Οι 29 -άγνωστοι στο ευρύ κοινό- συνεργάτες και σύμβουλοι του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, καθώς και των στελεχών του Υπουργικού Συμβουλίου, τίθενται υπό το μικροσκόπιο της Βουλής την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη.
Η ατζέντα της πρώτης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμώνγια τη νέα σεζόν την μεταπροσεχή Τετάρτη (4/9) αναθεωρήθηκε χθες και σ΄ αυτήν έχει προστεθεί για συζήτηση το ακόλουθο θέμα: «Η παρακολούθηση της εφαρμογής του περί Συμβούλων-Συνεργατών».
Είναι ξεκάθαρο πως αυτό που θα απασχολήσει τους βουλευτές-μέλη της εν λόγω κοινοβουλευτικής επιτροπής, είναι η εκτός νόμου ενέργεια της κυβέρνησης να μην δημοσιοποιήσει τα πλήρη ονόματα των συμβούλων συνεργατών της κυβέρνησης που έχουν προσληφθεί στη βάση σύμβασης.
Μέσω της ιστοσελίδας της προεδρίας είχε δημοσιοποιηθεί το μητρώο «συμβάσεων συμβούλων-συνεργατών με τα μέλη της κυβέρνησης» στις αρχές του καλοκαιριού. Ωστόσο, αντί να δοθούν τα ονοματεπώνυμα των συμβούλων, όπως προνοεί η σχετικά νέα νομοθεσία (ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο), στον κατάλογο αναγράφονται μόνο τα αρχικά του ονόματος των προσληφθέντων.
Ξεκάθαρη η νομοθεσία
Ο «περί Συμβούλων-Συνεργατών των Μελών της Κυβέρνησης Νόμος του 2024 (Ν. 20(I)/2024)»που διέπει τον χειρισμό του κεφαλαίου των συμβασιούχων συμβούλων της κυβέρνησης δεν αφήνει αμφιβολία για την παρατυπία της κυβέρνησης.
Στο άρθρο 16 του Νόμου («Εποπτεία και μητρώο συμβάσεων απασχόλησης») υπάρχει σαφή αναφορά στην δημοσιοποίηση ονοματεπώνυμου: «Η έναρξη, η λήξη και/ή ο τερματισμός της σύμβασης απασχόλησης δημοσιοποιούνται με ανακοίνωση που αναρτά στην ιστοσελίδα της η Διοίκηση Προεδρίας, στην οποία περιλαμβάνονται το ονοματεπώνυμο του συμβούλου-συνεργάτη, το μέλος της κυβέρνησης με το οποίο αυτός έχει συμβληθεί, οι απολαβές του και ο ακαδημαϊκός ή επαγγελματικός του τίτλος, τηρουμένων των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων και του περί της Προστασίας των Φυσικών Προσώπων Έναντι της Επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Ελεύθερης Κυκλοφορίας των Δεδομένων αυτών Νόμου».
Δεν είχε θέμα η επίτροπος
Επιπλέον, η επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, κατά τη συζήτηση της προαναφερθείσας νομοθεσίας, δεν είχε φέρει οποιαδήποτε ένσταση για δημοσιοποίηση των ονομάτων των συμβούλων-συνεργατών.
Η θέση της επιτρόπου που είχε διαβιβάσει στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών κατά τη συζήτηση του νομοθετήματος πριν αυτό ψηφιστεί, είχε ως ακολούθως: «(…)την ανάγκη διασφάλισης ότι τα προσωπικά δεδομένα των συμβούλων-συνεργατών που θα δημοσιεύονται αφορούν μόνο στα απολύτως απαραίτητα στοιχεία, δηλαδή ονοματεπώνυμο, απολαβές και κατοχή ακαδημαϊκού τίτλου σχετικού με τα καθήκοντα της θέσης».
Με απλά λόγια, δεν τέθηκε από πλευράς της οποιοδήποτε ζήτημα για τη δημοσιοποίηση του ονοματεπωνύμου. Μάλιστα, η ίδια η κ. Λοϊζίδου Νικολαΐδου όταν τον Ιούνιο είχε ρωτηθεί για την ενέργεια της κυβέρνησης να δημοσιοποιήσει μόνο τα αρχικά (δημοσίευμα στον «Φ» στις 8/6/2024), είχε αναφέρει πως η απόφαση δεν έχει να κάνει με γνωμάτευση της ίδιας, αλλά λήφθηκε από την Προεδρία.
«Όρια του κουτσομπολιού»
Στη συζήτηση της 4ης Σεπτεμβρίου οι βουλευτές θα επιχειρήσουν να λάβουν απαντήσεις από τους πλέον αρμόδιους. Στη συνεδρίαση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, αλλά και η επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου.
Η κ. Πική σε τοποθετήσεις της για το θέμα περί τα τέλη Ιουνίου, πάντως, είχε δώσει κάποιες εξηγήσεις για τη μη δημοσιοποίηση των ονομάτων, ωστόσο δεν αναφέρθηκε ξεκάθαρα στην ασυνέπεια της κυβέρνησης να τηρήσει τη νομοθεσία.
Είναι χαρακτηριστικά τα διαμειφθέντα στην ενημερωτική εκπομπή Alpha Ενημέρωση τον περασμένο Ιούνιο (21/6) όταν είχε ρωτηθεί σχετικά από τη δημοσιογράφο Κάτια Σάββα, με την απάντηση της κ. Πική να κινείται σε δυο άξονες.
Πρώτον, είπε ότι όλα τα στοιχεία των συμβούλων-συνεργατών έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή αλλά και στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και άρα υπάρχει δυνατότητα πλήρους ελέγχου των σχετικών προσλήψεων.
