Saturday, September 28, 2024
Home » Οι Έρχιουρμαν και Όζερσαϊ για Κυπριακό και συλλήψεις για ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα

Οι Έρχιουρμαν και Όζερσαϊ για Κυπριακό και συλλήψεις για ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα

0 comments

Ο κ. Έρχιουρμαν σε ανάρτηση του σε ΜΚΔ ανέφερε ότι ο Ερσίν Τατάρ προτείνει τη «διχοτόμηση» ως λύση – «Η ελληνοκυπριακή πλευρά, αντί να προσφεύγει σε συλλήψεις, θα έπρεπε να επιδιώξει μια «δίκαιη ισορροπία», λέει ο Όζερσαϊ για αγοραπωλησίες περιουσιών στα κατεχόμενα

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τουφάν Έρχιουρμαν δήλωσε σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ότι οι προτάσεις του Ερσίν Τατάρ δεν οδηγούν σε λύση του Κυπριακού, ενώ αναφέρθηκε σε ερωτηματικά για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη. Από πλευράς του ο Κουντρέτ Οζερσάι, πρώην διαπραγματευτής και ηγέτης του Κόμματος του Λαού (ΚΛ) επανήλθε στο θέμα των συλλήψεων για ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα, όπως γράφει η «Χαλκίν Σεσί».

Advertisement

Ο κ. Έρχιουρμαν σε ανάρτηση του σε ΜΚΔ ανέφερε ότι ο Ερσίν Τατάρ προτείνει τη «διχοτόμηση» ως λύση, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την τουρκοκυπριακή κοινότητα ή τη διεθνή κοινότητα. Η αποφυγή ενός ουσιαστικού διαλόγου και η απουσία διαπραγμάτευσης απομακρύνουν τους Τουρκοκύπριους από τη δυνατότητα συμμετοχής σε διεθνείς διαδικασίες και, κατ’ επέκταση, από την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους, ανέφερε.

Επιπλέον, ο κ. Έρχιουρμαν εξέφρασε ανησυχία για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, γράφοντας ότι παρά την επιθυμία του να παρουσιαστεί ως υποστηρικτής της λύσης, «υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία των προθέσεών του». Ο κ. Έρχιουρμαν αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις που αφορούν το ενδεχόμενο σύγκλησης τριμερούς συνάντησης και ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη «θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη διαδικασία των συνομιλιών».

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο κ. Όζερσαϊ αναφέρθηκε στις πρόσφατεςσυλλήψεις ατόμων στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, οι οποίες σχετίζονται με την ανέγερση οικοδομών ή την αγορά ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Χαλκίν Σεσί» γράφει ότι ο κ. Όζερσαϊ είπε ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ αναγνωρίζουν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των «προ του 1974 ιδιοκτητών», αλλάδεν συνεπάγονται απαραίτητα την αυτόματη επιστροφή των περιουσιών. Υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα δικαιώματα των ατόμων που χρησιμοποιούν σήμερα αυτές τις περιουσίες, καθώς έχει αναπτυχθεί ένας συναισθηματικός δεσμός.

Ο κ. Όζερσαϊ υποστήριξε ότιη ελληνοκυπριακή πλευρά, αντί να προσφεύγει σε συλλήψεις, θα έπρεπε να επιδιώξει μια «δίκαιη ισορροπία» μεταξύ των δύο πλευρών, λαμβάνοντας υπόψη και τη λειτουργία της «επιτροπής ακίνητων περιουσιών» στα κατεχόμενα. Επιπλέον, επέκρινε την ελληνοκυπριακή πλευρά για έλλειψη αντίστοιχης μέριμνας για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές, υποστηρίζοντας ότι η στάση της «πλήττει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise