Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για την επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο – «Προκαλεί αναπόφευκτα τη δυσφορία όσων αγωνίζονται για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα»
Δυσφορία σε όσους αγωνίζονται για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα προκαλεί η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Κύπρο, ανέφερε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.
Advertisement
Μάλιστα, όπως τονίζει, όταν η χώρα υποδοχής είναι θύμα εισβολής, κατοχής, προσφυγοποίησης και εποικισμού για μισό αιώνα, το γεγονός προκαλεί οργή και ερωτήματα.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Κινήματος αναφέρει ότι η επίσκεψη του Προέδρου μιας χώρας η οποία, με πρόσχημα την ασφάλειά της:
- Έχει κατηγορηθεί για εισβολή σε γειτονικές χώρες ή περιοχές, μαζικές δολοφονίες αμάχων, συνεχιζόμενο εποικισμό και για μια «56χρονη ασφυκτική κατοχή της Παλαιστίνης», όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τον Οκτώβριο του 2023.
- Για αυτούς τους λόγους, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ. Τα εντάλματα σχετίζονται με εγκλήματα πολέμου, όπως η χρήση της πείνας ως μέθοδος πολέμου, και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως οι δολοφονίες και οι διώξεις.
Η επίσκεψη του Προεδρου του Ισραήλ, σημειώνει, προκαλεί αναπόφευκτα τη δυσφορία όσων αγωνίζονται για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν και ο Πρόεδρος του Ισραήλ, όπως προσθέτει, δεν θεωρείται το ίδιο ένοχος, χαρακτήρισε την ημέρα της απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ως «μαύρη μέρα για τη δικαιοσύνη».
«Όταν, μάλιστα, η χώρα υποδοχής είναι θύμα εισβολής, κατοχής, προσφυγοποίησης και εποικισμού για μισό αιώνα, το γεγονός προκαλεί οργή και ερωτήματα. Αναρωτιόμαστε: Μπορεί οποιαδήποτε πολιτική, οικονομική ή ενεργειακή σκοπιμότητα να δικαιολογήσει μια τέτοια φιλοξενία; Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου»; Ακόμα κι έτσι, αξίζει να εξετάσουμε πόσο «εχθροί» είναι η Τουρκία και το Ισραήλ,μέσα από τις εμπορικές συναλλαγές τους, συμπεριλαμβανομένης της προέλευσης των καυσίμων και βομβών των ισραηλινών τανκς».
Το Κίνημα σημειώνει ότι παραμένει άγνωστο εάν αν ο Ισραηλινός Πρόεδρος επαναλάβει κατά την επίσκεψή του το αίτημα απαλλαγής του Τουρκοεβραίου Αϊκούτ, σφετεριστή ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. «Θα αντέξει, άραγε, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αντισταθεί στις πιέσεις;», διερωτάται το Κίνημα καταλήγοντας.
Πηγή: Cyprus Times