Κόμματα σε απόγνωση αλλά και σε αδιέξοδο. Η μετά τις ευρωεκλογές μέρα και οι κομματικές δηλώσεις της νύκτας της 9ης Ιουνίου, προδιάγραφαν έντονη κομματική κινητικότητα.
Η εκλογή Φειδία Παναγιώτου από την μια και οι απώλειες σε ποσοστά που κατέγραψαν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην του ΕΛΑΜ, από την άλλη δημιούργησαν ένα σκηνικό έντονο πιέσεων προς όλες τις κομματικές ηγεσίες οι οποίες έσπευσαν τα πρώτα εικοσιτετράωρο μετά το κλείσιμο των καλπών να δηλώσουν την ετοιμότητα τους για αλλαγές και νέους δρόμους επικοινωνίας με την κοινωνία, την οποία διαβεβαίωναν πώς έλαβαν τα μηνύματα που τους έστειλε.
Η προαναγγελθείσαν πορεία προς την βάση και τον απλό πολίτη ήταν έτοιμη να ξεκινήσει, αλλά στο πέρασμα του χρόνου άρχισε να χάνει το δρόμο. Αφενός διότι όπως διαπιστώνεται το εγχείρημα στην πράξη αποδεικνύεται ακόμα πιο δύσκολο από ο,τι θεωρούσαν και αφετέρου, διότι και τα ίδια τα κόμματα αποφεύγουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, θέλοντας ή προσδοκώντας να κερδίσουν χρόνο.
Στην όλη εξίσωση βέβαια ήρθε να προστεθεί και η απόφαση για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από τη θέση του Γενικού Ελεγκτήδημιουργώντας νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και έντονη περιρρέουσα για δημιουργία νέου κομματικού σχηματισμού.
Τέσσερις μήνες μετά τις ευρωεκλογές, τα κόμματα ακόμα προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους, ενώ την ίδια ώρα συναντούν και μια άρνηση από μέρους της ίδιας της κοινωνίας να αποδεχθεί εύκολα το κάλεσμα τους. Ουσιαστικά τα κόμματα έστρεψαν την προσοχή τους σε τρεις πυλώνες:
>> Στην ενίσχυση των δεσμών τους με τη βάση τους και στην εκτόνωση της όποιας μετεκλογικής έντασης μέσω ενός συνεδρίου, το οποίο θεωρητικά θα τροχιοδρομούσε τις αποφάσεις τις αλλαγές.
>> Στην διεύρυνση των βάσεων τους με νέα άτομα, είτε ηλικιακά, είτε με νέα πρόσωπα με ανανέωση των τοπικών ή επαρχιακών τους ομάδων.
>> Στην ενεργότερη εμπλοκή ατόμων στην παραγωγή πολιτικής με τη δημιουργία ομάδων πολιτικής.
Στην πράξη ωστόσο αυτό το οποίο διαπιστώνεται είναι ότι τόσο στις τοπικές επιτροπές, όσο και στις επαρχιακές επιτροπές των κομμάτων οι κομματικοί αξιωματούχοι συναντούν κάθε φορά τα ίδια άτομά και τα ίδια άτομα. Παλιοί κομματικοί πυρήνες οι οποίοι ωστόσο παραμένουν οι ίδιοι και δεν ανανεώνονται ή ενισχύονται από νέα άτομα.
Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι σχεδόν όλες οι κομματικές νεολαίες υπολειτουργούν ή έχει απλά τυπική παρουσία είτε στον φοιτητόκοσμο, είτε και στους μαθητές. Η συμβολή των νεολαίων ήταν διαχρονικά καθοριστική για την ανάδειξη νέων στελεχών, την ανανέωση και ενδυνάμωση των κομμάτων.
Παράλληλα όμως και στις ομάδες παραγωγής πολιτικής των κομμάτων συμμετέχουν κυρίως άτομα του κομματικού χώρου.
>> Περιμένοντας τα συνέδρια
Παρά την απόφαση για διενέργεια πολίτικων και καταστατικών συνεδρίων από όλα σχεδόν τα κόμματα, μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερολογιακά η διενέργεια τους.
Ο ΔΗΣΥ είχε αποφασίσει για τέλος του έτους, το ΔΗΚΟ πρόσφατα το μετέθεσε για τον Φεβρουάριο, η ΔΗΠΑ δεν το έχει ορίσει και η ΕΔΕΚ βρίσκεται σε διαδικασία εσωκομματικού διαλόγου. Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του θα πάει του χρόνου στο τακτικό του συνέδριο.
Όλα αυτά δείχνουν μια αδυναμία διαχείρισης της κατάσταση όπως εξελίσσεται στο πολιτικό σκηνικό, ενώ την ίδια ώρα ουσιαστικά καλούνται να μπουν σε νέα προεκλογική μάχη, πριν ακόμα κλείσουν τις πληγές της προηγούμενης.
Πυρά Τριανταφυλλίδη κατά Φειδία
Τα πυρά του νομικού Χρίστου Τριανταφυλλίδη συγκέντρωσε ο ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου με αφορμή επίσκεψη του σε ξενοδρομείο στην κατεχόμενη Κερύνεια.
«Φειδία είδα τη φωτογραφία σου να απολαμβάνεις τη ζωούλα σου και το ναργιλέ σου σε ξενοδοχείο της κατεχόμενης Κερύνειας μας. Δεν φταίει κανένας άλλος. Εμείς όλοι φταίμε που στιγμιαία παρασυρόμαστε από γκαραγκιοζιδες όπως εσένα. Λόγω της ηλικίας σου θα εκφραστώ όπως σου αξίζει. Ντροπή σου παλιόπαιδο. Ντροπή σου», έγραψε ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης, προσθέτοντας στην συνέχεια πώς «λίγος σεβασμός δεν βλαφτεί. Αλλά ξέχασα…. Δεν σε έμαθαν ιστορία!!! Δεν ξέρεις τι έγινε το 1974 στη Κύπρο!!! Στην Ευροβουλη με το παχουλό μηνιάτικο βρήκες όμως το δρόμο να πας! Ευτυχώς τα πέντε χρόνια της θητείας σου περνούν γρήγορα και πάλι εδώ θα είμαστε. Κλείνω όπως περίπου άρχισα: Ντροπή σου ρε…».
Πηγή: Φilenews