Friday, September 20, 2024
Home » Παγκόσμιο εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης η Κίνα

Παγκόσμιο εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης η Κίνα

0 comments

Μεταξύ 15 και 18 Ιουλίου 2024, η 3η Ολομέλεια της 20ής Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) πραγματοποιήθηκε επιτυχώς στο Πεκίνο, πρωτεύουσα της Κίνας. Η Ολομέλεια επικεντρώθηκε στη περαιτέρω προώθηση της συνολικής εμβάθυνσης των μεταρρυθμίσεων και του κινεζικού εκσυγχρονισμού, εγκρίνοντας την απόφαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας για τη λήψη περισσότερων από 300 σημαντικών μεταρρυθμιστικών μέτρων που καλύπτουν τα συστήματα, τους μηχανισμούς και τους θεσμούς, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη συνολική εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στην Κίνα και προσθέτοντας νέα δυναμική στον κινεζικό εκσυγχρονισμό.

Στην ιστορία της ανθρώπινης ανάπτυξης, στα συγκεκριμένα ιστορικά σημεία καμπής, οι ανάλογες μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές προς τις προκλήσεις και τις αλλαγές της εποχήςπαραμένουν η χρήσιμη επίλυση και το μονοπάτι ανάπτυξης για ένα έθνος και ένα κράτος ώστε να φτάσει σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης.

Από την 3η Ολομέλεια της 11ης Κεντρικής Επιτροπής της ΚΚΚ, που σηματοδότησε την έναρξη των μεταρρυθμίσεων και του ανοίγματος των αγορών, μέχρι την 20ή Ολομέλεια, η Κίνα, που ήταν κάποτε φτωχή και υπανάπτυκτη, υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, έχει ακολουθήσει το μονοπάτι της σταδιακής μεταρρύθμισης, επιτυγχάνοντας τον πρώτο στόχο του αιώνα για την ολοκλήρωση μιας μετρίως ευημερούσας κοινωνίας και τώρα προχωρά προς το δεύτερο στόχο του αιώνα, για την οικοδόμηση μιας ισχυρής, δημοκρατικής, πολιτισμένης, αρμονικής και όμορφης σοσιαλιστικής σύγχρονηςΚίνας.

Αυτή τη στιγμή, οι ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της Κίνας υπερβαίνουν τους αντίθετους παράγοντες και η γενική τάση της οικονομίας για σταθερή και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη παραμένει αμετάβλητη. Το μέλλον για την περαιτέρω εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και την προώθηση του κινεζικού εκσυγχρονισμού είναι λαμπρό.

Πρώτον, η κινεζική οικονομία έχει ισχυρή ανθεκτικότητα. Η Κίνα διαθέτει μια τεράστια αγορά, ένα πλήρες βιομηχανικό σύστημα και άφθονους ανθρώπινους πόρους, που παρέχουν μια ισχυρή βάση για την οικονομία της να αντέξει τις πιέσεις, να σταθεροποιήσει την ανάπτυξη και να προωθήσει την αναδιάρθρωση. Αντιμέτωπη με τους λεγόμενους ισχυρισμούς ορισμένων χωρών για «αποδυνάμωση της κινεζικής οικονομίας» ή «πλεονάζουσα κινεζική παραγωγική ικανότητα», ακόμη και με εμπορικά εμπόδια που τίθενται τεχνητά, η Κίνα παραμένει σταθερή και προχωρά με επιτυχία, ανατρέποντας τις φήμες με αδιάψευστα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας, το ΑΕΠ της χώρας ανήλθε σε 61,7 τρισεκατομμύρια γιουάν (περίπου €7,76 τρισ.) το πρώτο εξάμηνο του έτους, με αύξηση 5,0%, ενώ το συνολικό εμπόριο αγαθών έφτασε τα 21,2 τρισεκατομμύρια γιουάν (περίπου €2,66 τρισ.), το υψηλότερο ιστορικό επίπεδο για το ίδιο διάστημα.

