Tuesday, December 24, 2024
Home » Οζντίλ Ναμί: «Βλέπω να έρχεται μια αλλαγή στην ηγεσία στο βορρά»

Οζντίλ Ναμί: «Βλέπω να έρχεται μια αλλαγή στην ηγεσία στο βορρά»

0 comments

Το δείπνο στην Νέα Υόρκη μεταξύ των δύο ηγετών και του ΓΓ του ΟΗΕ δημιουργεί προοπτική για να υπάρξει συνέχεια, ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα εκτιμά ο πρώην διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευρά ΟζντίλΝαμί. Στέκεται ιδιαίτερα στην αναφορά για πραγματοποίηση άτυπους πολυμερούς συνάντησης μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των εγγυητριών δυνάμεων, τονίζοντας πώς για πρώτη φορά στην ιστορία των συνομιλιών για το Κυπριακό, και εκφράζει τη διαφωνία του.

Aναφέρει ότι η συζήτηση για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις είναι κάτι που αφορά τις δύο κοινότητες και ο ρόλος των άλλων μερών θα πρέπει να είναι υποστηριχτικός της προσπάθειας, λόγω των διεθνών συμφωνιών του παρελθόντος. Σημειώνει τη θετική συγκυρία σε ο,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά και εκτιμά πώς αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει ευνοϊκά για το Κυπριακό, ενώ την ίδια ώρα επισημαίνει πώς αν δεν υπάρχει προοπτική στο Κυπριακό, θα το αφήσουν εκτός ατζέντας.

Ο Οζντίλ Ναμί, σχολιάζει την πολιτική κατάσταση στη τουρκοκυπριακή κοινότητα, την κρίση για την εκλογή νέου «προέδρου» της ψευδοβουλής και εκτιμά ότι στις «εκλογές» για τη νέα ηγεσία των Τουρκοκυπρίων θα υπάρξει αλλαγή στο πηδάλιο. Ωστόσο, υποδεικνύει, η ανάδειξη ενός ηγέτη που να υποστηρίζει τη λύση της ΔΔΟ στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων δεν είναι αρκετό και ρίχνει το γάντι στην ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας ότι πρέπει να επιδείξει θέληση και αποφασιστικότητα για λύση.

Προσθέτει παράλληλα πώς μια νέα διαδικασία στο Κυπριακό θα πρέπει να έχει χρονοδιάγραμμα, επιδιαιτησία και να προβλέπει επίρριψη ευθυνών στην πλευρά που θα απορρίψει τη λύση, σημειώνοντας πώς πρέπει να γίνει αντιληπτό πώς το status quo δεν μπορεί να συνεχιστεί.

– Πώς αποτιμάτε το δείπνο των δύο ηγετών στην Νέα Υόρκη;

– Στο δείπνο επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο ηγετών σχετικά με το μέλλον των συνομιλιών στο Κυπριακό, οπότε αυτό ήταν αρνητικό. Είδαμε όμως ότι λήφθηκαν δύο συγκεκριμένες αποφάσεις. Η πρώτη αφορά την επανέναρξη των εργασιών για το άνοιγμα περισσότερων σημείων διέλευσης που είναι θετικό. Δεν θα έπρεπε να χρειαζόταν συνάντηση με τον ΟΗΕ για να κάνουμε αυτό το πρακτικό βήμα για να βελτιώσουμε την καθημερινή μας ζωή, αλλά τι να πω, έτσι έχουν τα πράγματα. Εξακολουθώ να είμαι λίγο επιφυλακτικός με αυτήν την απόφαση γιατί στο παρελθόν οι δύο πλευρές μετέτρεψαν τις συνομιλίες για αυτό το θέμα σε ατελείωτες συζητήσεις για το ποιο σημείο θα ανοίξει, για ποιο σκοπό, αν θα υπάρχει αμοιβαιότητα κ.λπ. και έβρισκαν έναν λόγο να μην το κάνουν. Ελπίζω αυτή τη φορά να είναι διαφορετική η κατάληξη.

