Wednesday, October 9, 2024
Home » Κυπριακό: Ο Πρόεδρος ελπίζει σε κάτι θετικό από την τριμερή – Ενημερώνει πολιτική ηγεσία

Κυπριακό: Ο Πρόεδρος ελπίζει σε κάτι θετικό από την τριμερή – Ενημερώνει πολιτική ηγεσία

0 comments

Οκτώ ημέρες πριν το άτυπο δείπνο της Νέας Υόρκης και η γενική εκτίμηση στην Κύπρο είναι πως δεν θα προκύψει κάτι θετικό. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ελπίζει ότι η τριμερής συνάντηση στις 15 Οκτωβρίου, έστω και υπό την άτυπη μας μορφή, θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει συγκαλέσει για σήμερα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το οποίο και θα ενημερώσει για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό. Θα αναφερθεί τόσο στις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη όσο και για τις εκτιμήσεις για την επικείμενη άτυπη τριμερή.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Νικόλα Π. Γιάγκου που τελέστηκε στην εκκλησία Αγίου Νικολάου στα Κάτω Πολεμίδια της Λεμεσού, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι αξιοποιεί την κάθε επαφή για την Κύπρο μένοντας προσηλωμένος πάντα στα σημαντικά και στα μεγάλα. «Είμαι έτοιμος, γνωρίζω πολύ καλά τους στόχους και τις επιδιώξεις μας, γνωρίζω τα όρια του συμβιβασμού και τις κόκκινες μας γραμμές και ευελπιστώ ότι η τριμερής συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου, θα έχει θετικά αποτελέσματα» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε την προσπάθεια που καταβάλλεται από πλευράς του για επανέναρξη των συνομιλιών. «Μεθοδευμένα, συστηματικά και συντονισμένα καταφέραμε να κινήσουμε το διεθνές ενδιαφέρον, να επαναφέρουμε την Κύπρο στο προσκήνιο των εξελίξεων, να την καταστήσουμε εξισορροπητικό παράγοντα και διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας. Καταφέραμε, παρά τις όποιες αντίξοες και αρνητικές συνθήκες, να δώσουμε νέα κινητικότητα στο Κυπριακό. Με γνώμονα και άξονά μας το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και πάνω στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, εργαζόμαστε για την πολυπόθητη απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, πλέον όλοι αναγνωρίζουν την εποικοδομητική προσέγγιση της ε/κ πλευράς και επικεντρώνονται προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. «Ήταν μια περίοδος με αλλεπάλληλες συναντήσεις και προσπάθειες. Αξιοποιούμε την κάθε επαφή. Για την Κύπρο. Μένοντας προσηλωμένος πάντα στα σημαντικά και στα μεγάλα. Είμαι έτοιμος, γνωρίζω πολύ καλά τους στόχους και τις επιδιώξεις μας, γνωρίζω τα όρια του συμβιβασμού και τις κόκκινες μας γραμμές και ευελπιστώ ότι η τριμερής συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου, θα έχει θετικά αποτελέσματα» υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή, τόνισε την ανάγκη για ενδυνάμωση της χώρας μας σε όλους τους τομείς. «Η χώρα μας πρέπει να είναι ισχυρή οικονομικά, πολιτικά, αμυντικά και να είναι ευημερούσα. Η ισχυροποίηση του κράτους μας αποτελεί βασική προϋπόθεση, όχι μόνο για την επανέναρξη του διαλόγου αλλά και για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης» είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ αναφέρθηκε στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Ανέφερε ότι ο ΠτΔ θα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για τις σημαντικές συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη, όπου μετέβη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ θα γίνει και ανταλλαγή απόψεων και ο απαραίτητος συντονισμός ενόψει της τριμερούς της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα προεδρεύσει τη Δευτέρα σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 11.00, στο Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα ενημερώσει για τις σημαντικές συναντήσεις που είχε στην Νέα Υόρκη, μεταξύ των οποίων, η συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

«Πέραν τούτου, θα γίνει ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων και ο απαραίτητος συντονισμός ενόψει της κοινής συνάντησης της 15ης Οκτωβρίου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα», πρόσθεσε.

Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ακόμη ότι θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην περιοχή, «θέμα άλλωστε στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ανθρωπιστικό ρόλο, ως προς τον επαναπατρισμό πολιτών από την περιοχή στις χώρες προέλευσής τους με την ενεργοποίηση του Σχεδίου Εστία», και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Κ. Ιωάννου: Συγκρατημένη αισιοδοξία

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση της Νέας Υόρκης «χωρίς να τρέφει υπέρμετρες προσδοκίες, με συγκρατημένη αισιοδοξία για την προοπτική επανέναρξης των διαβουλεύσεων», έστειλε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος τίμησε την Κυριακή, τη μνήμη των ηρώων της ΕΟΚΑ 1955-59, Χαράλαμπου Πεττεμερίδη και Ανδρέα Πατσαλίδη, σε μνημόσυνο που τελέστηκε στην Κοινότητα Κανναβιών.

Στην ομιλία του, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως η θυσία των ηρώων αποτελεί διαρκή υπενθύμιση της σημασίας της ενότητας και της ομοψυχίας, ιδιαίτερα σήμερα, που η Κύπρος εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

«Μισό αιώνα μετά, η πολύπαθη πατρίδα μας βιώνει ακόμα τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής. Πενήντα χρόνια μετά και ο κυπριακός λαός εξακολουθεί να στερείται τις βασικές του ελευθερίες, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά του και τις περιουσίες του και μνημονεύει τους νεκρούς του», είπε.

Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την ακλόνητη προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η στασιμότητα των τελευταίων ετών λειτουργεί αρνητικά στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. Η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς, η εμμονή τους σε λύση δύο κρατών, με κυριαρχική ισότητα, δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτή», σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης και λειτουργικής, μιας λύσης που θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της χώρας μας».

«Οι πρωτοβουλίες και οι στοχευμένες και συγκεκριμένες ενέργειες των τελευταίων μηνών έφεραν καρπούς και έχει οριστεί άτυπη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Νέα Υόρκη», είπε στη συνέχεια ο κ. Ιωάννου.

«Προσερχόμαστε στη συνάντηση χωρίς να τρέφουμε υπέρμετρες προσδοκίες, με συγκρατημένη αισιοδοξία για την προοπτική επανέναρξης των διαβουλεύσεων. Αναγνωρίζουμε πως για να επιτευχθεί ο στόχος μας, απαιτείται να υπάρξουν συγκλίσεις. Χρειάζεται η τουρκοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψει της παράλογες απαιτήσεις της και να προσέλθει με θετική βούληση για συζήτηση επί των συμφωνηθέντων» σημείωσε.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More