«Σήμερα, που είναι η παγκόσμια μέρα κατά της διαφθοράς, σας καλώ να συστρατευτούμε όλοι σε ένα ανένδοτο αγώνα για μια άλλη Κύπρο. Να γίνουμε όλοι μαζί Φωνή Δικαίου, για την Κύπρο που αξίζει στα παιδιά μας. Όχι την Κύπρο της λαμογιάς και της αρπαχτής». Η πρόσκληση αυτή προέρχεται από τον τέως Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και απευθύνθηκε μέσω μιας συγκλονιστικής ομιλίας του χθες, σε εκδήλωση του Κινήματος Οικολόγων, όπου τον τίμησαν για τον αγώνα του κόντρα στη διαφθορά.
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης περιέγραψε με δραματικό τρόπο την υπάρχουσα κατάσταση στην Κύπρο. Εξήγησε τον κοινό αγώνα που έδωσε μαζί με τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Επισήμανε τη σαθρή κατάσταση η οποία παραμένει και τρώει τα σωθικά της Κύπρου.
Στην ίδια ομιλία, όμως, εισήλθε και σε άλλους τομείς της ζωής στην Κύπρο.Κατέγραψε την οικτρή πραγματικότητα στην οποία διαβιούν χιλιάδες πολίτες και τόνισε ότι οι όποιες αναβαθμίσεις στην οικονομία από ξένους οίκους, όσο θετικές και αν είναι, δεν επιλύουν τα σοβαρά προβλήματα που βιώνει μεγάλη μερίδα της κοινωνίας και η μεσαία τάξη η οποία φτωχοποιείται.
Σε μια εμφάνιση, η οποία μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί προπομπός της εισόδου του στην πολιτική και προπομπός μιας πορείας προς το λαό, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κάλεσε το λαό σε συστράτευση, κλείνοντας με Καζαντζάκη: «Σα δεν φτάσει ο άνθρωπος στην άκρη του γκρεμού, δεν βγάζει στην πλάτη του φτερούγες να πετάξει».
Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη στη συνέχεια:
«Όταν ο Γιώργος Περδίκης μού εξέφρασε την πρόθεση του Κινήματος να με τιμήσει, του εξήγησα ότι πρόθεσή μου είναι να παραμείνω αποστασιοποιημένος από κόμματα, ακόμη και από τους Οικολόγους που ήταν σταθερά συμπαραστάτες μου όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρώ ότι η προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς, ενίσχυσης του κράτους δικαίου και εκσυγχρονισμού των θεσμών, θα πρέπει να έχει ως βάση την κοινωνία των πολιτών απευθείας και όχι μέσω των κομμάτων. Κάθε επιφύλαξή μου ήρθη όταν μου εξήγησε ότι θα πρόκειται για μία υπερκομματική εκδήλωση και ιδίως όταν μου ανάφερε δύο ονόματα: Κώστας Κληρίδης και Χαρίδημος Τσούκας.
Ο Καβάφης μίλησε για αυτούς που με το δικαίωμά τους είναι πολίτες εις των ιδεών την πόλη, και δύσκολο στην πόλη εκείνην είναι, και σπάνιο να σε πολιτογραφήσουν. Είναι λοιπόν εξαιρετικά μεγάλη τιμή για μένα όταν από το στόμα δύο τέτοιων πολιτών της πόλης των ιδεών εκφέρεται λόγος τιμητικός και επαινετικός.
Ευχαριστώ αμφότερους πάρα πολύ.
Το τραγικό επίπεδο της θεσμών μας συμπυκνώνεται, και θα αρχίσω με αυτό επ’ ευκαιρία της εδώ παρουσίας του Κώστα Κληρίδη, το τραγικό επίπεδο των θεσμών μας λοιπόν, συμπυκνώνεται σε μία εκ των 15 κατηγοριών που διατύπωσε ο Γενικός Εισαγγελέας αιτούμενος την παύση μου, και που υιοθέτησε φυσικά το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, που όπως έγραψε ο Χαρίδημος Τσούκας «με περίμενε στη γωνία».