Λίγο αργότερα, ανέφερε: «Να σας πω την αλήθεια, νομίζω το να θέλουμε να δούμε ακριβώς τα ονόματα μπορεί να είναι και λίγο στα όρια του κουτσομπολιού». Η δημοσιογράφος αντέταξε ότι κουτσομπολιό θα ήταν αν λεγόταν κάτι που δεν ευσταθεί, ενώ πρόσθεσε ότι η δημοσιοποίηση ονομάτων θα εξυπηρετούσε τη λογοδοσία και τη διαφάνεια.
Πληροφορίες του «Φ», πάντως, αναφέρουν ότι το θέμα με τους συνεργάτες των κυβερνητικών στελεχών έχει απασχολήσει την κυβέρνηση και πως δεν αποκλείεται η τελευταία να προχωρήσει σε δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.
Θέμα και για τα βιογραφικά διορισθέντων σε ημικρατικούς
- Δημητρίου: «Θα δούμε κι αυτό το ζήτημα»
Το όλο θέμα μοιραία διασυνδέεται με το ζήτημα της μη δημοσιοποίησης των βιογραφικών των τεσσάρων προσώπων που έχουν επιλεγεί για να διοριστούν σε ημικρατικούς οργανισμούς.
Τα ονόματα τους δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, οπότε έγινε γνωστό ότι το Υπουργικό Συμβούλιο κατέληξε στο διορισμό τους και ότι έστειλε σχετική επιστολή στη Βουλή με βάση τη ακολουθούμενη διαδικασία.
Ωστόσο, το γεγονός ότι τα βιογραφικά δεν δημοσιοποιήθηκαν για το ευρύ κοινό ήδη απασχόλησε τη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης. Τέθηκε θέμα διαφάνειας και λογοδοσίας. Ενδεικτική ήταν και η χθεσινή δημόσια τοποθέτηση της βουλευτού, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, η οποία μέσω του λογαριασμού της στην πλατφόρμα «Χ» έθεσε θέμα διαφάνειας, διερωτώμενη σκωπτικά αν «παίζει καμιά θητεία στην CIAή στην NASA».
Το ζήτημα, λοιπόν, με τα βιογραφικά στελεχών των ημικρατικών αναμένεται να απασχολήσει την κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών την μεταπροσεχή Τετάρτη, παρ’ όλο που αυτό δεν συμπεριλήφθηκε στην ατζέντα.
Ο βουλευτής και πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, απαντώντας χθες σε σχετικό ερώτημα του «Φ», είπε: «Μετά το τι είδαμε χθες (σ.σ. προχθές) θα αξιοποιήσουμε την παρουσία της Επιτρόπου για να δούμε κι αυτό το ζήτημα».
Βέβαια, τα δεδομένα στην περίπτωση των στελεχών με τα βιογραφικά δεν είναι τόσο ξεκάθαρο, ενώ και η ίδια η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως δεν ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν δόθηκαν τα βιογραφικά στη δημοσιότητα.
Είναι γεγονός, πάντως, ότι με βάση τον Νόμο «περί Ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημόσιου Δικαίου (Διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων) Νόμος του 1988 (149/1988)», είναι επιβεβλημένη η ενημέρωση της Βουλής για τα βιογραφικά τους, αλλά δεν υπάρχει ρητή πρόνοια δημοσιοποίησης τους.
Είναι ενδεικτική η περίπτωση των Κωνσταντίνου Δανού, Ανδρέα Άππιου και Γιάννη Ρούσσου, τους οποίους το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να διορίσει στην Δημόσια Επιχείρηση Διαχείρισης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης, αντιστοίχως.
Από το γραφείο της γενικής διευθύντριας της Βουλής στάλθηκε επιστολή προς όλους τους βουλευτές την περασμένη Δευτέρα, με την οποία τα μέλη του κοινοβουλίου ενημερώνονται ότι «τα βιογραφικά των τριών προαναφερθέντων για λόγους προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα θα παραμείνουν εμπιστευτικά και κάθε βουλευτής ο οποίος επιθυμεί να ενημερωθεί σχετικά μπορεί να απευθυνθεί στο αρχείο της Βουλής».
Τα ίδια ισχύουν και για τον Γιώργο Ασίηκαλη, τον οποίο επέλεξε το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να αναλάβει την προεδρία του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΦΑ (αντικαθιστά τον προσφάτως αποβιώσαντα Αντώνη Πατσαλή).
Επέμβαση Αννίτας για βιογραφικά
Εντός της χθεσινής ημέρας ξεκαθαρίστηκε επισήμως και στον «Φ», ότι η απόφαση για μη δημοσιοποίηση των βιογραφικών δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης. Όπως μας αναφέρθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, ακολουθήθηκε η διαδικασία που προνοείται από τη νομοθεσία. Στάλθηκαν, δηλαδή, επιστολές διορισμού στη Βουλή, χωρίς οποιαδήποτε διαβάθμιση και με συνημμένα τα βιογραφικά σημειώματα.
Όπως προκύπτει από διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ», από τη διεύθυνση της Βουλής ακολουθήθηκε η διαδικασία που είχε αποφασιστεί εδώ και αρκετά χρόνια και στη βάση γνωμοδότησης αρμόδιου προσώπου.
Πάντως, μετά από χθεσινή επέμβαση της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, σήμερα αναμένεται να σταλθούν σε όλους ανεξαιρέτως τους βουλευτές, τα βιογραφικά σημειώματα των υπό διορισμό μελών των ημικρατικών οργανισμών.
Να σημειωθεί ότι μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για διορισμό των τεσσάρων προαναφερθέντων και την αποστολή γραπτής ενημέρωσης της Βουλής για τη σχετική απόφαση, ο διορισμός θα εγκριθεί και τυπικά από το Υπουργικό στην προσεχή του συνεδρίαση.
Πηγή: Φilenews