Το δεύτερο είναι ότι η κινεζική οικονομία διαθέτει επαρκή δυναμική. Από την άποψη των επενδύσεων, το πρώτο εξάμηνο του έτους ιδρύθηκαν στην Κίνα 26.870 νέες ξένες επιχειρήσεις, σημειώνοντας αύξηση 14,2% σε ετήσια βάση, με περισσότερες από το 40% των ξένων επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα να θεωρούν ότι η ελκυστικότητα της κινεζικής αγοράς έχει αυξηθεί. Από την άποψη της κατανάλωσης, τα μεγάλα δεδομένα, η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες νέες τεχνολογίες δημιουργούν νέα καταναλωτικά περιβάλλοντα, ενώ νέες καταναλωτικές τάσεις όπως οι ζωντανές μεταδόσεις και η άμεση παράδοση συνεχίζουν να αναδύονται. Στο πεδίο των εξαγωγών και εισαγωγών , από το 2012, το εμπόριο της Κίνας αυξήθηκε κατά 1,6 τρισεκατομμύρια γιουάν (περίπου €201,5 δισ.), ισοδύναμο με τον ετήσιο όγκο εξαγωγών και εισαγωγών μιας μεσαίου μεγέθους χώρας. Η Κίνα παραμένει ο κύριος εμπορικός εταίρος για περισσότερες από 150 χώρες και περιοχές.

Τρίτον, η κινεζική οικονομία διαθέτει τεράστιες δυνατότητες. Η Κίνα επιμένει στην καινοτομία ως κινητήρια δύναμη, επιταχύνοντας την καλλιέργεια και ανάπτυξη νέων ποιοτικών παραγωγικών δυνάμεων. Το 2023, το σύνολο επενδύσεων σε Ε&Α στην Κίνα ξεπέρασε τα 3 τρισεκατομμύρια γιουάν (περίπου €377,5 δισ.). Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 10,6% σε ετήσια βάση, ενώ η παραγωγή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, ρομπότ υπηρεσιών, οθονών LCD και έξυπνων τηλεφώνων σημείωσε διψήφια αύξηση. Σύμφωνα με το «The Economist», η Κίνα εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε «παγκόσμιο εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης».

Νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας – Κύπρου

Η ανοιχτότητα αποτελεί το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του κινεζικού εκσυγχρονισμού. Η Κίνα θα συνεχίσει να τηρεί τη βασική εθνική πολιτική του άνοιγματος των αγορών, να επιδιώκει τις μεταρρυθμίσεις μέσω της ανοιχτότητας, να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της τεράστιας αγοράς της και να ενισχύει την ικανότητά της να ανοίγεται σε διεθνείς συνεργασίες, δημιουργώντας ένα νέο σύστημα ανοιχτής οικονομίας υψηλού επιπέδου.

Τα τελευταία χρόνια, οι στρατηγικές εταιρικές σχέσεις Κίνας-Κύπρου συνεχίζουν να επεκτείνονται και να εμβαθύνονται. Το 2023, το διμερές εμπόριο πλησίασε τα 1 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις κυπριακές εξαγωγές προς την Κίνα να αυξάνονται κατά 11,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σήμερα,υψηλής ποιότητας κυπριακά προϊόντα όπως χυμοί, χαλλούμι και κρασί έχουν εισέλθει σε χιλιάδες νοικοκυριά στην Κίνα. Το πλοίο βαρών 3.200 τόνων «Λεμεσός», που κατασκευάστηκε από την Κινεζική Εταιρεία Ναυπηγείων Huangpu Wenchong, παραδόθηκε στην Κύπρο, ενώ η Huawei βοήθησε το κυπριακό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας να γίνει το ταχύτερο δίκτυο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, οι σχετικές κατασκευαστικές εργασίες από την China Harbin Electric International προχωρούν ομαλά.
Πιστεύουμε ότι η περαιτέρω εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στην Κίνα θα φέρει νέες και ευρείες ευκαιρίες για την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Κύπρου. Ανυπομονούμε οι δύο χώρες να διατηρήσουν την κύρια μελωδία της φιλικής συνεργασίας, να εργαστούν μαζί για την προώθηση του εκσυγχρονισμού και να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις σε νέα ύψη!

*Επιτετραμμένος της κινεζικής πρεσβείας στην Κύπρο

Πηγή: Φilenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More