Στις χωριστές συναντήσεις που θα έχει με τους δύο ηγέτες θα εξετάσει τις προθέσεις και θα σταθμίσει τα δεδομένα και μετά θα αποφασίσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πότε θα τους καλέσει σε μια Τριμερή. Όλα βεβαίως εξαρτώνται από τη στάση της τουρκικής πλευράς το αμέσως επόμενο διάστημα.
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα η πιθανότητα πραγματοποίησης τριμερούς το αμέσως επόμενο διάστημα φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολη. Αντίθετα εκείνο που διαφαίνεται είναι πως η πραγματοποίηση τριμερούς θα πρέπει να τοποθετείται μετά τη Γενική Συνέλευση, δηλαδή από Οκτώβρη και μετά. Ενώ οι προσπάθειες για πραγματοποίηση τριμερούς είχαν ξεκινήσει με στόχο τα μέσα Αυγούστου, τώρα σπρώχνονται για το φθινόπωρο. Αλλά και πάλι τίποτε δεν είναι δεδομένο και όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση της τουρκικής πλευράς και το πως θα θελήσει να κινηθεί τον ερχόμενο μήνα όταν Ερντογάν και Τατάρ θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη.
Σε επίπεδο Γενικής Γραμματείας είναι να συντηρείται η προοπτική πραγματοποίησης μιας τριμερούς συνάντησης. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται και κινήσεις χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται κάποια θετική εξέλιξη.
Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσει του εκπρόσωπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντουζαρίκ ο οποίος ανέφερε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες εξετάζει το ενδεχόμενο να προσκαλέσει τους ηγέτες των δύο πλευρών σε κοινή συνάντηση. Ο κ. Ντουζαρίκ απάντησε σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία το γραφείο του Γενικού Γραμματέα επικοινώνησε με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ για να βολιδοσκοπήσει την πιθανότητα κοινής συνάντησης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
«Είδαμε το ρεπορτάζ του Τύπου, μπορώ να σας πω ότι ο Γενικός Γραμματέας όντως εξετάζει το ενδεχόμενο να προσκαλέσει τους δύο ηγέτες σε κοινή συνάντηση, για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για το Κυπριακό. Δεν έχουν σταλεί όμως προσκλήσεις», ανέφερε ο κ. Ντουζαρίκ.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνοκυπριακή πλευρά εμφανίζεται – όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη στις αρχές Αυγούστου – έτοιμη για να παραστεί σε μια τριμερή συνάντηση, όποτε κι αν αυτή πραγματοποιηθεί. Η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει εποικοδομητική με στόχο η προσπάθεια του ΓΓ να έχει θετικό αποτέλεσμα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, επαναλαμβάνοντας πως οι βολιδοσκοπήσεις συνεχίζονται για ενδεχόμενη τριμερή στη Νέα Υόρκη.
Σχολιάζοντας στο ΚΥΠΕ δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ ο κ. Λετυμπιώτης επανέλαβε πως οτιδήποτε εκφεύγει του πλαισίου των συνομιλιών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και ότι καμία συνάντηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στη βάση προϋποθέσεων.
«Μοναδικός στόχος παραμένει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του μέχρι σήμερα κεκτημένου των συνομιλιών καθώς και των αρχών και αξιών της ΕΕ», επανέλαβε. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε πως «οτιδήποτε εκφεύγει αυτού το πλαισίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ούτε από τη διεθνή κοινότητα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, σημείωσε (συνέντευξη στην εφημερίδα Καθημερινή) πως η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί το σημείο αναφοράς για το Κυπριακό. Σε ερώτηση σχετικά με την βολιδοσκόπηση από τα Ηνωμένα Έθνη για τριμερή συνάντηση τον Αύγουστο και την κριτική που ασκήθηκε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη σχετική αποκάλυψη, ο κ. Κόμπος απάντησε ότι «ορθά έγινε η αναφορά από τον Πρόεδρο τη δεδομένη χρονική στιγμή. Έγινε η βολιδοσκόπηση πέραν της μιας φοράς. Η πλευρά που αμέσως και επανειλημμένα ήταν θετική είναι η δική μας πλευρά. Η πλευρά που όπως αποδείχθηκε ήταν αρνητική, ήταν η τουρκική».
Ερωτηθείς για το πως προχωρά τώρα η Κυβέρνηση για το θέμα του Κυπριακού, ο κ. Κόμπος ανέφερε ότι η προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει τερματιστεί επισημαίνοντας ότι «η δική μας πλευρά παραμένει θετική». Πρόσθεσε ότι το σημείο αναφοράς πλέον είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, συνέχισε, από τώρα μέχρι την Γενική Συνέλευση, ενδεχομένως ο ΓΓ να επανέλθει επί του ζητήματος τούτου. «Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και πέρυσι είχαμε παρόμοια προσπάθεια από τον ΓΓ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την οποία δεν έκανε αποδεκτή -πάλι- η άλλη πλευρά», ανέφερε.
Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευήη πρώτη συνάντηση της Ομάδας Κυπριακού η οποία είχε συσταθεί από τον περασμένο Απρίλη. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την πρώτη συνάντηση έγινε μία ανασκόπηση της πορείας του κυπριακού τον τελευταίο χρόνο καθώς επίσης και το σημείο στο οποίο βρίσκονται τα πράγματα μετά την υποβολή της έκθεσης της Ειδικής Απεσταλμένης στον Γενικό Γραμματέα. Ως επίσης και αναφορά στις προσπάθειες του Αντόνιο Γκουτέρες για να υπάρξουν το συντομότερο δυνατόν απτά βήματα.
Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κωνσταντίνος Κόμπος, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για το επικείμενο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και την απόφαση συναίνεσης για την αποστολή πρόσκλησης προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.
Αυτό που φαίνεται να έγινε αντιληπτό από τους παρευρισκόμενους είναι πως πρόκειται για μια κίνηση η οποία σε ένα περιβάλλον όπου η Άγκυρα εξωθεί τα πράγματα σε αδιέξοδο,η Λευκωσία επιχειρεί να βάλει με αυτό τον τρόπο κάποιας μορφής πίεση εξερευνώντας περαιτέρω κατά πόσο ο παράγοντας των ευρωτουρκικών θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στην προσπάθεια για εξελίξεις στο κυπριακό. Συζήτηση έγινε ακόμη και για το ζήτημα του σφετερισμού ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.
Τα μέλη της Επιτροπής είχαν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αξιόλογες παρεμβάσεις στην όλη συζήτηση ενώ υπέβαλαν κάποιες προτάσεις στο πλαίσιο της συναντίληψης που υπήρχε για να αποτραπεί ένα οριστικό αδιέξοδο. Την ομάδα Κυπριακού απαρτίζουν οι Παναγιώτης Δημητρίου, Κρις Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Κουκουμάς, Γιώργος Λουκαϊδης, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Χρύσης Παντελίδης, Σταύρος Αγγελίδης, Γιώργος Γεωργίου, Μενέλαος Κυπριανού, Γιώργος Ποϊζης, Χρίστος Ιωσηφίδης και Κυριάκος Τσιμίλλης.
Πηγή: Φilenews