Friday, October 4, 2024
Home » Πολύωρες συναντήσεις αξιωματούχων ψευδοκράτους με Ερντογάν-Γιλμάζ. Το Κυπριακό επί τάπητος

Πολύωρες συναντήσεις αξιωματούχων ψευδοκράτους με Ερντογάν-Γιλμάζ. Το Κυπριακό επί τάπητος

0 comments

Το Κυπριακό, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, έργα στα κατεχόμενα και κυρίως το θέρμα της ενέργειας συζητήθηκαν στις συναντήσεις αξιωματούχων του ψευδοκράτους με τους Ερντογάν και Γιλμάζ

Πεντέμισιη ώρες, σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, διήρκησαν οι συναντήσεις που είχε χθες στην Άγκυρα ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ και οι δύο εταίροι της «συγκυβέρνησης», Φικρί Ατάογλου και Ερχάν Αρικλί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν και τον Αντιπρόεδρο, Τζεβντέτ Γιλμάζ. Ο κ. Ουστέλ είχε επίσης συναντήσεις με τους Τούρκους Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, μετά τις οποίες δεν έγιναν δηλώσεις.

Advertisement

Το Κυπριακό, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, έργα στα κατεχόμενα και κυρίως το θέρμα της ενέργειας συζητήθηκαν στις συναντήσεις με τους Ερντογάν και Γιλμάζ, με την Ντιαλόγκ να γράφει ότι λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν σε κάποιες φάσεις ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Υποδομών, Αμπντουλκαντίρ Ουράκογλου και ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Σε δήλωση για τη συνάντηση, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Γιλμάζ ανέφερε ότι θα διασφαλίσουν μονίμως την ασφάλεια της προσφοράς ενέργειας και πρωταρχικός τους στόχος είναι να βαδίσει το ψευδοκράτος στο μέλλον με σταθερότητα και ισχυρό πάνω σε μια ολοένα και πιο γερή οικονομική βάση.

Είπε ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται με τον Ουστέλ για την ανάπτυξη του ψευδοκράτους και ειδικά για τις δομικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της «συμφωνίας οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας», σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να συγκαταλέγεται στις προτεραιότητές τους η ενίσχυση των δυνατοτήτων του ψευδοκράτους σε κάθε τομέα και να αποκτήσει μια αυτάρκη και βιώσιμη οικονομία.

Ως προτεραιότητα χαρακτήρισε και την εντός των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωση των έργων που προβλέπονται στη «συμφωνία οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» για το 2024.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Γιλμάζ υπενθύμισε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα από το βήμα της 79ης ΓΣ του ΟΗΕ να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος και να συνάψουν διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις. «Πρέπει να τερματιστούν οι συνεχιζόμενες εδώ και πολύ καιρό προσπάθειες της άδικης απομόνωσης, των εμπάργκο και των κυρώσεων. Είναι ξεκάθαρο πως θα έχει θετικές επιδράσεις από περιφερειακής άποψης μια λύση που θα βρεθεί στο νησί. Θέλω να τονίσω σε εσάς ακόμα μια φορά ότι η μητέρα πατρίδα Τουρκία θα στέκεται πάντα δίπλα στην τδβκ και ως εγγυήτρια δύναμη θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για μια δίκαιη και μόνιμη λύση» είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Από την πλευρά του ο κ. Ουστέλ είπε ότι σύντομα θα κάνουν σημαντικά βήματα στο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και υποστήριξε ότι παρά τα αρνητικά και την «απομόνωση» το κατοχικό καθεστώς θα πάρει τη θέση που του αξίζει στον κόσμο. «Συνεχίζουμε πρόσω ολοταχώς προς το μέλλον με τη μητέρα πατρίδα μας», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος» Φικρί Ατάογλου συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τούρκο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Νουρί Ερσόϊ και συζήτησαν την μείωση του κόστους των ξενοδοχείων και τη βελτιστοποίηση των λειτουργικών δαπανών, ώστε να παρέχονται πιο προσιτές ευκαιρίες διαμονής τόσο για τους ξένους όσο και για τους εγχώριους τουρίστες στα κατεχόμενα.

Συζήτηση έγινε και για τις «εκστρατείες προώθησης και τη συνεργασία» για προσέλκυση περισσότερων τουριστών στα κατεχόμενα από την Ευρώπη.

Ο κ. Ατάογλου συναντήθηκε και με τον Τούρκο Υπουργό Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης, Μουράτ Κουρούμ και συζήτησαν για έργα όπως αυτό των «μηδενικών αποβλήτων» για τα «κρατικά ιδρύματα», τα ξενοδοχεία και τα «νοσοκομεία» και η προμήθεια ενός οχήματος ανάλυσης νερού, προκειμένου να πραγματοποιούνται ταχύτερες και λεπτομερέστερες αναλύσεις των θαλασσών και των εγκαταστάσεων παραγωγής νερού.

Ο κ. Ατάογλου προσκάλεσε τον Τούρκο Υπουργό στα κατεχόμενα προκειμένου να συζητήσουν λεπτομερώς έργα για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise