες εξελίξεις. Η Εβδομάδα Ανταλλαγών μεταξύ Νέων της Κύπρου και της Κίνας και 3ο Φόρουμ Νεολαίας Κίνας-Κύπρου, καθώς και το Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας, του οποίου η Κίνα είναι η τιμώμενη χώρα, άσκησαν σημαντική επιρροή. Η Συμμαχία Αδελφοποιημένων Πόλεων Κίνας – Κύπρου, η οποία ιδρύθηκε το 2023, περιλαμβάνει οκτώ κινεζικές και τέσσερις κυπριακές πόλεις, δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο επικοινωνίας μεταξύ των πόλεων των δύο χωρών, τόσο σε επίπεδο «μία προς πολλές» όσο και «πολλές προς πολλές». Τα τελευταία 10 χρόνια από την ίδρυσή του, το Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου συμβάλλει συνεχώς στην προώθηση της εκπαίδευσης στην κινέζικη γλώσσα και στην ενίσχυση των πολιτιστικών ανταλλαγών. Τον Μάιο του περασμένου έτους, το Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) εγκαινιάστηκε επίσημα και έτυχε ευρείας αποδοχής. Η Κινέζικη Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (CASS) και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ίδρυσαν από κοινού το Κέντρο Κινεζικών Σπουδών. Η λειτουργία της Σχολής του Διεθνούς Ψηφιακής Οικονομίας (International Digital Economy College) στην Κίνα, το οποίο αποτελεί μια κοινοπραξία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Minjiang University (ISDE) διεξάγεται ομαλά. Από τον περασμένο Οκτώβριο, η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει δοκιμαστικά την πολιτική “Visa Free” για τους Κύπριους πολίτες, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω τις ανταλλαγές των δύο πλευρών καθώς και την αμοιβαία κατανόηση.

Πρόσφατα, γιορτάσαμε την Κινεζική Πρωτοχρονιά του Φιδιού. Στις 4 Δεκεμβρίου 2024, η Κινεζική Πρωτοχρονιά (Το Φεστιβάλ της Άνοιξης) εντάχθηκε επίσημα στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παρατήρησα με χαρά ότι τα εμβληματικά κτίρια στα κέντρα της Λευκωσίας, της Λεμεσού και της Λάρνακας φωτίστηκαν με “Κινέζικο Κόκκινο”. Πολλά πανεπιστήμια, σχολεία και ακόμη και νηπιαγωγεία στην Κύπρο διοργάνωσαν εκδηλώσεις εορτασμού για την Κινεζική Πρωτοχρονιά. Αυτές οι δραστηριότητες αντικατοπτρίζουν τόσο τον σεβασμό και το ενδιαφέρον της κυπριακής κοινωνίας για τον κινεζικό πολιτισμό, όσο και την βαθιά φιλία μεταξύ μας. Με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης, εύχομαι στους αναγνώστες του Φιλελεύθερου καλή χρονιά και καλή ευτυχία σε εσάς και την οικογένειά σας, εύχομαι η φιλία μεταξύ μας να αναπτυχθεί ακόμα σε ένα υψηλότερο επίπεδο!

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
    -
    00:00
    00:00