Thursday, September 19, 2024
Home » Κύπρος διαφθορά όπως Μεξικό ναρκωτικά – Τι είπε ο Πρόεδρος

Κύπρος διαφθορά όπως Μεξικό ναρκωτικά – Τι είπε ο Πρόεδρος

0 comments

Χαρακτήρισε την εικόνα που έχει η Κύπρος στο εξωτερικό με αυτή του Μεξικού. Όπως η χώρα της Λατινικής Αμερικής ήταν συνώνυμο των ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα, είναι κατ’ αντίστοιχο τρόπο και η χώρας μας όσον αφορά την διαφθορά κατά τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Αναφορά η οποία σοκάρει, όταν βγαίνει μάλιστα από τα χείλη του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα και προκαλεί έντονα ερωτηματικά για τις ευθύνες δημιουργίας αυτής της εικόνας για την χώρα μας στο εξωτερικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν μέλος για εννιά χρόνια της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Σημείο αναφοράς επίσης, η δήλωση πρόθεσης του Νίκου Χριστοδουλίδη για σύγκρουση με την Βουλή και τα κόμματα, με αφορμή μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης σε ο,τι αφορά την εκλογική διαδικασία για αύξηση της συμμετοχικότητας. Έφερε ως παράδειγμα τη μείωση του ορίου ηλικίας στα 17 έτη και την αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, σημειώνοντας πώς υπάρχουν αντιδράσεις από τα κόμματα και λέγοντας χαρακτηριστικά πώς «θα περάσουμε δύσκολα στη Βουλή, το γνωρίζω» και προσθέτοντας πώς κάποιοι τον προέτρεψαν να μην πάρει τέτοια νομοσχέδια στη Βουλή. Δήλωσε επίσης την πρόθεση της Κυβέρνησης για εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας.

Όλα αυτά ήταν σημεία αναφορά στην ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Ημερίδα Συμμετοχικής – Διαβουλευτικής Δημοκρατίας «Διαφθορά, το βασικό ανάχωμα στη νεανική πολιτική δραστηριοποίηση», που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο. Μια ομιλία η οποία εν πολλοίς είχε στοιχεία απολογισμού του έργου της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, με αποφάσεις και ενέργειες που έγιναν από μέρους της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της διαφθοράς, αύξησης της συμμετοχικότητας αλλά και της χρηστής διοίκησης.

Για το τελευταίο στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου αλλά και του διορισμού τουΓιώργου Αρέστη ως σύμβουλου δεοντολογίας. Μίλησε ακόμα για την Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, την λειτουργία της ιστοσελίδας «Η Φωνή του Πολίτη» για την ενημέρωση υλοποίησης του κυβερνητικού έργου.

Στο θέμα της διαφθοράς, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στάθηκε ιδιαίτερα, εξηγώντας πώς θέλει, όπως το Μεξικό έγινε πρότυπο αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος με τις πολιτικές του, έτσι να γίνει και η Κύπρος στα θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς.

«Το θέμα, λοιπόν, της διαφθοράς αποτελεί ένα καταστροφικό καρκίνωμα της κοινωνικής και της πολιτικής ζωής του τόπου μας, με δυσμενείς συνέπειες σε όλους τους τομείς, πλήττοντας την ίδια στιγμή τη φήμη της χώρας μας διεθνώς, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται», δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στην ομιλία του.

Αφού μίλησε για τη δυσκολία που έχει η χώρα μας να προσελκύσει σοβαρούς επενδυτές, λόγω ακριβώς αυτής της εντύπωσης που υπάρχει στο εξωτερικό ότι είναι χώρα που κυριαρχεί η διαφθορά, σημείωσε ότι είναι για αυτό τον λόγο που η αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς, μαζί με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα δύο πιο σοβαρά προβλήματα όσον αφορά το εσωτερικό της χώρας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή.

«Ξεκινήσαμε με κάποια άλλα θέματα που ήταν άμεση η προσέγγιση. Αναφέρομαι στο μεταναστευτικό και κάποια άλλα θέματα, αλλά αυτή τη στιγμή, αυτές οι δύο είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο που αποφάσισα – όχι επίσημα αλλά ανεπίσημα, και δέχτηκαν πολλή κριτική – να καλέσω στην Κύπρο αξιωματούχος του FBI, μια ομάδα που βρίσκεται στη χώρα μας, για να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα», δήλωσε και εξήγησε ότι μέσα στο πλαίσιο των εξουσιών απευθύνθηκε προς τις αστυνομικές, στις ανακριτικές Αρχές για να ρωτήσει πόσες υποθέσεις διερευνούν.

«Μου είπαν έναν αριθμό ο οποίος φυσικά ήταν διψήφιος και πόσο καιρό χρειάζεται να γίνουν, πόσα άτομα απασχολούνται σε αυτές τις υποθέσεις, η απάντηση ήταν ότι απασχολούνται πέντε άτομα και αν θέλουμε να προχωρήσουμε πρέπει να κάνουμε εξειδικευμένες προσλήψεις, τουλάχιστον 25 με 30 άτομα. Αντιλαμβάνεστε ότι αν προχωρούσαμε να κάνουμε προσλήψεις 25 – 30 ατόμων, μπορεί το 2027 να ολοκληρώνονταν οι σχετικές διαδικασίες. Δεν ήταν επιλογή για εμάς, που η καταπολέμηση αυτού του φαινομένου είναι προτεραιότητα.

Για αυτό τον λόγο αποταθήκαμε στις αμερικανικές Αρχές, χαίρομαι για την άμεση ανταπόκριση, χαίρομαι που είναι εδώ, χαίρομαι που συνεισφέρουν στις προσπάθειες των δικών μας ανακριτικών Αρχών και γενικότερα που υπάρχει πρόοδος. Υπάρχει πρόοδος εκεί όπου υπάρχει πρόθεση να προωθηθούν οι υποθέσεις, και εκεί που δεν υπάρχει να κλείσουν. Είναι μέσα στο ίδιο πλαίσιο που για πρώτη φορά έχουμε βάλει ένα σημαντικό ποσό στον προϋπολογισμό του κράτους, ξεκινώντας μια μεγάλη προσπάθεια για rebranding της χώρας μας», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More