Ο Ερσίν Τατάρ αποκάλυψε ότι έλαβε πρόσκληση για να πάει το Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και στην Άγκυρα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την πρόσκληση Χακάν Φιντάνι για τις Βρυξέλλες.
Δύο ραντεβού τα οποία οι προσκεκλημένοι δείχνουν να έχουν διαφορετικές στοχεύσεις πηγαίνοντας στη Νέα Υόρκη, ο Τατάρ, και στις Βρυξέλλες, ο Φιντάν. Ο Τατάρ αποκαλύπτοντας ότι έλαβε τηλεφώνημα από τη Νέα Υόρκη, έσπευσε να δηλώσει ότι θα πάει εκεί για να επαναλάβει τις αξιώσεις του. Από την άλλη ο Χακάν Φιντάν πάει στο άτυπο ΣΕΥ των Βρυξελλών ελπίζοντας σε βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Ο Τατάρ μιλούσε την Τετάρτη σε συγκέντρωση στο Μπάρτιν της βόρειας Τουρκίας όταν αποκάλυψε (πηγή Άνκαρα Ανατόλια/ΓΤΠ) πως την προηγούμενη μέρα είχε λάβει τηλεφώνημα από τη Νέα Υόρκη. Για να δώσει στη συνέχεια ότι τα Ηνωμένα Έθνη τον παρακαλούν να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών: «Μόλις χθες λάβαμε ένα τηλεφώνημα από τα Ηνωμένα Έθνη. Είχαν μεγάλη προσδοκία, λέει, να μας φέρουν στο τραπέζι τον Σεπτέμβριο».
Συνέχισε λέγοντας ότι απάντησε πως «θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και της κρατικής μας υπόστασης’. Γι’ αυτό, αυτό περιμένουμε τώρα».
Αν επιβεβαιωθεί αυτό, είπε, «με απευθείας εμπόριο, απευθείας πτήσεις, απευθείας επαφές, άρση όλων των ειδών των ανηλεών εμπάργκο και περιορισμών από πάνω μας και με την επιβεβαίωση του κράτους μας μόνο, μπορούμε να εισέλθουμε σε μια διαδικασία ξανά εκεί για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, όπως λέει ο κ. Πρόεδρός μας». Χωρίς την επιβεβαίωση αυτών, είπε, «δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στο σημείο που έμεινε, στο σημείο μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις, όταν συνεχίζονταν συνομιλίες για ομοσπονδία για τελευταία φορά το 2017, σύμφωνα με τους ίδιους».
Ο Ερσίν Τατάρ φρόντισε να υπενθυμίσει προς κάθε κατεύθυνση πως τίποτε δεν κάνει χωρίς να υπάρξει συνεννόηση ή χωρίς τις υποδείξεις της Άγκυρας. «Είμαστε σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον Υπουργό Εξωτερικών και τους πολύτιμους γραφειοκράτες του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν θα γίνει ποτέ υποχώρηση από την πολιτική μας», δήλωσε.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του είπε, «Στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, μπορεί να σας οδηγήσουν σε διαφορετικά μέρη. Στην πραγματικότητα συνεχίζουμε μια διαδικασία διπλωματίας χωρίς να βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Απαιτούμε να αναγνωριστεί η κυριαρχία μας προκειμένου να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα», πρόσθεσε.
Στην Άγκυρα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Οντζού Κετσελί, ανακοίνωσε ότι ο Χακάν Φιντάν προσκλήθηκε να παρευρεθεί στη συνεδρίαση της 29ης Αυγούστου, για την οποία η Άγκυρα ελπίζει ότι θα αποτελέσει τη βάση για να ξεπεραστεί το «αδιέξοδο» που υφίσταται από το 2019 στην ενταξιακή διαδικασία, προσθέτοντας ότι η πρόσκληση προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών δείχνει ότι η ΕΕ αναγνωρίζει επίσης την ανάγκη να βελτιωθούν οι σχέσεις.
«Καλωσορίζουμε αυτή την πρόσκληση. Την αξιολογούμε ως επιδίωξη για διάλογο εκ μέρους της ΕΕ», δήλωσε ο Κετσελί, προσθέτοντας ότι η συνεργασία και ο διάλογος με την ΕΕ πρέπει να διεξάγεται σε «συνεχή και συστηματική» βάση και να ενισχύεται με «βιώσιμο και προβλέψιμο» τρόπο για να βελτιωθούν οι σχέσεις.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η θετική προσέγγιση της ΕΕ δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε τέτοιες συναντήσεις, λέγοντας πως η Άγκυρα αναμένει «συγκεκριμένα βήματα» σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ένταξής της, την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους, τις συνομιλίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ και την εμβάθυνση του διαλόγου σε ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την πολιτική, τις μεταφορές και την ενέργεια. Το πρακτορείο Reuters σημειώνει πως η Τουρκία έχει καλές σχέσεις με την Ουγγαρία, η οποία ανέλαβε την 1η Ιουλίου την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, και έχει δηλώσει πως ελπίζει ότι η προεδρία της Βουδαπέστης θα φέρει πρόοδο σ’ αυτά τα θέματα.
Μη αποδεκτό ο,τιδήποτε εκτός πλαισίου
Ο,τιδήποτε εκφεύγει του πλαισίου, που είναι επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, του μέχρι σήμερα κεκτημένου των συνομιλιών και των αρχών και αξιών της ΕΕ, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Ο κ. Λετυμπιώτης αναφέρει στη δήλωσή του ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών εδώ και καιρό, όπως άλλωστε ο ίδιος έχει δηλώσει».
Σημειώνει περαιτέρω ότι «μοναδικός στόχος παραμένει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του μέχρι σήμερα κεκτημένου των συνομιλιών καθώς και των αρχών και αξιών της ΕΕ».
Οπως τονίζει, «οτιδήποτε εκφεύγει αυτού του πλαισίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ούτε από τη διεθνή κοινότητα, όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημανθεί».
Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, με ειλικρινή πολιτική βούληση, ούτως ώστε να πετύχει η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».
Πηγή: Φilenews