Κρυφές παγίδες στο νέο «πρωτόκολλο» οικονομικής συνεργασίας του ψευδοκράτους με την Τουρκία – Κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό το περιεχόμενο της συμφωνίας – Λιγοστές οι γνωστές πτυχές – Το ασφυκτικό πλαίσιο περιορισμών που επέβαλε η Τουρκία στους Τουρκοκύπριους με τα δύο προηγούμενα μνημόνια
Δύο μήνες μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου εξάρτησης των κατεχόμενων από την Τουρκία, το περιεχόμενο της συμφωνίας καλύπτεται από πέπλομυστηρίου. Η συμφωνία που υπογράφηκε στις 5 Ιουνίου στην Άγκυρα, επισημοποιήθηκε μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο με μια δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας. Πρόκειται για μια μονοσέλιδη αναφορά, την οποία υπογράφει ο Τούρκος Πρόεδρος. Χωρίς να δημοσιεύεται το ακριβές περιεχόμενο ή έστω κάποιες πρόνοιες.
Advertisement
Η μυστικοπάθεια εντείνει την ανησυχία ότι και αυτό το «πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας» κρύβει μέσα του παγίδες, που ενισχύουν την προσπάθεια για τουρκοποίηση και ισλαμοποίηση των κατεχομένων. Όπως ακριβώς είχε γίνει και με τις δύο προηγούμενες συμφωνίες, το περιεχόμενο των οποίων είχε διαρρεύσει σε τουρκοκυπριακές εφημερίδες μερικές εβδομάδες μετά την υπογραφή.
Στην προκειμένη περίπτωση, γνωρίζουμε μόνο όσα είπαν ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Ουνάλ Ουστέλ και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας τον Ιούνιο. Ότι το μνημόνιο περιλαμβάνει την υποστήριξη σχεδίων και επιχορηγήσεις ύψους 16 δις Τουρκικών Λιρών. Τότε όλοι μιλούσαν για το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης του ψευδοκράτους.
Από τις σκόρπιες αναφορές γνωρίζουμε ότι στη συμφωνία περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση του Νοσοκομείου της Κερύνειας, το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει. Περιλαμβάνεται ακόμη ένα νέο νοσοκομείο στη Μόρφου και τρία κέντρα υγείας, μεταξύ άλλων στο Βαρώσι.
Στο πρόγραμμα εντάχθηκε η ολοκλήρωση οδικών έργων και η δημιουργία κοινωνικών κατοικιών. Επιπρόσθετα προβλέπεται μια σειρά από έργα για ενίσχυση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, των επικοινωνιών και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ενώ περιλαμβάνει μια σειρά από υποχρεώσεις, στις οποίες τα κατεχόμενα οφείλουν να ανταποκριθούν.
Παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση, η Τουρκία προσφέρει ένα γενναιόδωρο πακέτο «δώρων», ώστε να ενισχύσει τον έλεγχο του ψευδοκράτους. Με τις φανερές και τις κρυφές πρόνοιες του «πρωτοκόλλου», τις οποίες οι Τουρκοκύπριοι θα ανακαλύψουν στην πορεία.
Η εμπειρία του παρελθόντος
Το πιο πολυσυζητημένο «πρωτόκολλο» ήταν εκείνο που υπογράφτηκε το 2022. Εκτός από τα δώρα, το μνημόνιο περιελάμβανε αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής πειραρχίας και μέτρα σημαντικού περιορισμού των ελευθεριών των Τουρκοκυπρίων. Αυστηρότερο έλεγχο των θρησκευτικών υπηρεσιών από το ψευδοκράτος, περιορισμό των δράσεων συντεχνιών, απαγορεύσεις για συναθροίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης στα social media.
Το σχέδιο του Ερντογάν ήταν να δημιουργήσει μια… μικρή «Τουρκία». Εκτός από χρήματα που προσέφερε ο ίδιος, άνοιξε τις πύλες σε ξένους επενδυτές χαλαρώνοντας τους κανονισμούς που ίσχυαν μέχρι τότε. Τα αποτελέσματα σήμερα είναι χειροπιαστά, αφού εκεί ξεκίνησε το επενδυτικό boom στα κατεχόμενα.
Στην ίδια λογική είχε κινηθεί και αντίστοιχη συμφωνία του 2023. Ανάμεσα σε άλλα είχε επιβληθεί από την Τουρκία αύξηση της φορολογίας στα τυχερά παιχνίδια κατά 12%. Οι αλλαγές στα εργασιακά των εκπαιδευτικών, που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις και πολυήμερες διαμαρτυρίες. Αλλά και ένα αυστηρό πλαίσιο για αποτροπή απεργιακών κινητοποιήσεων.
Και στις δύο περιπτώσεις είχαν προκύψει σφοδρές πολιτικές και λαϊκές αντιδράσεις στα κατεχόμενα. Οι Τουρκοκύπριοι διαμαρτυρήθηκαν καθώς έβλεπαν τη βούληση τους και τις ελευθερίες τους να χάνονται. Κάποιοι είχαν μιλήσει για αφανισμό. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Τουφάν Έρχουρμαν (Πρόεδρος Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος), ο οποίος είχε ρωτήσει το 2022 την ψευδοκυβέρνηση εάν διάβασε το μνημόνιο πριν να το υπογράψει.
Πηγή: Cyprus Times