Η μία λοιπόν κατηγορία είχε στον τίτλο τη φράση, διαβάζω επί λέξει, «η σχέση του Γενικού Ελεγκτή με τον τέως Γενικό Εισαγγελέα». Όπως το ακούσατε. Απολύθηκα λόγω της σχέσης μου με τον Κώστα Κληρίδη.
Συνυπήρξαμε με τον Κώστα Κληρίδη για περίπου 6 χρόνια και συνεργαστήκαμε πολύ στενά γιατί κοιτούσαμε τον ίδιο ήλιο δικαίου. Ως αποτέλεσμα, μπήκαν στη φυλακή, βουλευτές, δήμαρχοι, γενικοί διευθυντές και πολλοί άλλοι.
Με την κατάρρευση του Συνεργατισμού η στενότατη σχέση των δύο Υπηρεσιών οδήγησε στη σύσταση της Ερευνητικής Επιτροπής Αρέστη, το έργο της οποίας συνέδραμε και η Ελεγκτική Υπηρεσία. Αποτέλεσμα: Ένα πόρισμα φωτιά που δακτυλόδειχνε πολύ ισχυρά πολιτικά πρόσωπα. Να σας θυμίσω ότι στο Πόρισμα καταγράφεται ότι: «ο μεγάλος υπεύθυνος για την καταστροφική πορεία του ΣΠΤ από το 2014 και μετέπειτα ήταν ο Υπουργός Οικονομικών». Όπως γνωρίζετε, ο Γιώργος Σαββίδης, όταν ανέλαβε τα ηνία της Νομικής Υπηρεσίας, παρείχε πλήρη κάλυψη στον πρώην συνάδελφο του Υπουργό.
Απολύθηκα λοιπόν ως ανάρμοστος γιατί έκρινα ότι, άλλο Κώστας Κληρίδης, άλλο Γιώργος Σαββίδης.
Άλλο να είσαι διαμάντι ήθους και άλλο να γλεντάς στα μπουζούκια με τον Αναστασιάδη και να λες ότι είναι φίλος σου για 40 χρόνια».
Και συνέχισε: «Αντί των ανεκτίμητων εύγε, εισπράττουν την αποστροφή και απαξίωση των πολιτών. Έχουν την ψευδαίσθηση ότι με την προβιά του «καλού παιδιού» και το χαμόγελο της ευγένειας θα υφαρπάξουν την εκτίμηση της κοινωνίας. Όμως πλέον οι πολίτες δεν νιώθουν μόνο απογοήτευση. Έχουν περάσει στο στάδιο του θυμού και της οργής.
Ξέρουν πλέον οι πολίτες να ξεχωρίζουν από τη μια αυτούς που ως στάση ζωής είναι δίκαιοι κι ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις, ποτέ από το χρέος μη κινούντες, και από την άλλη, αυτούς που ξεχνούν τα ονόματα των πρώην πελατών τους, από αυτούς που δήθεν για προστασία του Συντάγματος πασκίζουν να προστατεύσουν τους φίλους τους από το πόθεν έσχες.
Σήμερα, που είναι η παγκόσμια μέρα κατά της διαφθοράς,σας καλώ να συστρατευτούμε όλοι σε ένα ανένδοτο αγώνα για μια άλλη Κύπρο. Να γίνουμε όλοι μαζί Φωνή Δικαίου, για την Κύπρο που αξίζει στα παιδιά μας.
Όχι την Κύπρο της λαμογιάς και της αρπαχτής.
Όχι την Κύπρο στην οποία οι καταχραστές που κλείνουν το μάτι πονηρά, κυκλοφορούν ελεύθεροι με τις κρατικές λιμουζίνες.
Όχι την Κύπρο που οι μιζαδόροι μετατρέπονται σε εθνικούς εργολάβους.
Όχι την Κύπρο που συνταξιούχοι Πρόεδροι Δημοκρατίας και Βουλής τσεπώνουν παράνομα επιδόματα για να εργοδοτούν ανύπαρκτη γραμματέα.
Σήμερα, πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η διαφθορά είναι γάγγραινα που οδηγεί στη σήψη και τον ακρωτηριασμό του σώματος της Κύπρου μας.
