Saturday, November 23, 2024
Home » Πολύ δύσκολη μάχη της «ασιατικής» Κύπρου για το ΣΑΔ

Πολύ δύσκολη μάχη της «ασιατικής» Κύπρου για το ΣΑΔ

0 comments

Άνισος αποδεικνύεται ο αγώνας που διεξάγει η Κύπρος προκειμένου να εξασφαλίσει μια από τις πέντε θέσεις στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Διεκδικεί και πάλι θέση σε ανώτερο όργανο του ΟΗΕ μέσα από την ασιατική ομάδα, στην οποία θεωρείται ως «ξένη» καθώς είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας είχε σωρεία επαφών με ομολόγους του από την Ασία σε μια προσπάθεια να μαζέψει όσο το δυνατό περισσότερες ψήφους μπορούσε. Ενώ θα επιστρέψει στην αμερικανική μεγαλούπολη στις 6 του Οκτώβρη καταβάλλοντας μια ακόμα προσπάθεια πριν από τη ψηφοφορία της 9ης Οκτωβρίου.
Η ομάδα της Ασίας-Ωκεανίας έχει να αναδείξει πέντε νέα μέλη για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τις πέντε θέσεις διεκδικούν έξι χώρες: Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Νότιος Κορέα, Ταϊλάνδη, Νήσοι Μάρσιαλ και Κύπρος.
Η προσπάθεια της Λευκωσίας, ιδιαίτερα δύσκολη για τρεις κυρίως λόγους:
1Οι πρώτες τρεις χώρες (Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ν. Κορέα) έχουν τεράστια δυνατότητα διεξαγωγής προεκλογικής.
2Ταϊλάνδη και Νήσοι Μάρσιαλ παίρνουν όλες τις ψήφους της περιοχής τους καθώς και μικρών νησιωτικών κρατών.
3Η Κύπρος αντιμετωπίζεται περίπου ως «παρείσακτη» στο εν λόγο γκρουπ καθώς είναι μια χώρα που πολιτικά-γεωγραφικά ανήκει στην Ευρώπη.
Η Τουρκία διεξάγει εδώ και καιρό αγώνα εναντίον της Κύπρου βάζοντας μπροστά και κάποια από τα πιο πάνω δεδομένα. Στόχος της να αποτρέψει την παρουσία της Κύπρου (σ’ ένα σώμα που δεν είχε εκλεγεί ποτέ στο παρελθόν) στο ΣΑΔ όπου πάνε όλα τα κράτη για να αξιολογηθούν για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, αναφερόμενος στις διμερείς συναντήσεις που είχε κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη και ποιος ήταν ο στόχος των 37 επαφών του είπε: «Υπήρχε στρατηγική στόχευση. Πρώτον, ήταν το κομμάτι του Κυπριακού. Δεύτερον, θέλαμε να προωθήσουμε την υποψηφιότητα μας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που οι εκλογές είναι τον Οκτώβριο. Θέλαμε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για την ψηφοφορία». Επιπρόσθετα ανέφερε ότι στους στόχους ήταν και «η διεύρυνση του διπλωματικού μας αποτυπώματος μέσα από επαφές με χώρες που δεν είναι συχνή η επικοινωνία».
Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει ένα ενδεχόμενο μέσα στον Οκτώβριο για μια τριμερή συνάντηση στο Κυπριακό, αλλά βεβαιότητες δεν μπορούν να υπάρχουν προσθέτοντας παράλληλα ότι «το μόνο το οποίο είναι δεδομένο και βέβαιο είναι η δική μας ετοιμότητα και βούληση».
«Υπάρχει πρόθεση. H δική μας βούληση είναι δεδομένη. Όπως εκδηλώθηκε και τον Αύγουστο που τέθηκε το ζήτημα», αναφέρει. Όμως, προσθέτει, «οι μέχρι τώρα δημόσιες τοποθετήσεις της άλλης πλευράς είναι έντονα αρνητικές». Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Κόμπο «βεβαιότητες δεν μπορούν να υπάρχουν. Το μόνο το οποίο είναι δεδομένο και βέβαιο είναι η δική μας ετοιμότητα και βούληση. Θα αναμένουμε τις επόμενες ημέρες. Ζητούμενο είναι η έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις τριμερείς συναντήσεις που είχαν σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών Κύπρος και Ελλάδα με την Ιορδανία και την Αίγυπτο στη Νέα Υόρκη αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια τους έγινε προετοιμασία για τριμερείς συνόδους σε επίπεδο ηγετών. «Φαίνεται ότι και για τις δύο περιπτώσεις θα έχουμε εντός του έτους τη σύγκληση των δύο Συνόδων», είπε.
Σε σχέση με την επιδίωξη της Κύπρου για ενδυνάμωση των σχέσεων της με τις δύο χώρες ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ο ρόλος των δύο χωρών στην περιοχή «είναι κομβικός και η επαφή και η συνεργασία μαζί τους είναι απαραίτητη». Επιπλέον, προσθέτει, «και οι δύο χώρες συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Οπότε, εμείς με τη δική μας πρωτοβουλία του θαλάσσιου διαδρόμου προσθέσαμε μια τρίτη και πρόσθετη δυνατότητα και επί τούτου, η συνεργασία είναι σημαντική».
Σε ερώτηση για την συνάντηση που είχε με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν και τα μηνύματα που μετέφερε ο κ. Κόμπος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε υποχρέωση, εφόσον είμαστε ένα άμεσο κομμάτι της περιοχής και άμεσα επηρεαζόμενο από τις όποιες εξελίξεις, να μεταφέρουμε τα απαραίτητα και κατάλληλα μηνύματα προς όλους όσοι έχουν ρόλο να διαδραματίσουν σε όλη αυτήν την κατάσταση». Μηνύματα αυτοσυγκράτησης, αναφέρει, «μηνύματα ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε μια νέα φάση κλιμάκωσης και ότι αυτό θα ήταν επικίνδυνο για όλους».

Πηγή: Φilenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More