Monday, September 16, 2024
Home » Μουρμούρα στην ΕΔΕΚ για ομιλία της Υπουργού Μαρίας Παναγιώτου

Μουρμούρα στην ΕΔΕΚ για ομιλία της Υπουργού Μαρίας Παναγιώτου

0 comments

Μια ομιλία της Υπουργού Γεωργίας Μαρίας Παναγιώτου σε μνημόσυνο για τους πεσόντες στην τουρκική εισβολή έδωσε τροφή για να ξεκινήσει εκ νέου εσωκομματική μουρμούρα στην ΕΔΕΚ. Η Υπουργός και τέως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, εκπροσωπούσε τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκ μέρους του οποίου κατέθεσε και στεφάνι την περασμένη Κυριακή σε μνημόσυνο στην Λάρνακα.

Στην ομιλία της, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, όπως διαμηνύει επανειλημμένα ο Πρόεδρο Χριστοδουλίδης, μόνη βιώσιμη λύση είναι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Μια αναφορά η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη από παρευρισκόμενους στο μνημόσυνο, αφού είναι γνωστή η αντιομοσπονδιακή θέση της ΕΔΕΚ σε ο,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού.

«Όπως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης διαμηνύει επανειλημμένα, μόνη βιώσιμη λύση είναι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία της, ενώ στη συνέχεια, σημείωσε ότι, επίκεντρο των προσπαθειών του Προέδρου είναι η άρση του αδιεξόδου και η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017 στο CransMontana.

Σε άλλο σημείο της ομιλία της, ανέφερε ότι ο «Πρόεδρος συνεχίζει έμπρακτα τις προσπάθειες για δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών, όπως είναι τα μονομερή 14 μέτρα προς όφελος των Τ/κ συμπολιτών μας, αλλά και η εποικοδομητική προσέγγιση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προσέγγιση που επέτρεψε υιοθέτηση συμπερασμάτων, τα οποία δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις, νοουμένου ότι θα γίνουν βοηθητικά βήματα στο Κυπριακό εντός του συμφωνημένου υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) πλαισίου».

Τα μουρμουρητά, όπως πληροφορούμαστε, έφτασαν στα αυτιά και του Μαρίνου Σιζόπουλου ο οποίος ζήτησε και ενημερώθηκε για το τι έγινε και το θέμα θεωρείται λήξαν. Όπως πληροφορούμαστε, η ενημέρωση που έλαβε ήταν ότι η Μαρία Παναγιώτου εκπροσωπούσε ως Υπουργός την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη εκφράζοντας τις θέσεις της Κυβέρνησης και του Προέδρου, εκ μέρους του οποίου κατέθεσε και στεφάνι.

Παρά ταύτα όμως, υπάρχει εντός των στελεχών της ΕΔΕΚ μία έντονη συζήτηση για το θέμα και τις αναφορές που έγιναν από την Υπουργό Γεωργίας ακόμα και εάν αυτές έγιναν εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κομματικοί κύκλοι σημειώνουν πώς η θέση ενάντια στην ΔΔΟ είναι θεμελιώδης θέση της ΕΔΕΚ και η συμμετοχή την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη έγινε μετά από την υιοθέτηση από μέρους του μια σειράς εισηγήσεων που τέθηκαν από την ΕΔΕΚ. Άρα, η προβολή της ως της μόνης βιώσιμης λύσης εκ μέρους της Υπουργού του κόμματος και για πολλά χρόνια εκπροσώπου τύπου του, στέλνει αλλοπρόσαλλα μηνύματα στον κόσμο της ΕΔΕΚ.

Το όλο θέμα ανάγεται από ορισμένους και σε ένα νέο εσωκομματικό πόλεμο που υποβόσκει στο κόμμα και έχει να κάνει με τη διάδοχη κατάσταση για την προεδρία του κόμματος. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, όπως και ο ίδιος ανέφερε σε δηλώσεις του, αποχωρεί από την προεδρία του κόμματος μετά τις βουλευτικές του 2026, ενώ δεν θα είναι ούτε και υποψήφιος βουλευτής. Ως εκ τούτου, κάποιοι θεωρούν ότι έχει ξεκινήσει μία μάχη επικράτησης μεταξύ των δελφίνων για την επόμενη μέρα.

Δεν συμπλήρωσε απαρτία η ΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ, η οποία θα συνεδρίαζε την Τετάρτη το βράδυ αναβλήθηκε λόγω μη συμπλήρωσης απαρτίας,. Τα μέλη της ΚΕ είναι γύρω στα 100 ενώ για να υπάρχει απαρτία θα πρέπει να είναι παρόντα στη συνεδρία το 50%. Όπως πληροφορούμαστε, παρόντες προχθές ήταν γύρω στα 45 μέλη. Όπως μας αναφέρθηκε υπήρχα μέλη που ασθενούσαν με κορωνοϊό, κάποια άλλα βρίσκονταν στο εξωτερικό, ενώ υπήρχαν και κάποιοι που απουσίαζαν αδικαιολόγητα. Για να μην υπάρχει αμφισβήτηση των όποιων αποφάσεων, αποφασίστηκε τελικά η αναβολή της,. Νέα συνεδρία θα γίνει πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου με όσα μέλη θα είναι παρόντα.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More