Θυμίζω ότι διαφθορά δεν σημαίνει μόνο να πάρω μίζες. Η διαπλοκή, το ρουσφέτι και η κατάχρηση εξουσίας αποτελούν και αυτά διαφθορά».
Συνέχισε απευθυνόμενος στους ενεργούς πολίτες: «Πρώτιστο μας καθήκον, να γίνουμε ενεργοί πολίτες. Ο κάθε ενεργός πολίτης από μόνος του δεν θα καταφέρει να νικήσει το διαπλεκόμενο και διεφθαρμένο σύστημα. Πολλοί μαζί, μπορούμε.
Το κράτος δικαίου θα προκύψει μέσα από το δικό σας αγώνα. Το διακύβευμα είναι πρώτιστα ηθικό. Ο σκληρός κι απαραβίαστος νόμος που περιέγραψε ο Καζαντζάκης,ότι το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικάται, υπάρχει ως νόμος μόνο επειδή η κοινωνία αφυπνίζεται έστω και την υστάτη.
Το διακύβευμα είναι λοιπόν πρώτιστα ηθικό. Όμως δεν είναι μόνο ηθικό. Είναι και θέμα οικονομικής ευημερίας.
Το κράτος δικαίου, είναι αναγκαία προϋπόθεση για να προκόψει η χώρα μας».
Η μεσαία τάξη φτωχοποιείται
Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην οικονομία και τις δυσκολίες χιλιάδων πολιτών: «Στοιχειώδεις γνώσεις σύγχρονων οικονομικών, υπαγορεύουν ότι το αόρατο χέρι του Adam Smith δεν φέρνει τη συλλογική ευημερία όπως o Σκωτσέζος οικονομολόγος έγραψε στο Πλούτο των Εθνών πριν τρεις αιώνες. Είναι πλέον σαφές ότι η ευημερία που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, τονίζω με επίκεντρο τον άνθρωπο γιατί αυτό το κράτος θέλουμε, η ευημερία λοιπόν που θα έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, απαιτεί ένα αποτελεσματικό κράτος που παρεμβαίνει στην ελεύθερη αγορά για προστασία των ευάλωτων και άρση των ανισοτήτων, που διασφαλίζει παιδεία και υγεία για όλους, χωρίς στρεβλώσεις και αποκλεισμούς, που μεριμνά για μείωση της ανεργίας και διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων στους ηλικιωμένους μας, που διασφαλίζει φτηνή στέγη για τα νοικοκυριά, και το κυριότερο που χαράσσει αποτελεσματική στρατηγική, που προωθεί τομείς της οικονομίας που προσφέρουν στη χώρα προοπτική, που ενισχύει την παραγωγικότητα, την υγιή επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα, που αίρει τη γραφειοκρατία, θανάσιμο εχθρό του επιχειρείν, που προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον που μας φιλοξενεί.
Αυτό είναι το κράτος που χρειάζεται για να προοδεύσουν οι πολίτες. Όχι το κράτος που θα προωθεί την κουλτούρα της αρπακτής και θα συνάπτει σκανδαλώδεις συμφωνίες. Σκεφτείτε τα θέματα φτηνής στέγης και ενέργειας και θα συνειδητοποιήσετε ότι τα σκάνδαλα των χρυσών διαβατηρίων και του Βασιλικού συνέβαλαν καθοριστικά στην πλήρη αποτυχία της προηγούμενης αλλά και της παρούσας Κυβέρνησης στα θέματα αυτά. Σκεφτείτε το κόστος από όλα αυτά τα έργα που καταρρέουν.
Σκεφτείτε ότι ένας στους πέντε συνανθρώπους μας βρισκόταν το 2023 σε κίνδυνο φτώχειας, και ότι ακόμη και μετά τα κοινωνικά επιδόματα, το 14% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας.
Θα πω ξανά τους αριθμούς. Το όριο φτώχειας για ένα νοικοκυριό με δυο ενήλικες και 2 παιδιά κάτω των 14 χρονών είναι περίπου €1.800 μηνιαίως αν παίρνουν και 13ο μισθό. Το 20% των συνανθρώπων μας ζουν σε νοικοκυριά που παίρνουν λιγότερο από αυτό το ποσό. Όταν τα μισά από αυτά θα πάνε στο ενοίκιο.
