Μετά από μια μακρά περίοδο αντιευρωπαϊσμού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να επαναφέρει την Τουρκία πίσω στις ράγες της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρεί, μάλιστα, τη διαδικασία ένταξης ως στρατηγική προτεραιότητα για την χώρα του.
Ο Ερντογάν στις δηλώσεις του (πηγή Αχαμπέρ/ΓΤΠ) ανέφερε ότι η διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται στρατηγική προτεραιότητα για την χώρα του και υποστήριξε: «Γίνεται δύσκολο για την Ευρώπη να συνεχίσει να υπάρχει χωρίς τη νόμιμη θέση της Τουρκίας σε αυτήν».
«Οι πρόσφατες εξελίξεις κατέδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ. Γίνεται όλο και πιο αδύνατο για την Ευρώπη να επιβιώσει ως παγκόσμιος παράγοντας χωρίς τη θέση που δικαιούται η Τουρκία σε αυτήν. Για να το πούμε ωμά, η ασφάλεια της Ευρώπης χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητη. Αναμένουμε από τους ευρωπαίους φίλους μας να αντιμετωπίσουν αυτήν την πραγματικότητα και να προωθήσουν τη διαδικασία πλήρους ένταξής μας με μια οραματική προοπτική», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Θέλει μόνιμη καρέκλα στο ΣΑ ΟΗΕ
Ο Ερντογάν μιλούσε στη διάρκεια του δείπνου Ιφτάρ που παρέθεσε προς ξένους πρέσβεις στην Άγκυρα. Αναφέροντας πως οι παγκόσμιες και οι τοπικές εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε πολεμική σύρραξη, υποστήριξε και τα εξής:
«Τα σημάδια αυτού έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται. […] Ο αγώνας που διεξάγουμε με το σύνθημα ‘Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από 5’ είναι για την οικοδόμηση μιας πιο περιεκτικής δομής στη θέση αυτού του παγκόσμιου συστήματος που παράγει προβλήματα, παρά την επίλυση των προβλημάτων. Σήμερα, θα ήθελα να το εκφράσω αυτό για άλλη μια φορά με σαφήνεια. Έχει περάσει προ πολλού η ώρα οι παγκόσμιοι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του κόσμου. Με απλά λόγια, οι μουσουλμάνοι, οι οποίοι αποτελούν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, πρέπει πλέον να εκπροσωπούνται στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, όπως τους αξίζει. Η παρουσία μιας ισλαμικής χώρας με δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι κάτι περισσότερο από ανάγκη, είναι πλέον αναγκαιότητα».
Επιθυμεί, λέει, σταθερότητα
«Eπιθυμούμε τη διατήρηση της σταθερότητας στην Aνατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενώ επαναβεβαίωσε και την προσήλωσή του στην πολιτική καλών σχέσεων με την Ελλάδα. «Είμαστε υπέρ της διατήρησης του θετικού κλίματος που έχουμε δημιουργήσει με αμοιβαία βήματα στις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Ούτε χωρίς Ρωσία, ούτε χωρίς Ουκρανία
Για το ρωσο – ουκρανικό, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, πιστεύουμε ότι μια πιθανή λύση δεν μπορεί να υπάρξει ούτε χωρίς τη Ρωσία ούτε χωρίς την Ουκρανία». «Από την πρώτη μέρα έχουμε στόχο να βρούμε λύση στην κρίση χωρίς να ρίξουμε λάδι στη φωτιά», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος λέγοντας πως «η διαπραγμάτευση και ο συμβιβασμός μπορούν να είναι δυνατοί παρά τις συνθήκες πολέμου».
Ωστόσο είπε πως «οι φόρμουλες που αποκλείουν οποιοδήποτε από τα εμπόλεμα μέρη θα είναι μάταιες». «Σε αυτό το σημείο, γινόμαστε μάρτυρες από κοινού πόσο ρεαλιστικές και ακριβείς ήταν αυτές οι προσεγγίσεις. Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά σήμερα ότι η διαρκής ειρήνη είναι δυνατή μόνο μέσω μιας δίκαιης και έντιμης ειρήνης. Ο δρόμος προς αυτό είναι μέσα από μια διαδικασία διαπραγμάτευσης στην οποία εκπροσωπούνται και οι δύο πλευρές», ανέφερε.
Θέση και στην ευρωπαϊκή ασφάλεια
Η Άγκυρα προσπαθεί να εκμεταλλευθεί ένα ακόμα μομέντουμ, την πολιτική Τραμπ έναντι της Ουκρανίας και τις κινήσεις της ΕΕ για ενίσχυση της αμυντικής δυνατότητας της ΕΕ. Θέλει να έχει εμπλοκή στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλεια.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, συμμετείχε στην πρόσφατη συνάντης για την Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι η σύνοδος κορυφής ήταν σημαντική και ότι η κύρια ατζέντα της ήταν η Ουκρανία και πρόσθεσε ότι συζητήθηκε μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία και κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει εφικτό.
Ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και ιδέες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες προέκυψαν υπό το πρίσμα της θέσης των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες και της σταδιακής αποσαφήνισης αυτής της θέσης
Πηγή: Φilenews