Friday, January 10, 2025
Home » Κόμπος: Στόχος μας ένα κράτος με λειτουργική αυτονομία

Κόμπος: Στόχος μας ένα κράτος με λειτουργική αυτονομία

0 comments

Οι επόμενες κινήσεις των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό τοποθετούνται μέσα στο πρώτο τρίμηνο, οπόταν αναμένεται και η κάθοδος της Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο στο νησί. Για τη Λευκωσία τα δύο ζητούμενα όσον αφορά την επανεκκίνηση της διαδικασίας όσο και τον τελικό στόχο είναι: Να μην έχουμε δύο παράλληλους μονολόγους, και η Κύπρος να καταστεί ένα κράτος με λειτουργική αυτονομία.

Τους στόχους αυτούς καταγράφει ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος μιλώντας στον «Φ». Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν στην Ντόχα του Κατάρ ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως η κ. ΝτιΚάρλο τον ενημέρωσε ότι προγραμματίζει να έρθει στην Κύπρο: «Στη συνάντηση που είχαμε, συζητήσαμε και τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα κατά την διάρκεια του δείπνου το οποίο φιλοξένησε στη Νέα Υόρκη».

Ο Κ. Κόμπος είναι προσεκτικός να μην οριοθετήσει χρονικά την επίσκεψη ΝτιΚάρλο και σημειώνει πως «δεν έχει προσδιοριστεί με σαφήνεια» αλλά «αν μπορούμε να δώσουμε μια ημερομηνία, αυτή τοποθετείται στο επόμενο διάστημα, στις αρχές του έτους».

Υπενθυμίζει πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι «απαιτείται μια σημαντική προεργασία πριν φτάσουμε στο επίπεδο της διευρυμένης πενταμερούς που ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησε με τους δύο ηγέτες». Προβλέπεται ότι: «Θα προηγηθεί η τριμερής για το θέμα των οδοφραγμάτων και η προεργασία αυτή είναι κομμάτι το οποίο θα αναλάβει να διεκπεραιώσει η κ. Ντι Κάρλο. Συνεπώς αναμένουμε τη δική της επίσκεψη και είναι κάτι το οποίο εμείς επιζητούμε να γίνει το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και την ανάγκη να γίνει και η απαραίτητη προεργασία ώστε να υπάρξουν και θετικά αποτελέσματα».

Στο ερώτημα για το πότε θα συναντηθούν Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ, λαμβανομένου υπόψη ότι εκφράζουν ετοιμότητα και προθυμία, ο Κ. Κόμπος αναφέρει:

«Αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι το οποίο προέκυψε από την άποψη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δείχνει, ή φαίνεται να έχει δείξει, μια διαφορετική διάθεση. Αυτό θα το δούμε ως προς την υλοποίησή του. Να θυμίσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σταθερά και επανειλημμένα ζήτησε, προσκάλεσε, αποδέχτηκε, πρότεινε, να υπάρξουν αυτού του είδους οι συναντήσεις. Αυτές οι συναντήσεις μόνο θετικά μπορεί να ερμηνευτούν, ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη περίοδο αδράνειας και στασιμότητας, η οποία προηγήθηκε πριν τις δικές μας πρωτοβουλίες, που οδήγησαν τα πράγματα μέχρι το δείπνο στη Νέα Υόρκη.

Τώρα το πότε μπορεί να γίνει αυτό, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ εγώ να απαντήσω, ούτε έχω εγώ περισσότερη ενημέρωση για το πότε, πώς και κατά πόσο θα γίνει. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι, η δική μας βούληση είναι δεδομένη. Εξαρτάται πλέον από τη βούληση της άλλης πλευράς».

Το ζητούμενο: Με την πενταμερή να παραμένει στο βασικό ζητούμενο σε μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό ο ΥΠΕΞ αναφέρει πως «η δική μας προσέγγιση είναι ότι απαιτείται να προκύψουν θετικά αποτελέσματα. Σε διαφορετική περίπτωση, να έχουμε την παράθεση απλά των θέσεων των δύο πλευρών, οι οποίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, δεδομένου ότι η δική μας πλευρά παραμένει σταθερή, και στηρίζεται αποκλειστικά πάνω στην βάση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η άλλη πλευρά είναι σταθερά έξω από αυτή, θα είναι περιορισμένης χρησιμότητας».

