Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, ο κατοχικός ηγέτηςΕρσίν Τατάρ προέβη σε τρεις δημόσιες παρεμβάσεις για να δηλώσει πώς δεν πρόκειται να πάει στη Νέα Υόρκη και πώς δεν υπάρχει έδαφος για οποιαδήποτε συζήτηση στο Κυπριακό από τη στιγμή που δεν υπάρχει αναγνώριση κυριαρχίας του παράνομου μορφώματος.
Παρόλα αυτά μέχρι τις 13 Αυγούστου μεσολαβούν οκτώ μέρες και μέχρι τότε μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Από πλευράς Άγκυρας πάντως δεν υπήρξε οποιαδήποτε επίσημη αντίδραση.
Πλέον η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το πώς θα διαχειριστεί το θέμα από εδώ και πέρα. Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι να βρεθεί το «κλειδί» για να γίνει μια πρώτη κίνηση, είτε αυτό θα αφορά μια τριμερή συνάντηση, είτε οτιδήποτε άλλο.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών θα δει τους δύο ηγέτες το περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο. Η προσπάθεια ωστόσο ήταν να γίνει μία προεργασία εντός Αυγούστου προκειμένου να δημιουργηθεί η προοπτική για κάτι περισσότερο εντός φθινοπώρου. Η ανακοίνωση της βολιδοσκόπησης από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την Αμμόχωστο, έτυχε διαφόρων σχολίων ως προς την αναγκαιότητα να γίνει κάτι τέτοιο προτού οριστικοποιηθεί η συνάντηση και κατά πόσο αυτή η κίνηση προκάλεσε αντίδραση από την κατοχική πλευρά. Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν πώς αυτά αποτελούν προφάσεις του κατοχικού ηγέτη και η ουσία είναι η βολιδοσκόπηση του ΓΓ του ΟΗΕ για την πραγματοποίηση μίας τριμερούς συνάντησης.
Ελπίζουμε ο κ. Τατάρ να αλλάξει γνώμη και να αποδεχθεί την πρόταση του ΓΓ των ΗΕ για κοινή συνάντηση» ήταν η αντίδραση χθες του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη.
Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει κατά την ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, έχει βολιδοσκοπηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για συγκεκριμένη ημερομηνία, στις 13 Αυγούστου. Να σημειώσω εδώ ότι είχαν προταθεί τρεις ημερομηνίες, 11, 12 και 13 Αυγούστου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τη 12η Αυγούστου, η οποία ήταν η αρχική ημερομηνία, δεν ήταν διαθέσιμος ο ΓΓ των ΗΕ και για αυτό επιλέγηκε η 13η Αυγούστου», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «είδαμε τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος απέρριψε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο κοινής συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ. Εμείς ελπίζουμε ο κ. Τατάρ να αλλάξει γνώμη και να αποδεχτεί αυτή την κοινή συνάντηση. Μια κοινή συνάντηση την οποία εμείς από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων σημειώνουμε τη μεγάλη σημασία αλλά και την υψηλή της αξία που θα έχει στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ακόμα ότι η δική μας πλευρά θεωρεί ότι ο διάλογος, είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα που θα πρέπει να αναληφθεί, στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακό. «Αλλά αυτοί οι προβληματισμοί, αυτές οι θέσεις, τις οποίες προτάσσει ο κ. Τατάρ, δυστυχώς (υπάρχουν) μέχρι σήμερα και αρνείται έστω και μια κοινή συνάντηση στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα. Ελπίζουμε ειλικρινά αυτή την άποψη να την αναθεωρήσει και τελικά να αποδεχτεί. Εμείς βρισκόμαστε στη διάθεση του ΓΓ των ΗΕ. Είναι για αυτό άλλωστε που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε θετικά από την πρώτη στιγμή και σε αυτήν την πρόσκληση είμαστε στη διάθεση του ΓΓ των ΗΕ εάν παραστεί αυτή η ευκαιρία, βεβαίως να ανταποκριθούμε και πάλι θετικά», δήλωσε.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έγινε βολιδοσκόπηση και προς τους δύο ηγέτες, όχι όμως και η πρόσκληση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι βολιδοσκόπηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν πολύ συγκεκριμένος για βολιδοσκόπηση σε συγκεκριμένη ημερομηνία, τη 13η Αυγούστου».
