Friday, January 10, 2025
Home » Οι δύο ημερομηνίες ορόσημα για το Κυπριακό

Οι δύο ημερομηνίες ορόσημα για το Κυπριακό

0 comments

Με στόχο την προπαρασκευή της άτυπης πενταμερούς στην Ελβετία θα ταξιδέψει στην Κύπρο και στην περιοχή η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» η άτυπη πενταμερής θα πραγματοποιηθεί πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, και η ΝτιΚάρλο θα επισκεφθεί τη Λευκωσία και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις εντός Φεβρουαρίου.

Η άτυπη πενταμερής, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, τοποθετείται γύρω στις 17 με 19 Μαρτίου, όταν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα βρίσκεται στην Ευρώπη. Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στις 20-21/3 και σ’ αυτήν έχει προσκληθεί να παραστεί και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Άριστα ενημερωμένη πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι η άτυπη πενταμερής θα πραγματοποιηθεί τις ημέρες πριν από τη σύνοδο.

Όσον αφορά το ταξίδι της Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, αυτό έχει να κάνει με την προετοιμασία της άτυπης πενταμερούς και όχι με οποιαδήποτε άλλη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο μεταξύ. Γι’ αυτό και δεν αναμένεται στο νησί μέσα στις επόμενες ημέρες για τη συνάντηση που θα έχουν, την ερχόμενη Δευτέρα, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ για να συζητήσουν θέματα οδοφραγμάτων. Αρχικώς είχε αφεθεί, από την πλευρά του ΓΓ ΟΗΕ, να διαφανεί ότι η επίσκεψη ΝτιΚάρλο στο νησί συνδέεται και με μια συνάντηση των δύο ηγετών. Στη συνέχεια, κι αφού ξεκαθάρισε ότι η πραγματοποίηση της πενταμερούς δεν εξαρτάται από την πρόοδο στο θέμα των οδοφραγμάτων, κρίθηκε σκόπιμο η επίσκεψη τη ΒΓΓ ΟΗΕ να έχει να κάνει με την προπαρασκευή της πολυμερούς άτυπης συνόδου.

Οι δύο ημερομηνίες, του Φεβράρη και του Μάρτη είναι αυτές που θα καθορίσουν την πάρα πέρα πορεία του Κυπριακού.

Στο μεταξύ στο εσωτερικό συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το περιεχόμενο των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις καλές υπηρεσίες στο Κυπριακό και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η αντίδραση του ΑΚΕΛ: Σε ανακοίνωση το ΑΚΕΛ σημειώνει πως οι δύο εκθέσεις του ΓΓ «αποτυπώνουν το επικίνδυνο και απογοητευτικό σημείο στο οποίο βρίσκεται το Κυπριακό. Το μακροχρόνιο διαπραγματευτικό αδιέξοδο είναι βούτυρο στο ψωμί της κατοχικής δύναμης που θέλει να οριστικοποιήσει τη διχοτόμηση της πατρίδας και του λαού μας».

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ «το κυριότερο πρόβλημα βρίσκεται στην απουσία από τις Εκθέσεις των τελευταίων χρόνων οποιασδήποτε ρητής αναφοράς στη βάση λύσης του Κυπριακού -τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα- κάτι που προκαλεί ανησυχία και εγκυμονεί κινδύνους. Όπως επίσης η απουσία αναφοράς στην ανάγκη επανέναρξης συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη διαφύλαξη του συνόλου του διαπραγματευτικού κεκτημένου και στο Πλαίσιο Γκουτέρες δεν διευκολύνει ποσώς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Επισημαίνουμε ωστόσο, ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ σταμάτησε να κάνει αναφορές σε αυτά μετά που επί χρόνια ο ίδιος δήλωνε δεν έβρισκε ανταπόκριση από τις δύο πλευρές».

Περαιτέρω το ΑΚΕΛ υποδεικνύει πως «ο Πρόεδρος θα πρέπει να συναισθανθεί ότι πέρα από τις πολιτικές τοποθετήσεις απαιτείται περισσότερο από ποτέ συνέπεια στη θέση για συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας από εκεί που είχε μείνει με το Πλαίσιο Γκουτέρες και τις συγκλίσεις. Επιπλέον, απαιτείται και η ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως αυτή που έχει προτείνει επανειλημμένα το ΑΚΕΛ για τα ενεργειακά».

Θετικά και λιγότερο θετικά: Οι τελευταίες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με θετικές αλλά και λιγότερο θετικές αναφορές για τη δική μας πλευρά, «αντανακλούν εκ νέου την πάγια πολιτική του Οργανισμού, που παραμένει μεν σταθερή σε βασικές αρχές διεθνούς δικαίου αλλά παράλληλα τηρεί τακτική “ίσων αποστάσεων” μεταξύ θύματος και θύτη σε άλλα θέματα», αναφέρει σε δήλωση ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν.

Κρίνει ως θετική την επαναλαμβανόμενη προσήλωση του Γενικού Γραμματέα στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το πλαίσιο λύσης και την ισχυρή βούληση για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Καρογιάν χαρακτηρίζει «χλιαρή αντίδραση» την επανάληψη της αναφοράς στα ψηφίσματα 550 και 789 σε σχέση με τα Βαρώσια, καθώς και την ανησυχία για τις παράνομες προσπάθειες αλλαγής του στάτους της συγκεκριμένης περιοχής.

Κάνει λόγο για προσπάθεια εξίσωσης των δύο πλευρών και έκδηλα λανθασμένη επίρριψη ίσων ευθυνών, προσθέτοντας ότι η τακτική ίσων αποστάσεων «δεν παράγει τον οποιοδήποτε θετικό αντίκτυπο ενάντια στις επεκτατικές επιδιώξεις του κατοχικού στρατού».

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00