Υποδεικνύει δε πως «το να έχουμε δύο παράλληλους μονόλογους χωρίς να υπάρχει διάθεση συζήτησης, πάντα με την προοπτική να οδηγηθούμε πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα ήταν το βέλτιστο αποτέλεσμα».

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα προσέλθει στη συνάντηση «με όλη την καλή διάθεση που έχουμε επιδείξει όλο αυτό το διάστημα» και «με τις πρωτοβουλίες τις οποίες έχουμε πάρει και πάνω στις οποίες χτίζουμε, αλλά και με την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος και άλλη διέξοδος για να φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού, παρά μέσω των διαπραγματεύσεων». Ο ΥΠΕΞ τονίζει περαιτέρω πως: «Υπάρχει μια ξεκάθαρη βάση, αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Υπάρχει το κεκτημένο των συνομιλίων και έχουμε επανειλημμένα τονίσει ποια είναι η θέση μας ως προς αυτό».

Ούτε λίγο κράτος: Ο Κωνσταντίνος Κόμπος μιλώντας στον Φ (στο πλαίσιο της συνέντευξης του δημοσιεύθηκε την Κυριακή) περιέγραψε το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ευρύτερα στην περιοχή υπό την ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ: «Αυτός ο ρόλος, νομίζω, προκύπτει μέσα από μια σειρά από ζητήματα, τα οποία αποτελούν και διδάγματα για το πώς προχωρούμε και στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, από άποψη τι αποτέλεσμα είναι αυτό που θέλουμε, πάντα και αποκλειστικά, εντός του πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ξεκαθαρίζει δε στη συνέχεια πως «δεν μπορεί να έχουμε ούτε ολίγον από κράτος, ούτε και κάποια κυριαρχία. Το ζητούμενο είναι να έχουμε ένα κράτος, το οποίο να είναι μια ομοσπονδία, όπως αυτή περιγράφεται μέσα από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το οποίο να έχει την απαραίτητη λειτουργική αυτονομία. Έναν κράτος χωρίς κηδεμόνες, έναν κράτος το οποίο να μπορεί να χαράσσει τη δική του πολιτική, που μπορεί να είναι χρήσιμη και επωφελής, όχι μόνο για εμάς τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, αλλά ευρύτερα για την περιοχή και εντός της ΕΕ».

Επίδραση προς ΓΓ: Όσον αφορά το ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό και τον διορισμό απεσταλμένου ο κ. Κόμπος σημειώνει πως «για μας ο στόχος από την αρχή ήταν, και παραμένει, η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ. Αυτό δεν πρέπει όμως, κάποιος να το απομονώνει ως αυτοσκοπό, υπό την έννοια ότι θα υποκαθιστούσε στην οποιαδήποτε περίπτωση τα Ηνωμένα Έθνη. Ουδέποτε είπαμε κάτι τέτοιο. Τουναντίον αυτό το οποίο έγινε είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες αλληλο-σύνδεσης. Υπό την άποψη ότι η δική μας κινητικότητα, η δική μας επιχειρηματολογία, η δική μας πρωτοβουλία, πρώτα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα σημαντικά κράτη-μέλη, υποβοήθησε στο να επανέλθει πάνω στο ζήτημα του Κυπριακού ο Γ.Γ. του ΟΗΕ».

Ο ΥΠΕΞ υποδεικνύει πως «κάποιος δεν μπορεί να θεωρεί τα δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα» προσθέτοντας πως: «Οι προσπάθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως συγκοινωνούν δοχείο μετά τον ΟΗΕ, είχαν την επίδραση, οδηγώντας το ΓΓ να ενσκήψει ξανά πάνω στο Κυπριακό και στο να έχουμε το διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης, να γίνει το δείπνο, να καθοριστούν τα βήματα για την επόμενη τριμερή και πενταμερή. Ως εκ τούτου, αυτό που ξεκίνησε ως μια βασική παράμετρος προσέγγισης προς τον στόχο της ενεργούς κινητικότητας, οδήγησε τελικά ή βοήθησε να δρομολογηθούν τα πράγματα στο σημείο που φτάσαμε. Τούτο θεωρώ είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να το λάβουμε υπόψη».

