Thursday, September 19, 2024
Home » Ο Τατάρ προφασίζεται απειλές για να μη θέλει Τριμερή

Ο Τατάρ προφασίζεται απειλές για να μη θέλει Τριμερή

0 comments

Ο Ερσίν Τατάρ επικαλείται, αυτή τη φορά, ότι οι Τουρκοκύπριοι δέχονται απειλές και πιέσεις προκειμένου να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, για να διαμηνύσει ταυτόχρονα πως υπό αυτά τα δεδομένα δεν θα δεχθεί. Από την άλλη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με τους συνεργάτες του έχει ήδη εκφράσει την ετοιμότητά του προς την πλευρά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για να συναντηθεί με τον κ. Τατάρ.

Σε κάθε φάση των προσπαθειών στο Κυπριακό ο Ερσίν Τατάρ ανακαλύπτει και μια δικαιολογία προκειμένου να καλύψει την άρνησή του να προσέλθει στο ίδιο τραπέζι με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη και το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Στην προκειμένη περίπτωση μίλησε για απειλές προς την τουρκοκυπριακή πλευρά και για άσκηση πιέσεων.

Σύμφωνα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων (πηγή Κίπρις/ΓΤΠ) γίνονται «προσπάθειες από την ελληνοκυπριακή πλευρά να ασκηθεί πίεση στην τουρκική πλευρά προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Αναφέροντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πιέζει για διαπραγματεύσεις με τον τρόπο που θέλει, αλλά δεν τίθεται θέμα υποχώρησης από τη «νέα πολιτική» τους, ο Τατάρ είπε ότι δεν θα καθίσουν στο τραπέζι χωρίς επιβεβαίωση της κυριαρχίας «μόνο και μόνο για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις», αλλά θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε διάλογο.

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «γίνονται προσπάθειες εναντίον των ακίνητων περιουσιών, των πανεπιστημιακών και τουριστικών περιοχών της ΤΔΒΚ προκειμένου να γονατίσει οικονομικά». «Όλες αυτές οι εχθρικές δραστηριότητες αποκάλυψαν για άλλη μια φορά τις πραγματικές προθέσεις της ελληνοκυπριακής ηγεσίας», υποστήριξε.

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα τα συζητήσει το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη όταν θα συναντηθούν το Σεπτέμβρη. «Εργαζόμαστε για να το διασφαλίσουμε αυτό, αλλά εγείρουν καταπιεστικές πολιτικές για να δημιουργήσουν εντυπώσεις», δήλωσε ο Τατάρ.

Όσον αφορά την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησηςο Τατάρ κατηγόρησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι «έκανε διπλωματικές γκάφες εμπλέκοντας τα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο μιας μυθοπλασίας. Επί του παρόντος, συνεχίζεται ο διάλογος για το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι γνωστό ότι η ομοσπονδία έχει εξαντληθεί».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, δηλώνει έτοιμος για να πάει σε μια τριμερή συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ και τον Αντόνιο Γκουτέρες. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, ανέφερε (πηγή ΡΙΚ) πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει ήδη απαντήσει θετικά στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για την πραγματοποίηση μιας τριμερούς συνάντησης και αυτό που απομένει είναι η απάντηση του Ερσίν Τατάρ.

Δήλωσε επίσης ότι θέση της ελληνοκυπριακή πλευράς είναι πως η οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα πρέπει να είναι στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.Σημείωσε παράλληλα ότι το έργο της κ. Ολγκίν δεν έχει τελειώσει και πως ενδεχομένως να τη δούμε ξανά στο νησί.

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Μενέλαος Μενελάου, ανέφερε (πηγή Αντένα) πως η Λευκωσία βρίσκεται «σε επαφή με τον ΟΗΕ για να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Αναφερόμενος στην προσπάθεια του ΓΓ ΟΗΕ για Τριμερή τόνισε πως «προς το παρόν, προσκρούει αυτή η προσπάθεια σε μια παρελκυστική προσέγγιση της τ/κ πλευράς».

Σε αυτή την προσπάθεια η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ως στόχο να λειτουργήσει εποικοδομητικά, καθώς πρόκειται για ένα βήμα «απαραίτητο για να μπορέσει να γίνει μια αξιολόγηση και να αποφασιστεί πως προσχωρούμε παραπέρα».

Κινητικότητα αναμένεται εντός Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας ο ΠτΔ θα έχει επαφές, ενώ επαφές αναμένονται μεταξύ ΓΓ ΟΗΕ και τ/κ πλευράς.

Ο Μ. Μενελάου υπέδειξε, ταυτόχρονα, ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ποιο τρόπο θα συμπεριφερθεί η τουρκική πλευρά. Προς το παρόν τα δημόσια μηνύματα επαναλαμβάνουν τις γνωστές θέσεις, αλλά η προσπάθεια τόσο από ΟΗΕ, όσο και άλλων σημαντικών μερών, αλλά και της ΚΔ συνεχίζεται. Τα ΗΕ, εκτιμά ο κ. Μενελάου, έχουν αντίληψη της κατάστασης. «Όταν προσπαθούν και βλέπουν ότι προσκρούουν σε μια παρελκυστική προσέγγιση».

Όσον αφορά την πρώτη συνάντηση της Ομάδας Κυπριακού η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ο Μ. Μενελάου είπε ότιέγινε μια πρώτη συζήτηση σε ένα πνεύμα γόνιμου διαλόγου, όπου τα μέλη εξέφρασαν τις δικές τους εκτιμήσεις και απόψεις, στο πλαίσιο των παρόντων δεδομένων.

Έτοιμη η Λευκωσία για το άτυπο ΣΕΥ

Έτοιμη δηλώνει η Λευκωσία για την παρουσία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η «Λευκωσία έχει προετοιμαστεί και θα μεταφέρει τις θέσεις της και τα μηνύματα όπως αυτά απορρέουν και μέσα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου αναφέρθηκε και στο θέμα της παρουσίας του Χακάν Φιντάν στο άτυπο ΣΕΥ. Είπε πως αυτή η ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της ελληνοκυπριακής πλευράς, δηλαδή της διασύνδεσης των ευρωτουρκικών με το κυπριακό. «Αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι εμείς επενδύουμε στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο κ. Αντωνίου.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More