Thursday, September 19, 2024
Home » Κουμάντο θα κάνουν οι ΕΟΑ για τις άδειες σημαντικών αναπτύξεων – Ο Ιωάννου παίρνει πίσω την εξουσία από υπηρεσιακούς

Κουμάντο θα κάνουν οι ΕΟΑ για τις άδειες σημαντικών αναπτύξεων – Ο Ιωάννου παίρνει πίσω την εξουσία από υπηρεσιακούς

0 comments

Κουμάντο στους ΕΟΑ όσον αφορά άδειες ανάπτυξης που επηρεάζουν ευρύτερα την κοινωνία, θα κάνουν τα Συμβούλια των ιδίων των οργανισμών και κατ’ επέκταση οι πρόεδροί τους και όχι οι τεχνοκράτες, όπως είχε αποφασιστεί με υπουργικό διάταγμα. Προς το σκοπό αυτό, το διάταγμα αποσύρεται, εν μέρει, και στη θέση του θα εκδοθεί νέο.

Οι ΕΟΑ θα αποφασίζουν (αντί των τεχνοκρατών) για πολεοδομικές αιτήσεις μέσω των οποίων προκύπτουν σοβαρά θέματα περιβαλλοντικής φύσης, υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ορόφων, όταν υπάρχουν αρνητικές απόψεις για την ανάπτυξη από τις Τοπικές Αρχές ή έντονες παραστάσεις από περίοικους»

Όπως ανέφερε, ύστερα από συνάντησή του με τους προέδρους των πέντε ΕΟΑ, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, «αναγνωρίστηκε πως σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ευρύτερες διαστάσεις που επηρεάζουν τη διαμόρφωση πολιτικής στον πολεοδομικό σχεδιασμό, είναι θεμιτό να ζητείται η σύμφωνος γνώμη του Συμβουλίου των ΕΟΑ για την τελική απόφαση, νοουμένου φυσικά ότι έχει προηγηθεί η απαραίτητη μελέτη και επεξεργασία από τους τεχνοκράτες και πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας».

Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, «στη βάση αυτής της συναντίληψης, συμφωνήσαμε πως θα προχωρήσουμε σε τροποποίηση του Διατάγματος, έτσι ώστε η Πολεοδομική Αρχή να παραπέμπει στο Συμβούλιο του ΕΟΑ περιπτώσεις πολεοδομικών αιτήσεων, όπου προκύπτουν σοβαρά θέματα, για παράδειγμα και μεταξύ άλλων, περιβαλλοντικής φύσης, περιπτώσεις ειδικής διακριτικής ευχέρειας για υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ορόφων, περιπτώσεις που εκφράζονται αρνητικές απόψεις για την ανάπτυξη από τις Τοπικές Αρχές ή έντονες παραστάσεις από περίοικους και οργανωμένα σύνολα, κοκ».

Και ο υπουργός συνέχισε: «Λαμβάνονται δηλαδή υπόψιν και κοινωνικοί παράγοντες, με στόχο, αφενός, να προωθείται η ανάπτυξη και, αφετέρου, να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον. Οι περιπτώσεις, πιο συγκεκριμένα, θα καταγραφούν στο αναθεωρημένο Διάταγμα που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, στόχος της συνάντησης ήταν να συζητηθούν τρόποι με σκοπό την επιτυχία της μεταρρύθμισης.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης πως: «Όλοι συμφωνούμε πως ο τεχνοκρατικός χαρακτήρας των ΕΟΑ πρέπει να διατηρηθεί και να ενδυναμωθεί. Η εκχώρηση εξουσιών για την αδειοδότηση σε τεχνοκράτες των ΕΟΑ βρίσκει σύμφωνο και το ΕΤΕΚ, αφού η θέση είναι πως οι τεχνοκράτες έχουν την απαιτούμενη κατάρτιση και γνώσεις, για να ερμηνεύουν και να εφαρμόζουν τις νομοθεσίες, τους κανονισμούς και τις εγκυκλίους».

Ωστόσο, οι πιέσεις ήταν τέτοιες ώστε, ο υπουργός προχωρά σε νέες ρυθμίσεις.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More