Πρώτοι εμείς αναγνωρίζουμε το ρόλο της Τουρκίας

Με την κατάσταση στη Συρία να βρίσκεται στο επίκεντρο το διεθνούς ενδιαφέροντος το ερώτημα προς τον ΥΠΕΞ έχει να κάνει με τον ρόλο της Τουρκίας, ο οποίος στην απάντησή του σημειώνει:

«Οι πρώτοι που αναγνωρίζουν, και πρέπει να αναγνωρίζουν τη σημασία της Τουρκίας ως περιφερειακός δρώντας, είμαστε εμείς. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός παίκτης σε μια σειρά από μέτωπα. Στη Συρία, σε άλλες χώρες της περιοχής, αλλά και σε άλλες ηπείρους, με τρόπον ο οποίος είναι είτε εμφανής είτε λιγότερο εμφανής. Με διπλωματικά μέσα, με στρατιωτικά μέσα, με ήπια διπλωματία και με διάφορα άλλα εργαλεία. Άρα η Τουρκία έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει.

Πέραν τούτου, η λογική να μπούμε στη διαδικασία σύγκρισης της δυνατότητας επιρροής και επίδρασης της Τουρκίας με τη δική μας, αποτελεί λανθασμένη προσέγγιση. Δεν μπορεί κάποιος να ανταγωνιστεί την επιρροή που έχει η Τουρκία. Μπορεί, όμως, να δημιουργήσει το δικό του κομμάτι, το δικό του πλαίσιο, και την δική του σημασία και χρησιμότητα.

Ακούω τις τελευταίες μέρες να υπάρχει μια προσέγγιση ότι, ο μεγάλος κερδισμένος από την κατάσταση στη Συρία είναι η Τουρκία, και ότι αυτό δημιουργεί κινδύνους και επικινδυνότητα για μας σε μια σειρά θεμάτων. Το ακούμε με ιδιαίτερη προσοχή. Δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι το οποίο κάποιος πρέπει ή μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει διότι, πάρα πολύ απλά, είναι πολύ πιο σύνθετη η κατάσταση, είναι δυναμική και σε εξέλιξη, με πολύ-επίπεδες επιδράσεις. Η Τουρκία έχει κομβικό ρόλο, όπως όμως και άλλοι».

Έκανε και θα συνεχίσει να κάνει ασκήσεις

Η αντιπολίτευση έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε την Κύπρο σ’ ένα ορμητήριο. Ο Κ. Κόμπος σημειώνει πως πρόκειται περί «κλασικής περίπτωσης που κάποιοι αναπαράγουν fake-news, τα οποία ξέρουμε από που προέρχονται και προς τα που διοχετεύονται, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο».

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ: «Αυτή η προσέγγιση παραγνωρίζει έναν πολύ βασικό γεγονός, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει, ασκήσεις στρατιωτικού χαρακτήρα με όσες χώρες έχει συμμαχική σχέση. Αυτό περιλαμβάνει φυσικά και χώρες οι οποίες είναι από τον Αραβικό κόσμο, χώρες του Δυτικού κόσμου, χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ, αλλά και το Ισραήλ».

Και καταλήγει υποδεικνύοντας πως «το να επιλέγω να στιγματίζω το τώρα, αγνοώντας το πριν, παραγνωρίζοντας επίσης το μέλλον και ποιο είναι το δικό μας στρατηγικό συμφέρον, απλά και μόνο διότι υπάρχει είτε μια αντιπολιτευτική λογική ισοπεδωτικού χαρακτήρα, είτε μια δογματική προσέγγιση, με βρίσκει αντίθετο».

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00