Monday, September 16, 2024
Home » Κόμματα: Ώρα να δώσουν λογαριασμό

Κόμματα: Ώρα να δώσουν λογαριασμό

0 comments

Οι εκλογές πέρασαν και τα κόμματα έχουν τώρα να δώσουν λογαριασμό. Όχι μόνο πολιτικά για το αποτέλεσμα της κάλπης, αλλά και… οικονομικά. Το τρίμηνο που έχουν ως περιθώριο για υποβολή των οικονομικών καταστάσεων τους για την περίοδο των εκλογών και των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης, τελειώνει για τα κόμματα και μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές εκθέσεις τους στην Ελεγκτική Υπηρεσία Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μέχρι στιγμή έχουν υποβάλει την σχετική έκθεση για τα έξοδα της προεκλογικής τους το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι και η Ακροαριστερή Αντίσταση. Στην ιστοσελίδα του ΔΗΚΟ επίσης, είναι αναρτημένη η δήλωση εξόδων του κάθε υποψήφιου ευρωβουλευτή, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δηλώσει που ακριβώς δαπανήθηκαν τα χρήματα της προεκλογικής του.

Οι οικονομικές καταστάσεις των κομμάτων αφορούν ουσιαστικά τα ποσά που δόθηκαν στους υποψήφιους ευρωβουλευτές τους για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας τους. Τα έξοδα δηλαδή του κάθε κόμματος, θα πρέπει να συνάδουν με τις δαπάνες του κάθε υποψήφιου ευρωβουλευτή του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τα άτομα που είναι υποψήφια, η σχετική νομοθεσία αναφέρει ότι είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν την σχετική έκθεση δαπανών τους μέχρι δύο μήνες μετά τις εκλογές, ενώ για τα κόμματα η περίοδος αυτή είναι τρεις μήνες.

Σημειώνεται ότι ο κάθε υποψήφιος ευρωβουλευτής, δικαιούται να δαπανήσει για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας συνολικά το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ. Συγκεκριμένα, μπορεί να δαπανήσει 45 χιλιάδες ευρώ για προβολή της υποψηφιότητας του με διαφημίσεις, πινακίδες κλπ και παράλληλα έχει τη δυνατότητα να δηλώσει ως προσωπικά έξοδα ένα ποσό μέχρι 5 χιλιάδες ευρώ.

Πέραν βέβαια των ευρωκλοεκλογών και των υποψήφιων ευρωβουλευτών, στην εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου είχαμε και τους υποψήφιους για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε ο,τι αφορά τους υποψηφίους για τη θέση του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ταβάνι εξόδων για τον καθένα είναι οι 30χιλιάδες ευρώ.

Σε σχέση με τους Δημάρχους υπάρχει κατηγοριοποίηση για το όριο δαπανών για την προεκλογική τους εκστρατεία, στην βάση του πληθυσμού του Δήμου που είναι υποψήφιοι. Συγκεκριμένα για υποψήφιους σε Δήμους με πληθυσμό από 30χιλιάδες άτομα και άνω μπορούν να έχουν έξοδα μέχρι 30χιλιάδες ευρώ ο καθένας. Για Δήμους με πληθυσμό από 15χιλιάδες μέχρι 30χιλιάδες άτομα μπορεί να έχουν δαπάνες προεκλογικές μέχρι 20χιλιάδες ευρώ, ενώ για Δήμους με πληθυσμό μέχρι 15 χιλιάδες άτομα, το ποσό των εκλογικών δαπανών περιορίζεται στις 10χιλιάδες ευρώ.

Για τους αντιδημάρχους, το ποσό των εκλογικών δαπανών είναι στις 5χιλιαδες ευρώ ενώ για κάθε Δημοτικό Σύμβουλο, το ποσό των δαπανών για σκοπούς προεκλογικής είναι στις 3χιλιάδες ευρώ.

Συνολικά, στις εκλογές της 9ης Ιουνίου είχαμε 6,594 άτομα ως υποψήφιους είτε για την Ευρωβουλή, είτε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα, είχαν υποβληθεί υποψηφιότητες ως εξής:

>> 63 για ευρωβουλή

>> 13 για Προέδροι Επαρχιακού Οργανισμού

>> 82 για Δήμαρχοι

>> 258 για αντιδήμαρχοι

>> 2,190 ως Δημοτικοί Σύμβουλοι

>> 745 ως Κοινοτάρχες

>> 3,243 ως Κοινοτικοί Σύμβουλοι

Πόσα μπήκαν στα ταμεία του κράτους

Αξιοσημείωτο πάντως είναι και το ποσό που μπήκε στα ταμεία του κράτους από την καταβολή του παράβολου για υποβολή υποψηφιότητα. Με βάση τη νομοθεσία, κάθε υποψήφιος ευρωβουλευτής, έχει καταβάλει κατά την ημέρα υποβολής της υποψηφιότητας του, το παράβολο των €1000.

Το ποσό αυτό επιστρέφεται στον υποψήφιο, σε τρεις περιπτώσεις:

>> Αν αποσυρθεί

>> Αν δεν προχωρήσει η ψηφοφορία.

>> Αν δεν λάβει το 1/3 του εκλογικού μέτρου.

Σε ο,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

>> Κάθε υποψήφιος Δήμαρχος έχει καταβάλει ως παράβολο το ποσό των €1.000. Το ίδιο και ο κάθε υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης.

>> Κάθε υποψήφιος αντιδήμαρχος κκατέβαλε ως παράβολο το ποσό των 500 ευρώ.

>> Κάθε υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος κατέβαλε ως παράβολο το ποσό των 100 ευρώ.

Σύμφωνα με την νομοθεσία για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις περιπτώσεις αυτές το παράβολο, επιστρέφεται στους υποψηφίους, εάν δεν γίνει ψηφοφορία, ή, σε περίπτωση θανάτου υποψηφίου, στους νόμιμους αντιπροσώπους του, σε κάθε άλλη δε περίπτωση τα ποσά αυτά κατατίθενται στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Κάθε υποψήφιος κοινοτάρχης καταβάλει παράβολο €200 και το κάθε υποψήφιο μέλος Κοινοτικού Συμβουλίου €100. Δηλαδή οι 745 υποψήφιοι Κοινοτάρχες έχουν καταβάλει το ποσό των 149 χιλιάδων ευρώ και οι 3,243 υποψήφιοι Κοινοτικοί Σύμβουλοι, το ποσό των 324,300 ευρών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το παράβολο επιστρέφεται:

>> Αν δεν προχωρήσει η ψηφοφορία.

>> Αν ο υποψήφιος λάβει το 1/3 του εκλογικού μέτρου στην περίπτωση των μελών του Συμβουλίου.

>> Αν ο υποψήφιος λάβει το 1/5 των έγκυρων ψήφων στην περίπτωση του κοινοτάρχη.

>> Αν σε περίπτωση ψηφοφορίας εκλεγεί υποψήφιος.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More