Thursday, September 19, 2024
Home » Να αξιολογήσει τις εξελίξεις με ρεαλισμό καλεί τον Ερχιουρμάν η «προεδρία»

Να αξιολογήσει τις εξελίξεις με ρεαλισμό καλεί τον Ερχιουρμάν η «προεδρία»

0 comments

Πρόταση Ερχιουρμάν για καθορισμό χρονοδιαγράμματος στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ

Στην κριτική που δέχτηκε από τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Τουφάν Ερχιουρμάν για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό απάντησε ο Ερσίν Τατάρ με ανακοίνωση της «προεδρίας».

Advertisement

Η «προεδρία» καλεί τον κ. Ερχιουρμάν «να αξιολογήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό με ρεαλισμό και αντικειμενικότητα, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική του πορεία». Αναφέρει ότι η πρόταση για λύση δύο κρατών, την οποία έθεσε ο κ. Τατάρ και υποστηρίζεται από την Τουρκία, προέκυψε μετά το Σχέδιο Ανάν και το Κραν Μοντανά.

Απαντώντας στην κριτική περί αδράνειας, η «προεδρία» αναφέρει ότι η διπλωματία δεν έχει σταματήσει, αντιθέτως η θέση της τ/κ πλευράς περί λύσης δυο κρατών αποτελεί σημαντικό παράγοντα στις διπλωματικές επαφές.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση Ερχιουρμάν για καθορισμό χρονοδιαγράμματος στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, η «προεδρία» υποστηρίζει ότι η ε/κ πλευρά φέρει την ευθύνη για την κατάρρευση όλων των διαπραγματεύσεων, ενώ ο ΟΗΕ αγνοεί τα δικαιώματα των Τ/κ.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε όλες αυτές τις προτάσεις (λύσης), ενώ τα Ηνωμένα Έθνη, επιμένοντας στην απόφασή τους πριν από 60 χρόνια, συνεχίζουν να αγνοούν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού και να ενθαρρύνουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να διατηρήσει τη αδιάλλακτη στάση της. Επομένως, δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνουμε ό,τι έχει ήδη δοκιμαστεί», αναφέρει.

Σύμφωνα με την τ/κ ηγεσία ο κ. Ερχιουρμάν οφείλει να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων, όπως, «γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δηλώνει δημόσια ότι αποδέχεται την κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, το κράτος που ίδρυσε ο τουρκοκυπριακός λαός με ελεύθερη βούληση, θα πρέπει να έχει και θα έχει ισότιμη διεθνή υπόσταση με το δικό τους κράτος».

Τέλος, αναφέρει ότι στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία στην Κύπρο, «η οποία θα αποτελέσει παράδειγμα για την περιοχή και θα συμβάλει στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με βάση τη συνεργασία δύο κυρίαρχων κρατών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More