Monday, September 16, 2024
Home » Περιμένει διευκρινίσεις η Κυβέρνηση για ηλεκτρική διασύνδεση. «Κλειδί η μείωση τιμής ηλεκτρισμού»

Περιμένει διευκρινίσεις η Κυβέρνηση για ηλεκτρική διασύνδεση. «Κλειδί η μείωση τιμής ηλεκτρισμού»

0 comments

Η θέση του Προέδρου για τα ανοικτά κεφάλαια στα ενεργειακά – «Περιμένουμε τα δεδομένα για να αποφασίσουμε» – Εάν δεν πετυχαίνεται μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού… «η απάντηση δε θα είναι θετική» – Θα συναντηθεί με στελέχη της Chevron στη Νέα Υόρκη – Συνεχίζονται διαβουλεύσεις

Ως πολύ σημαντικό χαρακτήρισε την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας -Ισραήλ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι ζητήθηκαν από πλευράς Κυβέρνησης διευκρινίσεις και εάν οι απαντήσεις είναι ικανοποιητικές τότε η απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι θετική. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως τόνισε, όταν δηλαδή δε διασφαλίζεται η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού τότε δε θα είναι θετική.

Advertisement

  • Υπ. Ενέργειας: Αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες για ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου

Συγκεκριμένα σε ερώτηση, που δέχθηκε από δημοσιογράφους κατά την επίσκεψη του στο ΤΕΠΑΚ, για το σχέδιο που υποβλήθηκε για το κοίτασμα Αφροδίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυβέρνησης έχει βασικά δύο στόχους, από τη μια να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση και κατά δεύτερο και πιο σημαντικό για τη δική μας διακυβέρνηση είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού. Όλοι γνωρίζουμε ότι η τιμή του ηλεκτρισμούς την Κύπρο σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ είναι αρκετά πιο ψηλή. Πώς θα πετύχουμε αυτό τον στόχο; Υπάρχουν τρία μέσα τα οποία χρησιμοποιούμε, αξιοποιούμε για να πετύχουμε τον στόχο της μείωσης του ηλεκτρισμού. Το ένα είναι οι ΑΠΕ, το δεύτερο είναι η αξιοποίηση φυσικού αερίου και τρίτο οι διασυνδέσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η διασύνδεση, o interconnector όλα αυτά που συζητούνται αυτές τις μέρες είναι ένα πολύ σημαντικό έργο μέρος του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού μας. Έχουμε ζητήσει, είμαστε σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Πρόσθετε ότι η Κυβέρνηση έχει ζητήσει συγκεκριμένες διευκρινίσεις και όταν οι απαντήσεις που δοθούν είναι ικανοποιητικές, η απόφαση θα είναι θετική. «Αν οι διευκρινίσεις που θα μας δοθούν δεν είναι ικανοποιητικές και πρωτίστως, γιατί αυτό είναι το κλειδί, η μείωσητης τιμής του ηλεκτρισμού, όταν δεν διασφαλίζει κάτι τέτοιο δεν θα είναι θετική. Είμαστε υπεύθυνη κυβέρνηση. Βλέπω θέσεις και από τις δύο πλευρές που είναι αρκετά έντονες. Εμείς ω υπεύθυνη κυβέρνηση θα πάρουμε αποφάσεις στη βάση πραγματικών δεδομένων. Για αυτό έχουμε ζητήσει διευκρινίσεις που κατά κύριο λόγο άπτονται των οικονομικών πτυχών του συγκεκριμένου έργου. Πήραμε κάποιες απαντήσεις, κάποιες είναι ικανοποιητικές, κάποιες δεν είναι και ζητήσαμε περισσότερες. Υπάρχει το γεωπολιτικο ρίσκο. Από κει και πέρα και η Κυπριακή Δημοκρατία, και η Ελλάδα και η ΕΕ ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αντίθετα, δεν θέμα να βάζουμε από μόνοι μας υπό αμφισβήτηση. Αλλά ναι είναι κάτι που λαμβάνουμε υπόψη».

Σε ερώτηση αν αυτό είναι κάτι για το οποίο θα επιβαρυνθούν οι αναύλωτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το κλειδί της τελικής μας απόφασης είναι τονα μην αυξηθεί το κόστος στους καταναλωτές. Αντίθετα, ο στόχος είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού».

Ερωτηθείς είπε ότι «έχει γίνει μια συγκεκριμένη πρόταση, εκείνο που μπορώ να σας πω από την πρώτη μελέτη, βρίσκεται σε αξιολόγηση από το αρμόδιο Τμήμα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, προς τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για μας η παρουσία της Chevron, του αμερικανικού κολοσσού στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ψήφος εμπιστοσύνης, θα αξιολογήσουμε συνολικά τη νέα πρόταση που έχει υποβληθεί και θα τοποθετηθούμε.

Να αναφέρω ότι με αφορμή και την παρουσία μου στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, θα έχω ο ίδιος συνάντηση με στελέχη της Chevron για να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα».

Συνεχίζονται διαβουλεύσεις

Διαβουλεύσεις ακόμη και σήμερα διεξάγονται μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα οικονομικής ενίσχυσης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας Ισραήλ, Great Sea Interconnector, χωρίς να επιβαρυνθεί ο Κύπριος καταναλωτής.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, τόσο κατά το Σαββατοκύριακο όσο και σήμερα διεξάγονται συζητήσεις ώστε το έργο να παραμείνει βιώσιμο (με θετική καθαρή τρέχουσα αξία) και να εξευρεθούν οικονομικές ενέσεις στο έργο, χωρίς ωστόσο επιβάρυνση του καταναλωτή.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου απέρριψε το αίτημα του φορέα υλοποίησης του μεγαλεπήβολου έργου, αξίας €1,9 δισ. όπως το τέλος που θα επιβληθεί στον καταναλωτή αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2025, έτσι ώστε ο φορέας, ΑΔΜΗΕ, να ανακτήσει τη δαπάνη του έργου.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Ανδρέας Πουλικκάς είχε δηλώσει σε έκτακτη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής εμπορίου ότι η Αρχή έχει εγκρίνει τέσσερα από τα έξι σημεία που είχε ζητήσει ο ΑΔΗΜΕ (απορρίφθηκε η χρέωση των καταναλωτών και η κάλυψη του γεωπολιτικού ρίσκου).

Σημειώνεται ότι η ΑΔΜΗΕ είχε υποστηρίξει πως μετά την σχετική απόφαση της ΡΑΕΚ για τη μη έναρξη επιβολής τέλους στους καταναλωτές το έργο δεν ήταν βιώσιμο.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More