Friday, September 27, 2024
Home » Να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην αναζήτηση λύσης είπε η Υφυπουργός Πολιτισμού

Να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην αναζήτηση λύσης είπε η Υφυπουργός Πολιτισμού

0 comments

Να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην αναζήτηση λύσης είπε η Υφυπουργός Πολιτισμού – Τι ανέφερε σε χαιρετισμό της στο 13ο Χορωδιακό Φεστιβάλ «Μέρα Μνήμης Αμμοχώστου»

Οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην αναζήτηση λύσης, μέσα από ρεαλιστική αντιμετώπιση των δεδομένων και αξιοποίηση κάθε πολιτικής και διπλωματικής συνέργειας, που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της τουρκικής στάσης, ανέφερε την Τετάρτη η Υφυπουργός Πολιτισμού ΒασιλικήΚασσιανίδου.

Advertisement

Σε χαιρετισμό της στο 13ο Χορωδιακό Φεστιβάλ «Μέρα Μνήμης Αμμοχώστου», στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμειας η Υφυπουργός Πολιτισμού εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα πως η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας αμοιβαίου οφέλους, χωρίς προκλήσεις, εντάσεις και τετελεσμένα επί του εδάφους.

Η κ. Κασσιανίδου είπε ότι το 13ο Παγκύπριο Χορωδιακό Φεστιβάλ Aνάμνησης της πόλης της Αμμοχώστου, σηματοδοτεί φέτος τα 30 χρόνια από την ίδρυση του μουσικού σχήματος «Ευαγόρας» Αμμοχώστου, αλλά και τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, τονίζοντας πως το Υφυπουργείο Πολιτισμού ενθαρρύνει και στηρίζει τέτοιου είδους εκδηλώσεις, οι οποίες από τη μία λειτουργούν ως θεματοφύλακες των παραδόσεων μας και ως δεσμοί με την κατεχόμενη γη μας, ενώ ταυτόχρονα εξυψώνουν και αναβαθμίζουν τον πολιτισμό και την καλλιέργεια της μουσικής παιδείας στις νεότερες γενιές.

Σημείωσε ακολούθως πως το μουσικό σχήμα «Ευαγόρας» Αμμοχώστου, μέσω των δράσεων του, κρατά το μήνυμα της επιστροφής ζωντανό, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διατήρηση ανεξίτηλης της ιστορικής, εθνικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας. «Η συμμετοχή της χορωδίας του Σωματείου σε διάφορα χορωδιακά φεστιβάλ, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, βγάζει τον πολιτισμό μας πέρα από τα στενά γεωγραφικά σύνορά του νησιού μας, και συνδράμει στη πολιτιστική διπλωματία, κάτι που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Βοηθά επίσης στην ενδυνάμωση και στήριξη των δεσμών μας με τους απόδημους Κύπριους και την ομογένεια», ανέφερε.

Είπε ακόμη πως οι θύμησες της πόλης της Αμμοχώστου, όπως και όλων των κατεχόμενων εδαφών μας, αποτελεί για τον καθένα μας μια ανοικτή πληγή, υποδεικνύοντας πως χρέος μας δεν είναι άλλο από το να μη σταματήσουμε να παλεύουμε για την αποκατάσταση του δικαίου, της ειρήνης και της τάξης στο νησί μας. «Είναι μια συνεχής υπόμνηση της ανάγκης για αναζήτηση μιας λύσης στο Κυπριακό, που να εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να διασφαλίζει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε νόμιμου κατοίκου της χώρας», πρόσθεσε.

Τόνισε πως «συναισθανόμενοι τους κινδύνους που εγκυμονεί το status quo, επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η αναζήτηση μόνιμης λύσης, που θα εξασφαλίζει ένα κράτος χωρίς στρατό κατοχής, χωρίς εγγυητές με επεμβατικά δικαιώματα και που θα προσφέρει συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας σε όλους τους κατοίκους της», διαβεβαιώνοντας πως προς αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνονται οι προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος, παρά την αρνητική στάση της άλλης πλευράς, επανέλαβε κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την ετοιμότητά μας ανά πάσα στιγμή για επανέναρξη των συνομιλιών, και στήριξη της οποιασδήποτε πρωτοβουλίας, αξιοποιώντας και το διαπραγματευτικό κεκτημένο.

Κλείνοντας, συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή τη ξεχωριστή βραδιά, σε αυτή την ημέρα μνήμης για την Αμμόχωστο, για τον τόπο που δοκιμάστηκε και συνεχίζει να υπομένει τις συνέπειες της εισβολής. «Οι συντελεστές της τιμούν τον πολιτισμό και τις ρίζες μας και διατηρούν άσβεστη τη φλόγα της επιστροφής και για αυτό τους ευχαριστούμε» είπε.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More