Παρέμβαση Κασουλίδη στη συζήτηση για ΝΑΤΟ – Τι αναφέρει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών
Παρέμβαση Ιωάννη Κασουλίδη στη συζήτηση περί ένταξης Κύπρου στο ΝΑΤΟ.
Advertisement
Όπως αναφέρει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, η αίτηση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ διήρκεσε δέκα χρόνια από την ημέρα κατάθεσής της. Προηγήθηκαν πολλά χρόνια πριν συζητήσεων, με αποκορύφωμα την κατάθεση προσχεδίου πρότασης από τους αείμνηστους Αλέξη Γαλανό και Αλέκο Μαρκίδη. Τονίζω ότι η ΕΕ είναι ένας πολιτικός οργανισμός ενώ το ΝΑΤΟ μια στρατιωτική συμμαχία. Αυτό γιατί κάποιοι θεωρούν ως συγκρίσιμη την απόφαση για τον δυτικό μας προσανατολισμό μεταξύ της πορείας ένταξης στην ΕΕ και της ενδεχόμενης πορείας προς το ΝΑΤΟ.
Αμέσως μετά την πρώτη εκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη ξεκίνησε μια προσπάθεια για αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, συνδεδεμένου οργανισμού με το ΝΑΤΟ. Η προσπάθεια αυτή εγκαταλείφθηκε μετά την αποθάρρυνση που συναντήσαμε από τις ΗΠΑ, γιατί τότε ίσχυε η διάζευξη μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου ως μηδενικό άθροισμα. Διάζευξη η οποία καταργήθηκε όταν η Κύπρος ανακηρύχθηκε ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ για τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.
Μέχρι που φτάσαμε στο σήμερα με αποκορύφωμα τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ, αφού η Κύπρος απέδειξε πόσο χρήσιμος εταίρος έχει αποβεί για τη Δυτική Συμμαχία σε σύγκριση με την Τουρκία, η οποία παλαιότερα απαγόρευσε τη διέλευση των Αμερικανικών στρατευμάτων κατά την εισβολή τους στο Ιράκ. Επίσης με την επαμφοτερίζουσα στάση της για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την άρνηση συνδρομής της στο εμπάργκο κατά της Ρωσίας και σήμερα με την υποστήριξη της Χαμάς, της Χιζμπολλάχ και τις ερωτοτροπίες της με το Ιράν.
Άκουσα από τον κ. Στέφανο Στεφάνου ότι το άρθρο 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ισχύσει έναντι της κύριας απειλής που προέρχεται από την Τουρκία, γιατί δεν ισχύει όταν πρόκειται για μια διένεξη μεταξύ δύο ή τριών μελών του ΝΑΤΟ. Σωστό μεν αλλά γιατί η Ελλάδα συνεχίζει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ όταν η κύρια απειλή της προέρχεται επίσης από την Τουρκία;
Κατά την κρίση των Ιμίων η Συμμαχία δεν προσέτρεξε υπέρ του ενός ή άλλου συμμάχου αλλά ενεργοποίησε όλους τους μηχανισμούς διπλωματίας που διαθέτει και αποσόβησε την κρίση.
Υπενθυμίζω ότι η Κύπρος δέχθηκε απειλή και ενδεχομένως να δεχθεί και άλλες. Η απειλή που δέχθηκε από τον Νασράλα ήταν πραγματική απειλή και η οργάνωση του διαθέτει πυραύλους βεληνεκούς τέτοιους που μπορούν να πλήξουν την Κύπρο. Η ξαφνική επίθεση των τζιχαντιστών στη Συρία στην περιοχή του Χαλεπιού που προέρχονται από το Ιντλίπ έχει πίσω της την Τουρκία και χρειάζεται πάντα η δική μας εγρήγορση λόγω της εγγύτητας.
Όσο για την προετοιμασία μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, έστω κι αν χρειαστεί να παρέλθουν πολλά χρόνια, εισηγούμαι ότι σταδιακά η Κύπρος με τη βοήθεια των ΗΠΑ πρέπει να αποκτήσει σύγχρονο οπλισμό που να περιλαμβάνει σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα νατοϊκών προδιαγραφών. Πρέπει οι υποδομές της και οι βάσεις της να αναβαθμιστούν με νατοϊκές προδιαγραφές. Η εκπαίδευση των στελεχών της, που τώρα αρχίζει, να φτάσει στα επίπεδα στελεχών του ΝΑΤΟ. Επομένως ακόμα και αν η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν έλθει ποτέ θα μας μείνει η αναβάθμιση στην ποιότητα του αξιόμαχου της ΕΦ. Φτάνει να μην μένουμε μόνο στα λόγια.
Τέλος αν το Κυπριακό προχωρήσει και αν οι δύο κοινότητες και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις συμφωνήσουν για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ αμέσως μετά την εφαρμογή της λύσης, το μεγάλο θέμα των εγγυήσεων θα πάρει τον δρόμο της απαλλαγής τους και η Κύπρος θα καταστεί ένα κανονικό κράτος.
Πηγή: Cyprus Times