Η μεσαία τάξη φτωχοποιείται και όμως η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη κόμπαζε ότι μας έβγαλε από την κρίση της χρεοκοπίας. Μπήκαμε σε αυστηρό πρόγραμμα της τρόικας, το ακολούθησαν και φυσικά βγήκαμε από την κρίση. Δηλαδή θα μπορούσαμε να παραμείνουμε για πάντα χρεοκοπημένοι;
Κομπάζει και η παρούσα Κυβέρνηση για τις αναβαθμίσεις. Πολύ θετικές, προφανώς. Η οικονομία σταθεροποιείται, το δημόσιο χρέος μειώνεται, οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχουν μειωθεί, λογικό είναι να αναβαθμιζόμαστε. Το ερώτημα όμως τίθεται διαφορετικά. Ναι, δεν μας χρεοκόπησαν και αυτό τους το πιστώνουμε. Θα μπορούσαν όμως και καλύτερα;
Για να υπάρξει όμως ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο θα πρέπει η οικονομία να τεθεί σε σωστές βάσεις και να αρθούν οι δομικές αδυναμίες που εμποδίζουν τον ιδιωτικό τομέα να είναι ανταγωνιστικός, αποτελεσματικός και ανθεκτικός. Αυτό δεν θα γίνει με μαγικό τρόπο. Θα γίνει με τις κατάλληλες δράσεις που θα σχεδιαστούν και υλοποιηθούν από τον κρατικό τομέα. Έναν κρατικό τομέα που καλείται να βοηθήσει την Κύπρο μας να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κατευθυνθεί προς ένα πιο ανταγωνιστικό, πράσινο και ψηφιακό μέλλον».
Υπέβαλε σκληρά ερωτήματα: «Για ποιο όμως ανταγωνιστικό μέλλον μιλούμε σήμερα; Της ανύπαρκτης Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού; των μονοπωλίων των τραπεζών μετά που η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, αντί να εξορθολογίσει τον συνεργατισμό για να αποτελεί το αντίβαρο των μονοπωλίων όπως στην Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Φινλανδία, τον χρεοκόπησε και τον ξεπούλησε στην Ελληνική Τράπεζα; Του μονοπωλίου που εξελίσσεται στον τομέα της υγείας λόγω της πρωτοφανούς κακοδιαχείρισης του ΟΚΥΠΥ και του πάρτι που στήθηκε με τον ΟΑΥ; Του ολιγοπωλίου στα καύσιμα; Του μονοπωλίου του εθνικού εργολάβου;
Και για ποιο πράσινο μέλλον μιλάμε; Των περιβαλλοντικών σκανδάλων της προηγούμενης και παρούσας Κυβέρνησης, που ανέδειξε η Ελεγκτική Υπηρεσία με τελευταίο το τεράστιο σκάνδαλο στον Ακάμα, σκάνδαλο που ανήκει 100% στην παρούσα Κυβέρνηση; Για το οποίο να θυμίσω, ακόμη η Κυβέρνηση του σκοταδισμού κρύβει την διοικητική έρευνα και η Υπουργός Παναγιώτου, η Υπουργός της φίμωσης, κοροϊδεύει την Βουλή εδώ και ένα χρόνο.
Και για ποιο ψηφιακό μέλλον μιλάμε; Των σκανδάλων του e-justice, του e-wallet, ή το τελευταίο του ψηφιακού πολίτη που αντί να βγουν ανοικτές προσφορές όπως όφειλαν, πήγαν κατευθείαν στον ανάδοχο της Ελλάδας;».
Tone at the top
Ακολούθως, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει το κατάλληλο πρότυπο στην κορυφή: «Αυτό το ανίκανο, σαθρό και διεφθαρμένο κράτος, στο οποίο κυριαρχεί η ημετεροκρατία και μετριοκρατία, καταστρέφει την προοπτική πραγματικής ανάπτυξης της οικονομίας με επίκεντρο τον άνθρωπο. Απαιτείται λοιπόν ένα αποτελεσματικό κράτος. Αποτελεσματικό κράτος θα υπάρξει πρώτιστα εάν αλλάξει ο τόνος στην κορυφή. Tone at the top».
