Ο Χακάν Φιντάν θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στα κατεχόμενα προκειμένου να συζητήσει με την τουρκοκυπριακή ηγεσία το Κυπριακό. Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών αποσκοπεί στο να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες προς τον Ερσίν Τατάρ ενόψει της καθόδου ΝτιΚάρλο αλλά και τις πενταμερούς που θα ακολουθήσει το Μάρτη.
Η επίσκεψη Χακάν Φιντάν στα κατεχόμενα θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 8-9 Ιανουαρίου και στην ατζέντα – σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης – θα βρίσκονται το Κυπριακό και οι σχέσεις ψευδοκράτους και Τουρκίας.
Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών (τις οποίες επικαλούνται τα τουρκικά ΜΜΕ) ανέφεραν ότι ο Χακάν Φιντάν θα έχει συνομιλίες με «αξιωματούχους» του ψευδοκράτους «σχετικά με τη συνάντηση που θα φιλοξενήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στην Ελβετία τους επόμενους μήνες». Η άτυπη συνάντηση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Ελβετία και σ’ αυτή θα συμμετέχουν οι δύο ηγέτες, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις ή οι δύο «μητέρες πατρίδες και η τρίτη εγγυήτρια χώρα η Βρετανία» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Όπως μεταδίδουν, «μετά από μια μακρά διακοπή στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, το έτος 2024 ήταν ένα δραστήριο έτος. Στις 15 Οκτωβρίου 2024, είχε πραγματοποιηθεί ένα άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με τη συμμετοχή του προέδρου της τδβκ Τατάρ και του ηγέτη της ΕΔΝΚ Χριστοδουλίδη. Στην ανακοίνωση που έγινε από το Γραφείο του Εκπροσώπου του ΟΗΕ μετά το δείπνο, με αναφορά στο έργο της πρώην Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Maria Angela Holguin Cuellar, καταγράφηκε επίσημα ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κοινό έδαφος για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών στο νησί».
Αναφέρουν ακόμη ότι «τελευταία, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Χριστοδουλίδη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη. Στις 7 Νοεμβρίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα συμμετείχαν επίσης στη συνάντηση».
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ «κατά την άτυπη συνάντηση του σχήματος 5+ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου 2021, η τουρκοκυπριακή πλευρά, με επικεφαλής τον πρόεδρο της τδβκ Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσε ότι απέσυρε την υποστήριξή της από το μοντέλο της δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας και παρουσίασε το όραμά της για λύση του Κυπριακού με δύο κράτη».
«Στο πλαίσιο του οράματος της λύσης των δύο κρατών, το οποίο υποστηρίζεται πλήρως από την Τουρκία, τονίστηκε ότι οι διαπραγματευτικές διαδικασίες με βάση την ομοσπονδία που έχουν δοκιμαστεί εδώ και μισό αιώνα έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να φέρουν λύση στο νησί, ότι σήμερα υπάρχουν ουσιαστικά δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστές κοινότητες στο νησί και ότι η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, τα οποία αποτελούν εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, θα πρέπει πρώτα να καταγραφούν από τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις που θα ανοίξουν το δρόμο για την εξεύρεση μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με τις πραγματικότητες του νησιού», όπως αναφέρουν.
Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του Τατάρ, Χουσεΐν Ισικσάλ (πηγή Κίπρις/ΓΤΠ) εμφανίστηκε ικανοποιημένος γιατί στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών απουσιάζει η αναφορά σε λύση ομοσπονδίας: «το πρώτο πράγμα που μας κάνει εντύπωση στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών είναι γεγονός ότι πουθενά στην έκθεση δεν υπάρχει η λέξη ομοσπονδία».
Σύμφωνα με τον Ισικσάλ «αυτό δείχνει πόσο ορθή και αποτελεσματική είναι η νέα πολιτική που άρχισε η τουρκοκυπριακή πλευρά με τον ‘πρόεδρο’ Ερσίν Τατάρ». Και ισχυρίστηκε ότι «σιγά-σιγά αλλάζει προς την πραγματικότητα η αξίωση για ομοσπονδία, η οποία με τον Τατάρ τοποθετήθηκε στα σκονισμένα ράφια της ιστορίας».
Πηγή: Φilenews