Με την απάντηση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντούσε και στο δημοσίευμα του τουρκοκυπριακού καναλιού «KanalT», σύμφωνα με το οποίο ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ μετέφερε την πληροφορία ότι «οι δύο ηγέτες δεν έλαβαν πρόσκληση από τον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ του ΟΗΕ για μια τριμερή συνάντηση, μέχρι το βράδυ της Κυριακής».
Από την Ολγκίν η βολιδοσκόπηση για την τριμερή
Η επικοινωνία και βολιδοσκόπηση για την πιθανότητα διεξαγωγής τριμερούς συνάντησης στις 13 Αυγούστου, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, έγινε από την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΚΥΠΕ.
Οι ίδιες πληροφορίες, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, αναφέρουν ότι το γραφείο του Γενικού Γραμματέα επικοινώνησε απευθείας με τον γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντά άμεσα θετικά.
Ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων για το θέμα, ανέφερε πως δεν έχουν σταλεί προσκλήσεις.
«Από όσο γνωρίζω, δεν έχουν σταλεί προσκλήσεις στους δύο ηγέτες. Θα σας ενημερώσω εάν αυτό αλλάξει» είπε ο κ. Χακ.
Ο ίδιος δεν έκανε αναφορά σε κινήσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν γίνει από την κ. Ολγκίν.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν στο ΚΥΠΕ ότι «η βολιδοσκόπηση δεν έγινε μια φορά, αλλά επανειλημμένα» και πως «η Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε θετικά στο ενδεχόμενο επίσημης πρόσκλησης για τριμερή».
ΑΚΕΛ: Καταδικάζουμε την αδιάλλακτη στάση του Ερσίν Τατάρ
Το ΑΚΕΛ με χθεσινή ανακοίνωση του, καταδικάζει και εκφράζει την απογοήτευση του για του για τηναδιάλλακτη στάση του Ερσίν Τατάρ, ο οποίος απέρριψε την προοπτική τριμερούς συνάντησης με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες, επαναλαμβάνοντας τις απαράδεκτες του θέσεις για κυριαρχική ισότητα και δύο κράτη στην Κύπρο. «Είναι προφανές ότι στην μέχρι σήμερα αδιάλλακτη του στάση ο Ερσίν Τατάρ έχει την στήριξη της κατοχικής Τουρκίας», σημειώνει το ΑΚΕΛ, το οποίο καλεί τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειες και την επιρροή της ούτως ώστε να τερματιστεί επιτέλους η αδιάλλακτη και απαράδεχτη στάση Τατάρ και Τουρκίας.
«Καλούμε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εντείνει τις πρωτοβουλίες του με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο που διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, όπως είναι η διακηρυγμένη θέση της δικής μας πλευράς», αναφέρει το ΑΚΕΛ.
Αβέρωφ: Πέσαμε στην παγίδα Τατάρ
Στο θέμα επανήλθε χθες και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. «Στήριξα τη θετική ανταπόκριση του ΠτΔ στην πρόσκληση (βολιδοσκόπηση) του ΓΓ. Προειδοποίησα να μην εμπλακούμε στο παιγνίδι του Ταταρ «πάω, δεν πάω», «Πήρα πρόσκληση, δεν πήρα πρόσκληση». Δυστυχώς πριν αλέκτωρ φωνήσαι, πέσαμε στην παγίδα τους και μάλιστα με τρόπο που μας εκθέτει στη Διεθνή Κοινότητα. Προσοχή: Τα τρυκ της επικοινωνίας για εσωτερική κατανάλωση βλάπτουν την εθνική υπόθεση», έγραψε σε ανάρτηση του στο X.
Πηγή: Φilenews