Thursday, October 10, 2024
Home » Μεγάλη διπλωματική επιτυχία για την Κύπρο. Κατάφερε εκλογή στο ΣΑΔ του ΟΗΕ

Μεγάλη διπλωματική επιτυχία για την Κύπρο. Κατάφερε εκλογή στο ΣΑΔ του ΟΗΕ

0 comments

Σημαντική στιγμή για την κυπριακή διπλωματία – Η χώρα μας εξελέγη για τριετή θητεία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ – Απέδωσε η καρπούς η εκστρατεία του Υπουργείου Εξωτερικών, παρά τα εμπόδια που έθετε η Τουρκία

Για πρώτη φορά η Κύπρος κατάφερε εκλογή σε ένα από τα κύρια όργανα του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη ψηφοφορία που έγινε στη Γενική Συνέλευση η χώρα μας κατάφερε να λάβει 167 ψήφους από τις 189 και να εκλεγεί δεύτερη στην ομάδα της. Η εκλογή αφορά τριετή θητεία για την περίοδο 2025 – 2027 και εν μέρει συμπίπτει με τη δεύτερη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δεύτερο εξάμηνο του 2026.

Advertisement

  • «Εξαιρετικό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας» λέει ο ΠτΔ για εκλογή στο ΣΑΔ του ΟΗΕ

Πρόκειται για μια διπλωματική επιτυχία της χώρας μας, η οποία συμμετείχε σε ομάδα υποψηφιοτήτων με την Ασία και την Ωκεανία. Συγκεκριμένα υπήρχαν 6 υποψηφιότητες, που διεκδικούσαν 5 από τις 47 θέσεις εκλογής. Μαζί με εμάς στη ψηφοφορία έτρεξαν το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Νότιος Κορέα, η Ταϊλάνδη και οι Νήσοι Μάρσαλ.

  • «Σημαντική επιτυχία… διευρύνεται ο διπλωματικός μας ορίζοντας» λέει ο Κόμπος για εκλογή στο ΣΑΔ

Τους προηγούμενους μήνες το Υπουργείο Εξωτερικών είχε προβεί σε μια μεγάλη εκστρατεία προώθησης της κυπριακής υποψηφιότητας, η οποία κορυφώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά τις επαφές του Κωνσταντίνου Κόμπου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Να σημειωθεί ότι την υποψηφιότητα της Κύπρου πολέμησε παρασκηνιακά η τουρκική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ο μηχανισμός ελέγχου του ΟΗΕ για το σοβαρό αυτό θέμα. Αξιολογεί την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε κράτος μέλος του ΟΗΕ, το οποίο υποβάλλει εθνικές εκθέσεις ανά 4-5 χρόνια. Το όργανο καταγράφει ευρήματα και διατυπώνει συστάσεις.

Κατά τη θητεία της η χώρα μας θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει σημαντικά ζητήματα όπως τα δικαιώματα του παιδιού, την ισότητα των φύλων, τα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More