Για να ασκήσει έντονη κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Δεν μπορεί ο Πρόεδρος της χώρας, να μας λέει ότι γυρεύει αλλά δεν βρίσκει τον τρόπο να αποποιηθεί τη σύνταξη που λαμβάνει από τα 45 του.
Δεν μπορεί ο Πρόεδρος της χώρας να είναι φανατικός πολέμιος της διαφάνειας.
Δεν μπορεί ο Πρόεδρος της χώρας να διορίζει παντού φίλους, κουμπάρους και κουμέρες.
Δεν μπορεί ο Πρόεδρος της χώρας να διορίζει τον σύγαμπρο του Διευθυντή του Γραφείου του με μισθό €130.000 ετησίως. Δεν μπορεί.
Δεν μπορεί ο Πρόεδρος της χώρας να διορίζει αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Υπουργείου την ημέτερη Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι στην κλίμακα Α13. Δεν μπορεί.
Δεν μπορεί ο Πρόεδρος της χώρας να κάνει ρουσφέτια σε φίλους του σε σωματεία και να διώκει όσους αντιτάσσονται στις οδηγίες του.
Δεν μπορεί ο Πρόεδρος της χώρας να εφευρίσκει ιστορίες για συνεργάτες Τράμπ και να κοροϊδεύει ένα ολόκληρο λαό με μυθοπλασίες ότι συζήτησε τους Υπουργούς που θα διορίσει ο Τραμπ πριν καν αυτός εκλεγεί.
Πόσα παραμύθια άραγε μπορεί ανερυθρίαστα να λέει ένας Πρόεδρος;
Διαβάζω από το προεκλογικό του Πρόγραμμα: «Εισάγουμε ειδικά κριτήρια για το διορισμό ανεξάρτητων αξιωματούχων, στη βάση καθορισμένων πρόσθετων προσόντων που θα εφαρμόσουμε και δημιουργούμε Γνωμοδοτικό Συμβούλιο»
Έτσι διόρισε τον διάδοχο μου; Με αυτή τη διαδικασία; Ή απλώς ήταν φίλος του από την προεκλογική περίοδο, όπως άλλωστε και όλοι οι διορισμοί του;
Η χώρα για να πάει μπροστά θέλει ισχυρό tone at the top, ασυμβίβαστο σε θέματα αρχών και με ήθος που θα διοικεί δια του παραδείγματος και που θα μπορέσει να οδηγήσει το κράτος στην επαγγελματική αριστεία».
Φωνή Δικαίου, Φωνή λαού, οργή Θεού
Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να δράσουν ώστε να επιφέρουν ριζική αλλαγή:
«Όλα αυτά θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά, και ο μόνος που μπορεί να τα αλλάξει είστε εσείς.
Φωνή λαού, οργή Θεού.
Οι ανάρμοστοι ως υπερασπιστές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αυτό εξήγησε ο Χαρίδημος Τσούκας με τη μοναδικής γλαφυρότητας παρουσίαση του.
Οι ανάρμοστοι ως η φωνή δικαίου, θα προσθέσω εγώ. Φωνή Δικαίου. Αυτό θα είναι πλέον η φωνή σας μέχρι να βγάλουμε τη χώρα μας από αυτό το βούρκο.
Για να γυρίσει ο ήλιος και να διώξει το σκοτάδι της διαφθοράς, θέλει δουλειά πολλή. Έχετε τη δύναμη να το πράξετε.
Θα κλείσω με τον αγαπημένο μου Καζαντζάκη.
«Σα δεν φτάσει ο άνθρωπος στην άκρη του γκρεμού, δεν βγάζει στην πλάτη του φτερούγες να πετάξει».
Τώρα είμαστε στην άκρη του γκρεμού. Ας βγάλουμε φτερούγες να πετάξουμε ψηλά, μακριά από την μπόχα που αναδύεται από την βρώμικη Κύπρο που αυτοί κατέστρεψαν. Σε αυτό τον αγώνα, θα είμαστε όλοι μαζί».
Πηγή: Φilenews