Η δεύτερη απόφαση είναι η πιο σημαντική. Για πρώτη φορά στην ιστορία των συνομιλιών για την Κύπρο, οι δύο ηγέτες λένε ότι πρέπει να καθίσουμε με τις εγγυήτριες δυνάμεις για να συζητήσουμε την πορεία προς τα εμπρός. Ως μοντέλο, βρίσκω αυτή την απόφαση άστοχη, καθώς ο δρόμος προς τα εμπρός πρέπει να είναι απόφαση των Κυπρίων και ο ρόλος των άλλων μερών πρέπει να είναι απλά υποστηρικτικός σε θέματα όπου έχουν λόγο λόγω παρελθουσών διεθνών συμφωνιών. Ποτέ πριν δεν είχαμε τέτοιο σχήμα. Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι αυτή θα είναι απλώς μια «άτυπη» συνάντηση και η ανταλλαγή ιδεών είναι πάντα καλή. Θα δούμε βέβαια αν θα μείνει «άτυπο» ή αν το επόμενο βήμα θα είναι να μετατρέψουμε το άτυπο σε επίσημο αλλά εντάξει, θα δούμε. Πέραν ​​από τη συζήτηση για το αν είναι κατάλληλη ή όχι η μορφή αυτή, νομίζω ότι πρέπει να αποδεχτούμε ότι αυτή η απόφαση είναι ένα μήνυμα από την τουρκική πλευρά ότι μπορεί να δοθεί άλλη μια ευκαιρία να διευθετηθεί το Κυπριακό με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι πρόσφατα η τουρκική πλευρά έλεγε με βάση την έκθεση της κ. Ολγκίν, ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ πρέπει να αναφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν υπάρχει πλέον κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών για λύση ΔΔΟ και ήρθε η ώρα να δεχτούν δύο κράτη στο νησί. Νομίζω ότι τώρα βλέπουμε μια αλλαγή σε αυτή την προσέγγιση. Φαίνεται ότι θετικό κλίμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας υπαγορεύει ότι όλοι θα πρέπει να αποφύγουν μια κρίση στο Κυπριακό και με κάποιο τρόπο πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα για τη συνέχιση του διαλόγου.

– Σε δηλώσεις σας στην Kıbrıs Postası, εκφράσατε την άποψη ότι άνοιξε μια νέα σελίδα στο Κυπριακό, αλλά με τον Τατάρ στην ηγεσία, δεν θεωρείτε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις. Πιστεύετε ότι θα επιμένει μέχρι τέλους στη θέση για αναγνώριση κυριαρχίας;

– Το ζήτημα της κυριαρχίας ήταν πάντα ένα ακανθώδες ζήτημα και ένας παράγοντας που χρησιμοποιείται εκτενώς όταν η μία ή η άλλη πλευρά δεν θέλει ή δεν είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί. Στο Κραν Μοντανά δεν περιλαμβανόταν στο πλαίσιο του Γκουτέρες, γεγονός που δείχνει ότι είχε διευθετηθεί. Ο λόγος που επιστρέφει για να μας στοιχειώσει ξανά είναι επειδή η τουρκική πλευρά έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν είναι αξιόπιστη και δεν έχει αποδείξει ότι θέλει μια συμφωνία στο πλαίσιο της ΔΔΟ με πραγματική ισότητα μεταξύ των δύο πλευρών. Εάν ο Ελληνοκύπριος ηγέτης βρει έναν τρόπο να πείσει ότι μια νέα προσπάθεια για τη ΔΔΟ είναι δικαιολογημένη και δεν θα υπάρξει επιστροφή στο status quo στην Κύπρο εάν φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Γενικού Γραμματέα απορρίπτοντας μια συμφωνία, εκτιμώ ότι η τουρκική πλευρά θα δώσει άλλη μια ευκαιρία.

– Υπάρχει η άποψη ότι ο πολιτικός κύκλος του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας έχει κλείσει. Έρχεται αλλαγή και ότι ο Τουφάν Έρχιουρμαν ετοιμάζεται να αναλάβει. Πώς το σχολιάζετε;

– Βλέπω επίσης να έρχεται μια αλλαγή στην ηγεσία στο βορρά. Αυτό θα είναι θετικό, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έγινε με τον Ταλάτ και αργότερα με τον Ακιντζί. Το να εκλέξουν οι Τουρκοκύπριοι έναν ηγέτη που είναι υπέρ της ΔΔΟ δεν αρκεί. Ακόμη και η πλήρης υποστήριξη της Τουρκίας αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αρκετή στο παρελθόν. Δεν πρέπει να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα και να πούμε ότι το όλο πρόβλημα είναι ο Τατάρ και μια αλλαγή θα διορθώσει τα πάντα. Η πραγματική αλλαγή που πρέπει να γίνει βρίσκεται στο μυαλό της ελληνοκυπριακής ηγεσίας. Να επιδείξει μια ισχυρή επιθυμία και αποφασιστικότητα για να τερματιστεί το status quo, αλλά να έχει και το θάρρος να προχωρήσει στα βήματα για να γίνει κατορθωτό αυτό. Αν δεν γίνουν αυτά, δεν θα δούμε μια συνολική διευθέτηση ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής Κοινότητας.

– Η πρόσφατη πολιτική κρίση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, θα οδηγήσει σε «εκλογές»;

– Δεν είμαι σίγουρος. Τα πράγματα εξακολουθούν να εξελίσσονται με πρωτοφανή τρόπο και επιβάλλονται σε εμάς ως πολίτες. Υπό κανονικές συνθήκες, η «κυβέρνηση» θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί μέχρι τώρα, αλλά τα μηνύματα που δόθηκαν είναι ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνουν στην «εξουσία» μέχρι το τέλος της θητείας τους. Αυτά φυσικά σχετίζονται με το «κοινοβούλιο» μας και δεν επηρεάζουν το αξίωμα του «προέδρου». Αυτές οι «εκλογές» θα γίνουν τον Οκτώβριο του επόμενου έτους.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00